Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aztec Money: Ένα marketplace για εύρεση ρευστότητας

Λύση στο κενό χρηματοδότησης του εμπορίου μέσω δημοπρασιών τιμολογίων. Η online πλατφόρμα της Aztec Money και τι προσφέρει. Οι διαδικασίες ένταξης και πώς λειτουργεί. Συνέντευξη του εκπροσώπου της εταιρίας, Ευθύμη Γκαϊτατζή.

Aztec Money: Ένα marketplace για εύρεση ρευστότητας

Παρουσία στην Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα η εταιρία Aztec Money (δραστηριοποιείται στις online δημοπρασίες). Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμη Γκαϊτατζή, εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, η καινοτόμα πλατφόρμα δημοπρασιών τιμολογίων της Aztec Money διαφοροποιείται από τις κλασικές μεθόδους factoring και διασυνδέει επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα με μη τραπεζικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ποια είναι η ταυτότητα της Aztec Money; Είναι η μοναδική πλατφόρμα δημοπρασιών τιμολογίων;

Δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι η μοναδική που λειτουργεί διεθνώς. Υπάρχουν αντίστοιχες πλατφόρμες σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, αλλά δραστηριοποιούνται τοπικά. Η Aztec Money αντιθέτως δραστηριοποιείται διεθνώς επιτρέποντας συναλλαγές μεταξύ πωλητών τιμολογίων και επενδυτών αγοραστών από παντού. Συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα τον Ιούλιο 2012. Δραστηριοποιείται ήδη σε 36 εθνικές αγορές, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ν. Αμερική έως την Αφρική και την Ασία.

Τι ακριβώς προσφέρει και πώς λειτουργεί;

Πρόκειται για ένα marketplace όπου ο καθένας χωρίς κόστος εγγραφής μπορεί να παρουσιάσει και να πουλήσει νόμιμα τιμολόγια, να εισπράξει ρευστότητα, προσφέροντας κάποια έκπτωση. Οι όροι πώλησης αποφασίζονται αποκλειστικά από τον πωλητή -η δική μας παρέμβαση είναι μόνον καθοδηγητική ως προς το εύλογο της συναλλαγής. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια -εξοφλώντας τιμολόγια- κερδίζοντας αποδόσεις. Η εταιρία εισπράττει προμήθεια της τάξεως του 1%-2% μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Ποιες είναι οι αποδόσεις που προσφέρονται;

Εξαρτάται. Εμείς δεν είμαστε εταιρία factoring οπότε δεν ορίζουμε τους όρους των συναλλαγών. Η έκπτωση συνήθως σχετίζεται με τη φερεγγυότητα του οφειλέτη, άρα υπάρχουν συντηρητικές εκπτώσεις και επομένως αποδόσεις ή πιο ριψοκίνδυνες της τάξεως του 15%-20%.

Πώς εντάσσεται κανείς στην πλατφόρμα;

Η εγγραφή γίνεται απλά, δεν ζητάμε ισολογισμούς, προσωπικές εγγυήσεις, ούτε υπάρχουν πιστωτικοί έλεγχοι. Ξεκινάμε με την παραδοχή πως εφόσον είσαι μια εταιρία νόμιμη που κάνει νόμιμες συναλλαγές τότε της προσφέρεται η δυνατότητα να βρει ρευστότητα.

Δεν σας απασχολεί ο κίνδυνος διακίνησης πλαστών τιμολογίων;

Φυσικά, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας, είμαστε ένα είδος φίλτρου. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και εγγυόμαστε για τη νομιμότητα των τιμολογίων. Εξάλλου οι όροι σύμβασης για κάθε συναλλαγή δεσμεύουν τους πωλητές και τους αγοραστές ως προς τη νομιμότητά τους.

Πώς ελέγχετε τους αγοραστές ώστε να αποφύγετε φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος;

Συνεργαζόμαστε αποκλειστικά και μόνο με θεσμικούς επενδυτές που έχουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, όπως για παράδειγμα Hedge Funds, Asset Managers, Private Banks, ή Insurance Companies, ενώ η θεματοφυλακή και η εκκαθάριση των πράξεων γίνονται σε όλα τα νομίσματα, μέσω της Deutsche Bank, στις ΗΠΑ.

Πόση νομική κάλυψη έχει η συναλλαγή μέσω του marketplace;

Νομικά δεν υπάρχει κόλλημα, ούτε κάποιου είδους διαφοροποίηση έναντι των κανονισμών που ισχύουν διεθνώς. Ουσιαστικά ο πωλητής διαθέτει ένα asset. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Οπότε δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, ή σύγκρουση με άλλες διαδικασίες.

Αντίδραση από τον οφειλέτη έχει υπάρξει;

Όχι, αλλά αν υπάρχει δέσμευση μεταξύ πωλητή και οφειλέτη τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η συναλλαγή. Πάντοτε γίνεται ενημέρωση του οφειλέτη με τρόπο τον οποίο συναποφασίζουμε με τον πωλητή.

Πώς έχει λειτουργήσει έως σήμερα η πλατφόρμα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2 μήνες δραστηριοποίησης και έχουν εγγραφεί περίπου 25 εταιρίες. Είναι κατά βάση εξαγωγικές χωρίς να αποκλείονται φυσικά όσες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά. Έως σήμερα έχει πουληθεί ένα τιμολόγιο, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις στον πωλητή.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρίας;

Θέλουμε να ανoιχτούμε σε νέες αγορές, όπως οι ασιατικές. Επίσης εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε πλατφόρμα χρηματοδότησης παραγγελιών, διαδικασία ωστόσο πιο περίπλοκη με μεγαλύτερο ρίσκο επένδυσης. Ερευνούμε προς το παρόν πώς θα μπορούσε να γίνει και αν φυσικά υπάρχει αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v