Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To υπερατλαντικό χάσμα και η Ελλάδα

To ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 4,2% στις ΗΠΑ αλλά είναι πάνω από 21% στην Ελλάδα και 9,1% στην Ευρωζώνη. Η διαφορά είναι μεγάλη υπέρ των ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχουν μυστικά.

To υπερατλαντικό χάσμα και η Ελλάδα
To ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται σε 4,2%, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Με άλλα λόγια, η χώρα απολαμβάνει ουσιαστικά αυτό που αποκαλείται πλήρης απασχόληση, καθότι η ανεργία δεν μπορεί να μηδενισθεί αφού υπάρχει κινητικότητα και οι άνθρωποι αλλάζουν δουλειές.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον πρόεδρο Τραμπ να διαφημίζει πιθανές συμφωνίες που προσθέτουν νέες θέσεις εργασίας.

Δεν το βλέπει κανείς αυτό συχνά στην Ευρωζώνη, που το ποσοστό ανεργίας έχει μεν υποχωρήσει αλλά παραμένει στα επίπεδα του 9%.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη διαφορά ανταγωνιστικότητας των οικονομιών και την ικανότητά τους να προσελκύσουν επενδύσεις και να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα.

Ενας τρόπος για να το διαπιστώσει κάποιος αυτό είναι να ρίξει μια ματιά στην κατάταξη των χωρών στην ετήσια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την ευκολία να ιδρύσει και να λειτουργήσει κάποιος μια επιχείρηση  σε κάθε χώρα.

Ο σχετικός δείκτης βασίζεται σε 41 υποδείκτες και είναι ενδεικτικός του κανονιστικού, φορολογικού περιβάλλοντος, ευκολία χρηματοδότησης  κ.τ.λ. που αντιμετωπίζει κάποιος στο επιχειρείν.

Η Deutsche Bank συνέκρινε πρόσφατα την εξέλιξη της κατάταξης διάφορων χωρών μεταξύ 2010 και 2017 και τα αποτελέσματα προκαλούν εντύπωση.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι πως η Ευρωζώνη και η κάθε μια χώρα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν βελτιώσει τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που αποδίδεται  στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έκαναν μετά την κρίση.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 61η θέση, ενώ ήταν στην 110η περίπου, στην έρευνα του 2010. Σημειωτέον, όσο πιο χαμηλό σκορ έχει μια χώρα τόσο το καλύτερο.

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρωζώνη μεταξύ 2010 και 2017, αλλά υστερεί ακόμη σε σύγκριση με άλλες.

Η υψηλή φορολογία, η δυσκολία στην εξεύρεση ρευστότητας και η κρατική γραφειοκρατία εξηγούν αυτή την κατάσταση.   

Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση της Ισπανίας, που βρίσκεται στην 32η θέση της γενικής κατάταξης από την 62η το 2010, και της Πορτογαλίας, που βρίσκεται στην 25η θέση από την 48η περίπου πριν από 7 χρόνια.

Δύο χωρών που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις καθώς βρέθηκαν στον κυκλώνα της κρίσης της ευρωπεριφέρειας.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν διολισθήσει στην 8η θέση στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2017 από την κορυφαία πεντάδα το 2010, χωρίς αυτό να έχει ακόμη αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Όπως λένε οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, η Ευρώπη κερδίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως, απέχει πολύ ακόμη από το να μπορεί να ανταγωνιστεί την αμερικανική οικονομία και αυτό απεικονίζεται στην αγορά εργασίας.

Οσον αφορά την Ελλάδα, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και η ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα μπορούσε από μόνη της να βελτιώσει την κατάταξή της κατά αρκετές θέσεις.

Αν μάλιστα συνεχίσει να υιοθετεί και να εφαρμόζει χωρίς πισωπεταλιές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, θα μπορούσε να βρεθεί στις πρώτες 30 θέσεις της γενικής κατάταξης.  

Όμως, η ύπαρξη μεταρρυθμιστικής κόπωσης και οι αντιδράσεις οργανωμένων ομάδων των οποίων θίγονται τα συμφέροντα είναι επίσης γεγονός και δεν μπορούν να υποβαθμισθούν.

Είναι όμως φυσιολογικές σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, με εξαίρεση το 2014.

Για να επανέλθουμε όμως, το χάσμα που υπάρχει στην ευκολία του να κάνει κάποιος μπίζνες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού δεν έχει κλείσει ακόμη παρά τις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην Ευρωζώνη την περίοδο 2010-2017.

Και ασφαλώς αντικατοπτρίζεται στη διαφορά ανταγωνιστικότητας και στα διαφορετικά ποσοστά ανεργίας.

Εδώ υπάρχει μονόδρομος και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν παίζουμε μόνοι μας.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v