Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έντοκα είναι το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές

Για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χωρίς τα θεσμικά κεφάλαια των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών. Ας ξεκινήσει από τα έντοκα γραμμάτια.

Τα έντοκα είναι το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές
Το τρίτο μνημόνιο χρηματοδοτεί φθηνά και πλήρως τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Όμως, η  Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ανάγκες τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και δεν χρειάζεται να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της.

Για να μη χρειασθεί τα κεφάλαια των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών, η χώρα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της.

Κοινώς, να δανείζεται από τις αγορές με σχετικά χαμηλά επιτόκια, που δεν προκαλούν ανησυχίες στους αγοραστές για την εξυπηρέτηση και τη φερεγγυότητα του χρέους.

Δεν είναι μυστικό ότι η πρόσβαση στις αγορές για χώρες όπως η Ελλάδα γίνεται σταδιακά, μέχρι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ιδανικά θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα, ρυθμός ανάπτυξης και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό αλλά και ευνοϊκό κλίμα διεθνώς.

Εξυπακούεται ότι ενδεχόμενη συμμετοχή των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕKT θα διευκόλυνε μια τέτοια προσπάθεια.

Όμως, όλα δείχνουν πως αυτή θα καθυστερήσει.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ξεκινήσει η προετοιμασία των δοκιμαστικών εκδόσεων ομολόγων.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τα νέα ομόλογα που εκδίδονται είναι συνήθως βραχυχρόνιας διάρκειας. Συνήθως, τριών με πέντε χρόνων.

Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Γι' αυτό τον σκοπό, η ομαλοποίηση της καμπύλης των επιτοκίων κρίνεται επιβεβλημένη.

Ηδη, έχει γίνει κάποια πρόοδος το τελευταίο διάστημα καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,8%-5% περίπου και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 5,6%-5,9%.

H απόδοση του 20ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει προς το 6,5%.

Αυτό σημαίνει πως η καμπύλη των επιτοκίων έχει γίνει πιο φυσιολογική καθώς οι βραχυχρόνιες αποδόσεις είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες των μεσο-μακροχρόνιων ομολόγων.

Όμως, ακόμη υπάρχει δρόμος.

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας των επομένων χρόνων δεν είναι μεγάλες, με εξαίρεση το 2019, που πέφτει η αναχρηματοδότηση των τόκων της δεκαετίας 2012-2022 για τα δάνεια του 2ου μνημονίου.

Επίσης, τα τοκομερίδια και τα επιτόκια των δανείων που λήγουν την ανωτέρω περίοδο είναι σχετικά υψηλά. Μερικοί υπολογίζουν μεταξύ 4% και 5% κατά μέσο όρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η χώρα θα μπορούσε δυνητικά να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις από τις αγορές με το ίδιο ή χαμηλότερο επιτόκιο, εξοικονομώντας τόκους και βελτιώνοντας, έστω λίγο, το προφίλ του ελληνικού χρέους.   

Η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και διευκολύνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία της ομολοποίησης της καμπύλης, ενθαρρύνοντας την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια.

Είναι γνωστό ότι τα κυκλοφορούντα έντοκα που αναχρηματοδοτούνται πλησιάζουν τα 15 δισ. ευρώ περίπου και τα κατέχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ελληνικές τράπεζες.

Οι τελευταίες βγάζουν αρκετά κέρδη με αυτό τον τρόπο, καθώς δανείζονται με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο για να αγοράσουν έντοκα που πληρώνουν πολύ πάνω από 2% και έως 2,9%.  

Είναι λοιπόν εύλογο να μην υπάρχει επιθυμία για μείωση των επιτοκίων από μέρους των τραπεζών.

Όμως, το συμφέρον των υπολοίπων επιτάσσει τη σταδιακή αλλά ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια, στο μέτρο που όλα κυλούν ομαλά.

Με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί ο προϋπολογισμός από τη μείωση των δαπανών για τόκους και θα διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές, με την ταχύτερη ομαλοποίηση της καμπύλης των επιτοκίων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v