Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ”αθέατος κόσμος” των τριμήνων

Τα ”ψιλά γράμματα” των λογιστικών καταστάσεων και οι ”ουσιώδεις ασάφειες” γύρω από την πραγματική πορεία των εταιριών στο α’ τρίμηνο 2007. Ποιοι εισηγμένοι όμιλοι εξέπληξαν θετικά, ποιοι δεν θα έχουν την ίδια θετική συνέχεια στα επόμενα τρίμηνα. Περιπτώσεις όπου οι οικονομικές επιδόσεις δεν συνάδουν με την πορεία των μετοχών στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Ο ”αθέατος κόσμος” των τριμήνων
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Παρά τα ομολογουμένως ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, δεν έλειψαν ούτε και φέτος τα ”ψιλά γράμματα” των λογιστικών καταστάσεων. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, επιδόσεις που με μια πρώτη ματιά δείχνουν ”χρυσές”, ενίοτε μετατρέπονται σε ”γκρίζες”, αν και όταν οι επενδυτές αρχίσουν να ψάχνουν σε περισσότερο βάθος τα πράγματα… Και το θέμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους όπου στις συγκεκριμένες μετοχές έχει προηγηθεί αξιοσημείωτη άνοδος.

Τα άτιμα... δικαιώματα μειοψηφίας

Ο όμιλος Axon Συμμετοχών σημείωσε στο τρίμηνο άνοδο πωλήσεων 27% (από τα 42,2 στα 53,6 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κερδών κατά 69% (από τα 4,99 στα 8,44 εκατ. ευρώ).

Αν πάμε όμως στα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους μετόχους της εισηγμένης, τότε εκεί η αύξηση ανέρχεται μόλις σε 260 χιλιάδες ευρώ –ή 12,4%- από τα 2,11 στα 2,37 εκατ. ευρώ. Και επιπλέον, τα κέρδη αυτά επηρεάστηκαν από πωλήσεις συμμετοχών και χρεογράφων, ενώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2006 οι απαιτήσεις από πελάτες αυξήθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ, τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια κατά 23 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 16 εκατ. ευρώ κ.λπ. Ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας ήταν πολύ χαμηλότερος της μονάδας.

Ανάλογη περίπου ήταν η εικόνα και για τη θυγατρική Euromedica, όπου κάποιοι μίλησαν για ”θεαματική αύξηση κερδών 64%”. Πράγματι, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε από τα 35,9 στα 48,7 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη από τα 3,74 στα 6,13 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το παραπάνω θεαματικό ποσοστό.

Όμως, ”πίσω έχει η αχλάδα την ουρά”, καθώς αν δεν συνεκτιμηθούν οι φόροι και τα δικαιώματα μειοψηφίας, τα καθαρά κέρδη αυξάνονται μόνο κατά 12%, από τα 2,42 στα 2,71 εκατ. ευρώ. Και εδώ ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι σαφώς χαμηλότερος της μονάδας, ωστόσο τα πράγματα στο συγκεκριμένο μέτωπο θα διορθωθούν μετά τις δύο επικείμενες εκδόσεις (αύξηση κεφαλαίου, μετατρέψιμο ομολογιακό).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από φέτος άλλαξε και η λογιστική παρακολούθηση των ακινήτων του ομίλου από αυτή του ιστορικού κόστους στις εύλογες αξίες, επηρεάζοντας φυσικά τα μεγέθη του ισολογισμού.

Μία ακόμη περίπτωση όπου τα δικαιώματα μειοψηφίας αλλάζουν άρδην τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων είναι αυτή της Alco Hellas. Στον συγκεκριμένο όμιλο, οι πωλήσεις του πρώτου φετινού τριμήνου εκτοξεύονται από τα 59,1 στα 71,2 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 6,43 στα 8,57 εκατ. (+33%).

Η παραπάνω λαμπρή εικόνα ”κατεδαφίζεται” στα καθαρά κέρδη που αυξάνονται μόλις κατά 20 εκατ. ευρώ, από τα 880,6 στα 900,9. Και μάλιστα τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή υποχρεώνονται και σε οριακή πτώση (0,0230 έναντι 0,0248 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v