Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Κυριάκος, οι ξένοι και το πάπλωμα

Η απαίτηση του κ. Σόιμπλε για αποδοχή των μέτρων που διαπραγματεύονται οι δανειστές με την κυβέρνηση αιφνιδίασε πολλούς στην Αθήνα. Όμως, ο αρχηγός της ΝΔ δεν ανήκει στην κατηγορία.      

O Κυριάκος, οι ξένοι και το πάπλωμα
Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, λέει μια παροιμία.

Ο καπνός προϋπήρχε για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Αθήνα κι αλλού.

Όμως, τη φωτιά άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕCOFIN.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά δηλαδή τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Σαπέν.

Ακολούθησε η διάψευση ανώνυμου αξιωματούχου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, που ισχυρίσθηκε ότι το Ταμείο δεν έχει ζητήσει τέτοιες δεσμεύσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όμως,  ο Γερμανός υπουργός κ. Σόιμπλε επανήλθε λέγοντας: «Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν στο μέλλον θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Όπως ήταν φυσικό και ελληνικό, η κυβέρνηση και η ΝΔ έβγαλαν τα μαχαίρια, ανταλλάσσοντας μπηχτές και αλληλοκατηγορίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανωτέρω εξέλιξη βολεύει την κυβέρνηση ενώ είναι επόμενο να βάζει σε υποψίες πολλούς το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του κ. Σαπέν.

Όμως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάποιες  ξένες πρεσβείες στην Αθήνα έχουν διαμηνύσει στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, σε ανύποπτο χρόνο, ότι θα ήταν καλύτερα  να ψηφίσει  το κόμμα του τα μέτρα που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κι αυτό παρότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι  για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, το πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί, όποια κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία.

Ηλθε λοιπόν η ώρα, προσθέτουν, τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να συμπεριφερθούν όπως άλλα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες.

Οι ίδιοι φαίνεται να συμπαθούν τον κ. Μητσοτάκη.

Όμως, προειδοποιούν ότι θα απογοητεύσει πολλούς στους κύκλους των δανειστών, αν ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Σαμαρά, που δεν ψήφισε τα μέτρα λιτότητας του 1ου μνημονίου, με αποτέλεσμα να έχει πρόβλημα αξιοπιστίας πριν αναλάβει την πρωθυπουργία.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με διαφορά και ίσως σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Δεν θα έχει (Μητσοτάκης) πρόβλημα άμα χάσει μισή ή μία μονάδα λόγω των μέτρων,» αναφέρουν για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους.

Οσον αφορά το ΔΝΤ, η αλήθεια είναι ότι πάντοτε θεωρούσε σημαντικό να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για το πρόγραμμα.  

Υπό αυτή την έννοια, στελέχη του Ταμείου θεωρούν σημαντική τη στήριξη της ΝΔ στο πρόγραμμα, αν και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την πλειοψηφία για να περάσει τα μέτρα στη Βουλή.

Αν το ΔΝΤ θα φθάσει στο σημείο να ζητήσει και την έγκριση της ΝΔ για τα μέτρα, δεν το γνωρίζουμε. 

Προς το παρόν πάντως το ΔΝΤ δεν έχει θέσει το θέμα όπως το παρουσίασε ο κ. Σαπέν, όπως πληροφορούμαστε.

Κοντολογίς, το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κ.τ.λ. είναι γνωστό στον αρχηγό της ΝΔ και αρκετοί στο εξωτερικό περιμένουν να δουν πώς θα το χειρισθεί.

Προς το παρόν, η ΝΔ έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας για μετά το 2018, που ήταν αχρείαστα και απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής και διαχείρισης όπως ισχυρίζεται.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v