Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα

Τελειωμένη υπόθεση θα πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P το επόμενο διάστημα για συγκεκριμένους λόγους. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι άλλο.

Γιατί ο S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης γνωστοποιούν στις κυβερνήσεις των χωρών που αξιολογούν την απόφασή τους 48 ώρες πριν την ανακοινώσουν.

Το ίδιο έκανε ο S&P στην ελληνική πλευρά τον περασμένο Ιούλιο, γύρω στις 10 του ίδιου μήνα.

Το εντυπωσιακό είναι πως η S&P γνωστοποίησε στην Αθήνα πως επρόκειτο να αναβαθμίσει την χώρα αλλά όταν ήλθε η ώρα της ανακοίνωσης δεν το έκανε.

Γιατί;

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγες μέρες-δυο αν θυμόμαστε καλά- την εκταμίευση της υποδόσης που συνδεόταν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αιτία ήταν το θέμα με την δικαστική περιπέτεια των τριών ξένων πρώην εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ενός Σλοβάκου, μιας Ιταλίδας και ενός Ισπανού.

Οι τελευταίοι κατηγορούνται για απιστία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου για δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης ακινήτων την περίοδο 2013-2014.

Όμως, ο S&P έχει τους δικούς του κανόνες και δεν μπορούσε να τους παραβιάσει, αναβαθμίζοντας  την Ελλάδα όπως εξήγησαν οι ίδιοι.

Κάπου δυο εβδομάδες αργότερα τον Ιούλιο, η χώρα βγήκε στις αγορές με το 5ετές ομόλογο.

Από τότε έχει χυθεί πολύ νερό στο αυλάκι.

Ολες οι υποδόσεις που συνδέονταν με την δεύτερη αξιολόγηση εκταμιεύθηκαν,  τα νέα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα  ήταν θετικά, επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία και όλα δείχνουν ότι  η 3η αξιολόγηση βαίνει προς ολοκλήρωση με λίγες εκκρεμότητες.

Οι ανωτέρω εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν απλώς την απόφαση της S&P για αναβάθμιση της χώρας τον περασμένο Ιούλιο.

Δικαιολογούν και κάτι παραπάνω.

Η μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο  μέχρι σήμερα δείχνει  προς την ίδια κατεύθυνση.

Τα σημερινά επίπεδα  αποδόσεων συμβαδίζουν με αξιολόγηση κοντά στο επίπεδο του «ΒΒ+» σύμφωνα με άτομα της αγοράς.

Όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να προχωρήσει ο S&P σε μια τέτοια αναβάθμιση.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να κινηθεί πιο συντηρητικά, αναβαθμίζοντας την χώρα στο «Β+».  Το εύρος της αναβάθμισης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ «Β» και «ΒΒ-».   

Υπενθυμίζουμε ότι ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) αξιολογεί την Ελλάδα με «Β-» όπως κι η Fitch Ratings που συνήθως τον ακολουθεί.

Μια ματιά στον σχετικό πίνακα δείχνει ότι η Γκάνα, η Αγκόλα, η Αίγυπτος και ο Ισημερινός έχουν την ίδια διαβάθμιση με την Ελλάδα.  

Αναμφισβήτητα,  κάθε αναβάθμιση είναι θετική εξέλιξη έστω κι αν υπολείπεται εκείνης που υποδηλώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το ίδιο ισχύει για εκείνη του S&P.

Ιδίως όταν ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες η επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v