Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μυστήριο του χαμηλού πληθωρισμού

Ο στασιμοπληθωρισμός τη δεκαετία του 1970 οδήγησε σε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Η απειλή του αποπληθωρισμού έφερε την ποσοτική χαλάρωση (QE). Όμως, λίγα χρόνια μετά, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

To μυστήριο του χαμηλού πληθωρισμού
Η συνύπαρξη της ύφεσης ή στασιμότητας από τη μια πλευρά και της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού λόγω της πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1970, γνωστού ως αποπληθωρισμού, οδήγησε σε δραστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείτο μεταπολεμικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία κι αλλού.

Η νομισματική πολιτική έγινε πολύ περιοριστική και η δημοσιονομική χαλάρωσε κάπως, τιθασεύοντας το τέρας του πληθωρισμού και στρώνοντας το έδαφος για μια μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Η χρηματοοικονομική κρίση και η μεγάλη ύφεση που ενέσκηψε στις ΗΠΑ το 2007-2008 διαχύθηκε στον υπόλοιπο κόσμο και έφερε στην επιφάνεια τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, με τον οποίο ζει η Ιαπωνία εδώ και χρόνια.   

Οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν μειώνοντας τα επιτόκια παρέμβασης στο μηδέν και χαμηλότερα, ενώ εισήγαγαν τις αγορές ομολόγων (QE).

Oι παρεμβάσεις κατάφεραν να ξαναβάλουν τις ΗΠΑ και εν συνεχεία άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά ανάπτυξης, μειώνοντας το ρίσκο του αποπληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφών, σκαρφάλωσε στο 1,2% από 0,7% τον Μάρτιο.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός ανέβηκε στο 1,6% τον Απρίλιο.

Η ΕΚΤ προβλέπει πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος, για να μειωθεί στο 1,3% το 2018.

Με δεδομένο ότι επιδίωξη της ΕΚΤ είναι να κατευθυνθεί ο πληθωρισμός λίγο κάτω από το 2%, η ανωτέρω πρόβλεψη δημιουργεί ερωτηματικά.

Ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να αντιπαρέλθει τις επικρίσεις, υπενθυμίζοντας χθες τις φωνές που προειδοποιούσαν για άνοδο του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα, η εικόνα στο μέτωπο των τιμών είναι περίπου η ίδια με πριν.  

Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως, το κυριότερο είναι πως δεν εξηγείται εύκολα, με δεδομένο ότι ο βαθμός χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού έχει αυξηθεί.

Ακόμη κι αν απομονώσει κανείς τις μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με άλλα νομίσματα, το ερώτημα παραμένει.

Σε μια προσπάθεια να βγάλει άκρη, το IIF χρησιμοποίησε την καμπύλη του Phillips, που συνδέει τον δομικό πληθωρισμό με την κατάσταση στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα την ανεργία.

Το IIF συμπέρανε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία έπρεπε να βρίσκεται με βάση την καμπύλη του Phillips.

Φυσικά, αυτό δεν είναι κακό.

Ο χαμηλός πληθωρισμός δεν «τρώει» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ενώ βοηθά στη συμπίεση των αποδόσεων των ομολόγων, διατηρώντας χαμηλό το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Όμως, έχει σημασία να κατανοηθεί πού αυτό οφείλεται και δεν είναι εύκολο.

Οι αναλυτές του IIF δίνουν ως μια πιθανή εξήγηση τις περιοριστικές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν στις χώρες της ευρω-περιφέρειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανωτέρω χώρες να «τραβάνε» προς τα κάτω τον μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Όμως, δεν είναι απολύτως πειστικό, αν αναλογισθεί κανείς το ειδικό βάρος αυτών των χωρών στην Ευρωζώνη.

Ισως, η απάντηση είναι πιο σύνθετη και θα πρέπει να ενσωματώσει τον τρόπο σχηματισμού των προσδοκιών για την πορεία των τιμών και τις τεχνολογικές εξελίξεις εκτός των προαναφερθέντων.   

Εν τω μεταξύ, η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται να παραπονιέται για την περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v