Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ και το... μένουμε Βρυξέλλες

H απόφαση να συνεχισθούν οι συνομιλίες για ενδεχόμενη τεχνική συμφωνία επί βελγικού εδάφους δείχνει πολλά. Όμως, όλα παραπέμπουν στη συνάντηση των κ. Μέρκελ, Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

H συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ και το... μένουμε Βρυξέλλες
Ισως δεν είναι σωστό.

Όμως, η  απόφαση του χθεσινού Eurogroup να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις Βρυξέλλες είναι λογικό να φέρνει στη μνήμη το άδοξο Brussels Group της Ανοιξης του 2015.

Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή απόφαση αντικατοπτρίζει την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να γίνουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών με υπουργούς, για να παρακαμφθούν κάποια εμπόδια και να επιταχυνθεί το έργο σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή.

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν το ΔΝΤ να μην επιθυμεί να επιστρέψει στην Αθήνα, πριν βεβαιωθεί ότι η τεχνική συμφωνία έχει μπει στις ράγες.

Αλλωστε, οι του ΔΝΤ δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι, διαπιστώνοντας στο πρόσφατο ταξίδι των θεσμών στην Αθήνα ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν ήταν επαρκής για να δικαιολογήσει την αποστολή.

Ηταν λοιπόν λογικό να μην επιθυμούν να επαναλάβουν το ίδιο, κατ’ αυτούς, λάθος αυτή τη φορά.

Από τη δική της πλευρά, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας, για να μειωθεί η αβεβαιότητα που πληγώνει την οικονομία και οδηγεί σε μείωση των καταθέσεων.

Όμως, η ίδια γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να πάει με βάση τους πολιτικούς περιορισμούς που έχει, αν και αρκετοί στο εξωτερικό θεωρούν ότι δεν έχει επιλογή και στο τέλος θα υπογράψει, γιατί διαφορετικά θα αναγκασθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές υπό δυσμενείς όρους.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη εκδοχή, υπάρχει κατανόηση για το περίγραμμα του ντιλ και το κλείσιμο της αξιολόγησης σε επίπεδο κορυφής.

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι θεσμοί και να τις νομοθετήσει πρώτα.

Πρόκειται για την τεχνική συμφωνία (SLA).

Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού δανείου από το ΔΝΤ, στο οποίο αναφέρθηκε πριν λίγο καιρό το πρακτορείο Bloomberg με ανταπόκριση από το εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη εκδοχή παραπέμπει στη συνάντηση της καγκελαρίου κ. Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ στο Βερολίνο και είναι σύμφωνη με τις διαρροές που υπήρξαν αμέσως μετά, προς την έγκυρη εφημερίδα Handelsblatt.

Η εκδοχή, σύμφωνα με εκείνους στο εξωτερικό που την ασπάζονται, έχει επίσης ένα συμπληρωματικό σκέλος που παραπέμπει στη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Ελληνα πρωθυπουργό αργότερα.

Αν έχουν δίκιο, θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης από τον ESM προς την Ελλάδα τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Όμως, η επικρατούσα εκδοχή δεν είναι η μοναδική.

Η δεύτερη εκδοχή παραπέμπει επίσης στη συνάντηση της κ. Μέρκελ και της κ. Λαγκάρντ τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα μ' αυτή την εκδοχή, οι δύο κυρίες συμφώνησαν να ασκηθεί πίεση στην Αθήνα να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να τις δοθούν ουσιαστικά ανταλλάγματα πέραν της δόσης.

Σ' αυτή την περίπτωση, το Βερολίνο δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα το πλήξει πολιτικά ενόψει των εκλογών στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η υπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ θα κρατηθεί ζωντανή μέχρι τις γερμανικές εκλογές και κατόπιν το Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Και οι δύο εκδοχές παραπέμπουν στο αποτέλεσμα της συνάντησης των κ. Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι συνομιλητές έχουν δίκιο.

Όμως, το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v