Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα!

Το ράλι του χρυσού δεν θα ανακοπεί, εκτιμούν οι fan του πολύτιμου μετάλλου, που ενισχύεται ήδη 15% το 2010. Στα 1.400-1.500$ ο στόχος. Γιατί ενισχύεται, ποιοι "γκουρού" αγοράζουν. Τιμές και ζήτηση στην Ελλάδα.

Χρυσός: Το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα!
*** Δείτε στα άρθρα του Φακέλου (δεξιά στήλη) την επόμενη φούσκα στις αγορές, τις αγορές κεντρικών τραπεζών αλλά και γνωστών "γκουρού" στον χρυσό, τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια, θεμελιώδεις και τεχνικούς παράγοντες για το κίτρινο μέταλλο καθώς και στοιχεία για τη ζήτηση και τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers και ο χρυσός σημείωσε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ (με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών) στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα το ευρώ ενισχύθηκε υψηλότερα από το 1,30 δολάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο ενός μηνός, και το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά 15 ετών έναντι του γεν, αναγκάζοντας την Ιαπωνία να παρέμβει για πρώτη φορά στην αγορά συναλλάγματος από το 2004.

Το ράλι του πολύτιμου μετάλλου πριμοδότησε η υποχώρηση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν το πράσινο χαρτονόμισμα εν μέσω φημών ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ασκήσει χαλαρότερη νομισματική πολιτική προβαίνοντας σε αγορά αμερικανικών ομολόγων, γεγονός που ώθησε και το ασήμι στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου του 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα η Fed έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 1 τρισ. δολαρίων.

Ο χρυσός ενισχύεται 15% από την αρχή του έτους γιατί επιμένουν οι επενδυτικές ανησυχίες σχετικά με την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και την κρίση δημοσιονομικού χρέους.

Η Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων Μετάλλων GFMS αναμένει άνοδο του χρυσού έως τα 1.300 δολάρια εντός του έτους. Κατά την GFMS, η ζήτηση χρυσού αναθερμαίνεται λόγω των κινδύνων υψηλότερου πληθωρισμού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια.

Η πορεία του κίτρινου μετάλλου δικαιώνει όσους μετά την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers (14/9/2008) τον υποδείκνυαν ως το απόλυτο και πιο ασφαλές "bet" για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers και τρία χρόνια από το πιστωτικό κραχ, "μπαίνουμε στο φθινόπωρο του 2010, αλλά ούτε η κρίση κρατικού χρέους ούτε η τραπεζική κρίση έχουν λυθεί. Συνεχίζουν να ανατροφοδοτούν η μία την άλλη", σχολιάζει έκθεση της Morgan Stanley με τίτλο "Κρίση, πιστώσεις και κεφάλαια".

Επίσης, οι φόβοι για την κρίση χρέους και η πεποίθηση ότι το παζλ των υπερχρεωμένων κρατών θέλει ακόμα πολλά κομμάτια για να συμπληρωθεί, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δείχνουν πως παροτρύνουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν στο κίτρινο μέταλλο.

Το ράλι του χρυσού, έστω και με διαλείμματα διόρθωσης, δεν πρόκειται να ανακοπεί σύντομα, υποστηρίζουν οι "fan" του πολύτιμου μετάλλου και μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

Υπάρχει ένα θεωρητικό debate: εάν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πληθωρισμό ή με αποπληθωρισμό. Στις αγορές υφίστανται δυνάμεις που οδηγούν σε αποπληθωρισμό, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι Αρχές οδηγεί σε πληθωρισμό. Η αποπληθωρισμένη αγορά βοήθησε ώστε να χαλαρώσει η φούσκα της αγοράς ακινήτων. Όμως, η αντίδραση των Αρχών δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, καθώς έχει χαθεί το μέτρημα με τα τρισ. δολάρια που δίνονται από κυβερνήσεις και Αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v