Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «σκιώδες» βιβλίο προσφορών και το τάιμινγκ της αγοράς

To σίριαλ της εξόδου στις αγορές καλά κρατεί, με αξιωματούχους της ΕΕ να μπαίνουν στον χορό. Όμως, το «κλειδί» στο τέλος της ημέρας θα είναι οι αντοχές του «σκιώδους» βιβλίου προσφορών.  

To «σκιώδες» βιβλίο προσφορών και το τάιμινγκ της αγοράς
Η πολύχρονη ελληνική κρίση έχει κάνει διάσημους πολλούς ξένους αξιωματούχους, που δεν χάνουν την ευκαιρία να εκφράζουν την άποψή τους για το θέμα και να προβάλλουν εαυτούς.

Πόσες ευκαιρίες θα είχε π.χ. ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών κ. Καζιμίρ να κάνει κάθε τόσο δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, πριν και μετά από κάποιο Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα ήταν κυρίαρχο θέμα;

Μάλλον λίγες έως ελάχιστες, είναι η απάντηση.

Το ίδιο ισχύει για τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών και πάει λέγοντας.

Αυτό δεν σημαίνει πως πολλές από τις επισημάνσεις δεν ήταν σωστές.

Όπως εκείνες που έκαναν αξιωματούχοι της ΕΕ χθες στο Reuters, επισημαίνοντας ότι η πετυχημένη έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει μια σειρά από πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τη δημιουργία ενός  «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Εν μέρει σωστή ήταν επίσης η παρατήρηση πως για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.

Λέμε εν μέρει γιατί τα ξένα κεφάλαια δεν είναι όλα ίδια.

Άλλα είναι σπεκουλαδόρικα και έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και άλλα έχουν μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Προφανώς, όλοι επιθυμούν να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από θεσμικούς επενδυτές, π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους φορείς με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου (non-investment grade).

Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα φεύγουν από το ραντάρ πολλών συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων που δεν μπορούν να τα αγοράσουν λόγω καταστατικού.

Από την άλλη πλευρά, hedge funds και άλλα funds που ειδικεύονται σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, έστω κι αν εμφανίζονται κάτω από την ομπρέλα μεγάλων ονομάτων, π.χ. Blackrock, εκτιμάται ότι θα αγοράσουν το ελληνικό 5ετές ομόλογο.

Ολα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο αποκαλούμενο «σκιώδες» βιβλίο προσφορών (shadow book) που διαχειρίζονται οι οίκοι τους οποίους επιλέγει ο εκδότης  ως lead managers.

Θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά έχει ατύπως αναθέσει αυτό τον ρόλο σε κάποιους ξένους οίκους και ίσως σε χρηματιστηριακή εταιρεία.

Οι οίκοι έχουν ήδη έλθει σε επαφή με πελάτες τους για να «μετρήσουν» διαθέσεις, ζητώντας να πληροφορηθούν τις αποδόσεις και τα ποσά με τα οποία οι τελευταίοι θα ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Το «σκιώδες βιβλίο» δίνει στην ελληνική πλευρά μια αίσθηση των απαιτήσεων της αγοράς.

Όμως, τα νούμερα στο «σκιώδες» βιβλίο δεν είναι δεσμευτικά.

Επομένως, ποσά και επιτόκια μπορούν να αλλάξουν εύκολα και αυτό είναι πιο πιθανό όσο περισσότερο το συγκεκριμένο βιβλίο παραμένει ανοικτό.

Το ανοικτό «σκιώδες βιβλίο» είναι πολύ ευάλωτο σε αλλαγές και αποχωρήσεις και γι’ αυτό υπόκειται σε αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Γι’ αυτό τον λόγο εκδότες και διαχειριστές επιδιώκουν να κλείσουν το άτυπο βιβλίο το γρηγορότερο, δηλαδή κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει σήμερα η ελληνική πλευρά.

Καλό λοιπόν το τάιμινγκ της αγοράς, αν βγει, αλλά συχνά ενέχει κινδύνους όπως δείχνει η εμπειρία του «σκιώδους» βιβλίου προσφορών.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v