Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 3ο μνημόνιο φεύγει, το ECCL έρχεται

O αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο από το παράθυρο. Φρονούμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Το νέο μνημόνιο έρχεται αλλά δεν είναι το κλασικό.

Το 3ο μνημόνιο φεύγει, το ECCL έρχεται
Το καλοκαίρι του 2018, όταν λήγει το 3ο μνημόνιο, τρία πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν.

Πρώτον,  να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής  και να έχει αποκτήσει η χώρα βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της χωρίς νέα δάνεια από τον ESM.

Δεύτερον, να μην έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο, η χώρα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές και να χρειασθεί νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνοδεύεται από το 4ο μνημόνιο.

Τρίτον, κουτσά-στραβά να ολοκληρωθεί το τωρινό πρόγραμμα, αλλά η πρόσβαση της χώρας στις αγορές να είναι επίφοβη.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα χρειασθεί προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή για να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια και θα υπόκειται σε εποπτεία από την Κομισιόν.

Η προληπτική γραμμή θα προέλθει πιθανότατα από τον ESM.

Όμως, μερικοί δεν αποκλείουν η προληπτική χρηματοδότηση να προέλθει από το ΔΝΤ και μάλιστα τη συνδέουν με μια ενδεχόμενη  συμφωνία για την παραμονή του στο 3ο πρόγραμμα.

Αν ήταν να επιλέξουμε ανάμεσα στα τρία σενάρια, θα θεωρούσαμε πιο πιθανό το τρίτο σενάριο, με το δεύτερο να ακολουθεί.

Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι το καλοκαίρι το αργότερο.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή;

Η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου προγράμματος εκκρεμεί.

Όμως,  η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει  περιοριστικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το QE.

Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει δεσμεύσεις για τη διασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως προς το ΑΕΠ μετά το 2018 που λήγει το τωρινό πρόγραμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε χθες ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2018, χωρίς να λαμβάνει νέους χρηματοδοτικούς πόρους.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι νέοι πόροι θα μπορούσαν να μην είναι δάνεια από τον ESM, όπως στο παρελθόν.

Θα μπορούσαν να προέλθουν από τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους υπό όρους, που οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για τοκοχρεολύσια.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ο μακροπρόθεσμος μηχανισμός ελάφρυνσης θα αναλάμβαναν τη δουλειά.

Επιπλέον, η ένταξη στην πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (ECCL) θα μπορούσε να δώσει στη χώρα πρόσβαση σε δάνειο από τον ESM ή μέσω της πρωτογενούς αγοράς, με αρχική περίοδο διαθεσιμότητας το ένα έτος.

Η χρήση της προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής σηματοδοτεί επίσης την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας από την Κομισιόν για όσο διάστημα η πιστωτική γραμμή είναι διαθέσιμη.

Σ’ αυτή την περίπτωση, έχουμε ένα νέο μνημόνιο από το 2019 και μετά, που όμως διαφέρει σε κάποια σημεία από τα προηγούμενα.

Ολοι όσοι έχουν κάποιες βασικές γνώσεις επί των οικονομικών και εμπλέκονται στις διαδικασίες γνωρίζουν ότι το 4ο μνημόνιο είναι μάλλον αναπόφευκτο και ίσως έχει το όνομα ECCL.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v