Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To comeback των ελληνικών τραπεζών

Με τα αποτέλεσμα των stress tests πίσω τους και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε φάση αποκλιμάκωσης, οι συνθήκες ωρίμασαν, για να προχωρήσουν οι τράπεζες στο επόμενο βήμα τους.

To comeback των ελληνικών τραπεζών

Το ξεπέρασμα του σκοπέλου των τεστ αντοχής από τις τράπεζες συνιστά μια θετική εξέλιξη για τις ίδιες και τους μετόχους τους.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι τα stress tests δεν είναι παρά ένας ακόμη σημαντικός σταθμός στον δρόμο για τη δραστική μείωση των προβληματικών δανείων, που θα τους επιτρέψει να παίξουν τον βασικό ρόλο τους.

Κοινώς, να χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο δρόμος είναι μακρύς.

Ακόμη κι αν τηρήσουν τους  στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το τέλος του 2019, τα προβλεπόμενα ποσοστά κοντά στο 30% του συνόλου των δανείων θα είναι ακόμη υψηλά.

Επομένως, θα πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά.

Αυτό λοιπόν που θα κάνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι να εκμεταλλευθούν την αναμενόμενη θετική αύρα του αποτελέσματος των stress tests και τη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Πώς;

Βγαίνοντας  στις αγορές χονδρικής με εκδόσεις τίτλων Tier 1 και Tier 2, για να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να τονώσουν τη ρευστότητά τους.

Είναι κάτι που κάποιες τουλάχιστον εξ αυτών ήθελαν να κάνουν τον Ιανουάριο, εκμεταλλευόμενες το ράλι των ομολόγων κατά τα πρότυπα άλλων ευάλωτων ευρωπαϊκών τραπεζών όπως η IKB Deutsche Industriebank.

Η τελευταία κατέρρευσε όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση το 2007.

Όμως, μπόρεσε να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, πουλώντας 10ετή τίτλο Tier 2 που έφερε κουπόνι 4%, με τη ζήτηση να ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

«Αν η IKB μπορεί, γιατί να μην μπορούν κι οι ελληνικές τράπεζες;» ήταν το ερώτημα.  

Άλλες αδύναμες τράπεζες από την Ιταλία, όπως η περιβόητη Banca Monte dei Paschi που άντλησε 750 εκατ. ευρώ, πουλώντας 10ετή τίτλο Tier 2 με κουπόνι 5,375%, ακολούθησαν την ίδια οδό.

Τον ίδιο μήνα νωρίτερα, η Eurobank αντικατέστησε τις προνομιούχες μετοχές αξίας 950 εκατ. ευρώ που ήταν στα χέρια του κράτους με άλλους τίτλους, που έφεραν κουπόνι 6,4%.

Η στρατηγική που επιλέχθηκε τελικά ήταν οι τέσσερις τράπεζες να περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα των stress tests και να δουν πώς πάει το πρόγραμμα προσαρμογής και η οικονομία πριν κινηθούν.

Η συλλογιστική ήταν απλή.

Γιατί να εκδώσει κανείς τίτλους Tier 2 με 7% ή 8%, που θα ήταν τιμωρητικές αποδόσεις, αν τα αποτελέσματα των stress tests ήταν καλά;

Μόνο οι αγοραστές τους θα ήταν ικανοποιημένοι όπως αποδεικνύεται.

Όμως, το τέλος των stress tests, η διαφαινόμενη έξοδος από το πρόγραμμα και τα συζητούμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους διαμορφώνουν πλέον ένα θετικό υπόβαθρο για εκδόσεις τίτλων Tier 1 και Tier 2.

Μ’ αυτές τις εκδόσεις, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και θα μπορέσουν να κινηθούν πιο επιθετικά στο μέτωπο των προβληματικών δανείων.

Είναι ένα είδος comeback, αν φυσικά οι διεθνείς αγορές το επιτρέψουν.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v