Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kαι εγένετο… συμβιβασμός για τις τράπεζες

Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έκαναν αυτό που αρκετοί ανέμεναν. Τα βρήκαν στο θέμα του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών, πριν το τέλος του προγράμματος. Είναι όμως αρκετό;

Kαι εγένετο… συμβιβασμός για τις τράπεζες
Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει πώς θα χειρισθούν το θέμα των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με δυο άτομα που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων.

Προς την ίδια κατεύθυνση έδειξε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».

Η δική μας πληροφόρηση μιλά για συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μεν κάποιο νούμερο, π.χ. Χ ποσό για κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά συναντίληψη σε μεθοδολογικά θέματα ουσίας, που έχουν κατάληξη το εμπροσθοβαρές στρες τεστ της ΕΚΤ το 2018.

Ως γνωστόν, η  αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στην τελευταία  συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, στην ανάγκη για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών με μίνιμουμ λογαριασμό τα 10 δισ. ευρώ προκάλεσε αντιδράσεις και ρευστοποιήσεις  μετοχών από ξένα funds.

Η ελληνική πλευρά αντιτίθεται στο AQR, γιατί θεωρεί ότι θα χρειασθεί αρκετούς μήνες να ολοκληρωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ανοιγμάτων (NPEs).

Επίσης, δεν θέλει να γίνουν τα στρες τεστ σύντομα, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, γιατί οι επιδόσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των τραπεζών δεν ήταν τόσο καλά και ελπίζει πως η εικόνα θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο.

Όμως, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να εμφανίσουν τα αποτελέσματα του 2017 πριν τον Φεβρουάριο του 2018, με αποτέλεσμα η αφετηρία των στρες τεστ να προσδιορίζεται χονδρικά τον ίδιο μήνα.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές ελπίζουν ότι μέχρι τότε οι τράπεζες θα έχουν να επιδείξουν δείγματα γραφής στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πωλήσεων δανείων, ώστε να ληφθούν υπόψη στους υπολογισμούς του 2018, μειώνοντας τον λογαριασμό.

Από τη σκοπιά της, η ΕΚΤ δεν θέλει το ΔΝΤ στα πόδια της και επισείει τον σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Όλα αυτά είναι ωραία και καλά.

Όμως, το βασικό ερώτημα είναι άλλο, κατά την άποψή μας.

Μπορεί η συμφωνία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το «στρεσάρισμα» των ελληνικών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2018 να διασκεδάσει τις ανησυχίες όλων εκείνων που ρευστοποιούσαν τις μετοχές τους, βυθίζοντας τις κεφαλαιοποιήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες;

Η αυτοψία θα δείξει. Όμως, δεν είμαστε σίγουροι.

Από τώρα μέχρι τον επόμενο Μάιο, που εκτιμάται πως θα μπορούσαν να βγουν τα αποτελέσματα του εμπροσθοβαρούς στρες τεστ, μεσολαβεί πολύμηνο χρονικό διάστημα και λογικά θα υπάρχει πολύς «θόρυβος».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πιο επιθετικοί παίκτες, π.χ. hedge funds, αντιδρούν συνήθως πιο απότομα, πιστοί στο δόγμα «πούλα τη φήμη και αγόρασε τα γεγονότα».

Όμως, ας περιμένουμε την ετυμηγορία των ενόρκων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v