Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πείραμα σε πραγματικό χρόνο το 2018

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν το 2018 να είναι μια καλή χρονιά για τις δυτικές οικονομίες και τα χρηματιστήρια. Όμως, όλα αυτά στηρίζονται στα αποτελέσματα ενός πειράματος.

Πείραμα σε πραγματικό χρόνο το 2018
Η κρίση του 2008 οδήγησε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων τους σε μηδενικά επίπεδα ή χαμηλότερα και στην παροχή τρισ. ευρώ ή δολαρίων (όπως προτιμάτε) στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι παρεμβάσεις συνέβαλαν αποφασιστικά στην έξοδο των οικονομιών από την ύφεση και την αύξηση της αξίας των κινητών αξιών, π.χ. μετοχών, εταιρικών ομολόγων κ.τ.λ.

Όμως, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι τόσο ισχυροί ενώ παρατηρήθηκαν μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του νέου πλούτου.

Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε αρκετά χρηματιστήρια να βρεθούν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όμως, η στιγμή της αντίστροφης μέτρησης έχει έλθει με προεξάρχουσα τη Fed, που έχει ανακοινώσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και φυσικά τη σμίκρυνση του ισολογισμού της μέσω της σταδιακής πώλησης των χρεογράφων που έχει συσσωρεύσει λόγω QE.

H EKT καθυστερεί μεν αλλά θεωρείται πολύ πιθανό πως θα ακολουθήσει.

Εκτιμάται ότι ρευστότητα ύψους 800 δισ. ευρώ και πλέον από τα προγράμματα πιστωτικής χαλάρωσης (QE) θα αφαιρεθεί από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα φέτος σε σύγκριση με το 2017.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ κι αλλού συνδέεται με την εκτίμηση για επανεμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Τα υποδείγματα που χρησιμοποιούν μπορεί να κάνουν λάθος αυτή τη φορά αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι καθόλου ανώδυνο.

Η μείωση του ρυθμού αύξησης της προσφοράς χρήματος λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed και αργότερα άλλες κεντρικές τράπεζες θα έχει σημαντικές αποπληθωριστικές επιπτώσεις σ’ αυτή την περίπτωση.

Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί τη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται πως θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τις συσταλτικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία το 2018.

Αυτό λειτουργεί καθησυχαστικά σε κάποιο βαθμό.

Όμως, η επιπεδοποίηση της καμπύλης των αμερικανικών επιτοκίων θα έπρεπε να προβληματίζει, αν και δεν είναι ακόμη αντεστραμμένη.

Η ιστορία δείχνει πως η αντιστροφή της  καμπύλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, που συμβαίνει όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα, συνδέεται συνήθως με ύφεση της οικονομίας σε δεύτερο χρόνο.

Αν η αμερικανική οικονομία μπει σε ύφεση, η χρηματιστηριακή αγορά θα το προεξοφλήσει νωρίτερα και οι υπόλοιπες παγκοσμίως θα το συνειδητοποιήσουν.

Όπως λένε, όταν φταρνίζεται η Γουόλ Στριτ, αρρωσταίνουν οι υπόλοιπες αγορές.

Όμως, δεν είναι αναγκαίο να πέσει η οικονομία σε ύφεση για να υποχωρήσει η αγορά.

Τα χρηματιστήρια διορθώνουν ακόμη κι αν οι οικονομίες αναπτύσσονται.

Η διαφορά είναι ότι οι αγορές συνήθως ανακάμπτουν απότομα μετά από τέτοιες περιπτώσεις, όπως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Τι θα συμβεί το 2018;

Κανείς δεν ξέρει.

Πιθανόν το καλό βασικό σενάριο να επιβεβαιωθεί.

Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε ένα πείραμα σε πραγματικό χρόνο.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v