Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Ο Steven Mnuchin έδωσε χθες το στίγμα των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Φυσικά, υπάρχει λόγος, αφού τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτό το επίπεδο.

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το ΔΝΤ στην Ελλάδα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ.

Αν λοιπόν η νέα αμερικανική κυβέρνηση επέμενε στο προεκλογικό δόγμα «η Αμερική πρώτα», οι πιθανότητες  συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα μειώνονταν δραστικά μέχρι εξαφανίσεως.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Δεν είναι η πρώτη, ούτε ασφαλώς θα είναι η τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος αλλάζει ρότα και εφαρμόζει πολιτικές που διαφέρουν από τις προεκλογικές.

Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ υποσχέθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1940 να κρατήσει τις ΗΠΑ έξω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά, όπως έχει αποκαλυφθεί, κατάστρωνε σχέδια για να εισέλθει στον Πόλεμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι η εξαίρεση και κανείς δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται.

Στη συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times (FT) πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Mnuchin εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε μια σειρά από ζητήματα όπως η έναρξη εμπορικών πολέμων και το ελληνικό ζήτημα.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

«Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον», ανέφερε ο ίδιος.

Η θέση του κ. Mnuchin δεν είναι ασφαλώς τυχαία αλλά αντικατοπτρίζει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, προτεραιότητες της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια ακόμη εστία αβεβαιότητας και αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή, από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμούσε μια συμμαχία με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ISIS) αφού δεν μπορούσε να συμμαχήσει με τις διάφορες ισλαμικές φατρίες εναντίον του ISIS.

Όμως, έχει πλέον αντιληφθεί ότι ο βασικός στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι να γίνει ίση με τις ΗΠΑ, παρότι η οικονομία της δεν το επιτρέπει.

Για να το πετύχει, η Ρωσία προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε δευτερεύουσες συγκρούσεις και να την εξαναγκάσει να ζητήσει τη βοήθεια της πρώτης, κατά τα πρότυπα του σοβιετικού μοντέλου παλαιότερα.  

Όλα αυτά εξηγούν πιθανόν την αλλαγή στάσης του προέδρου Τραμπ και την εναρμόνισή της με την κλασική αμερικανική στρατηγική μετά τις 9/11.

Η θέση λοιπόν των ΗΠΑ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι γεωπολιτικής υφής και όχι οικονομικής.

Και όπως είναι γνωστό, η γεωπολιτική υπερισχύει της οικονομικής θεώρησης των πραγμάτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς ώστε να βγαίνουν οι αριθμοί και το ελληνικό χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο.

Ούτε ασφαλώς σημαίνει πως η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ δεν θα πρέπει να κάνει την αναγκαία προεργασία, π.χ. χώρες BRICs, ώστε να περάσει το νέο πρόγραμμα και δάνειο προς την Ελλάδα από το ΔΣ του Ταμείου.

Σημαίνει επίσης πως όταν και αν έλθει η ώρα, ο κ. Τόμσεν θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του, αποδεχόμενος με καμουφλάρισμα την υπεροχή της γεωπολιτικής έναντι της οικονομίας.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v