Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Μεγάλου: Δυναμώνει το ενδιαφέρον των ξένων

Το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο έντονο όσο τα δύο τελευταία χρόνια τονίζει σε συνέντευξή του στο Euro2day ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Γ.Δ. επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse και country manager για την Ελλάδα. Τι απαντά για καυτά θέματα της επικαιρότητας, όπως τη θέση του CEO της Εμπορικής, τις δουλειές της Credit Suisse με το Ελληνικό Δημόσιο, τη Finansbank.

Χρ. Μεγάλου: Δυναμώνει το ενδιαφέρον των ξένων
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κοντογιάννη

Το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο έντονο όσο τα δύο τελευταία χρόνια τονίζει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο κ. Χρήστος Μεγάλου, γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse και country manager για την Ελλάδα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανή αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων ενώ διαβλέπει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από private equity funds.

Ο κ. Μεγάλου δεν αποφεύγει επίσης να απαντήσει σε ερωτήματα για θέματα που έθιξαν πρόσφατα δημοσιεύματα, όπως η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής και οι δουλειές που παίρνει η Credit Suisse από το Ελληνικό Δημόσιο.

”Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που βρίσκομαι στο Λονδίνο, ασχολούμενος με την ελληνική αγορά, τόσο έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχω δει όπως τα 2 τελευταία χρόνια,” αναφέρει ο κ. Μεγάλου.

Ερωτηθείς που αποδίδει το εντονότερο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το στέλεχος του ελβετικού οίκου πρόσθεσε ότι έχει αλλάξει η αντίληψη που είχαν οι ξένοι για τη χώρα.

Οι ξένοι έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα κλειστό κλαμπ. Θεωρούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερο κανονιστικό περιβάλλον και βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι όροι του παιχνιδιού είναι πιο ξεκάθαροι και πιο δίκαιοι και υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων,” τονίζει.

Ο κ. Μεγάλου παρατηρεί επίσης ότι η επιτυχία αρκετών ντιλ, όπως της Εμπορικής, της ΤΙΜ και της Hyatt, βοηθά επίσης στην προέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών, αφού ”η επιτυχία φέρνει επιτυχία”.

”Αν δούνε ότι οι επενδύσεις κάποιων στην Ελλάδα πάνε καλά, το ενδιαφέρον των υπολοίπων για επενδύσεις στη χώρα αυξάνεται,” προσθέτει ο κ. Μεγάλου. ”Επιπλέον, το πολιτικό ρίσκο είναι μικρό για τους ξένους επενδυτές, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.”

Το στέλεχος της ελβετικής τράπεζας πιστεύει ακόμη ότι η πιθανολογούμενη ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ της χώρας θα έχει θετική επίπτωση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και η λήψη θεσμικών μέτρων, που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιριών .

”Μια πιθανή αναθεώρηση του ΑΕΠ θα δείξει ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά”, αναφέρει.

Ο ίδιος περιμένει ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος, οι τηλεπικοινωνίες και οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Χρήστος Μεγάλου θεωρεί πιθανό να δούμε ένα μεγάλο ντιλ, πιθανόν διασυνοριακό, όπως της Eμπορικής με την Credit Agricole, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Όσον αφορά στα private equity funds που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο ίδιος θεωρεί πιθανό να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εδώ και πέρα καθώς η χώρα μπήκε στο ραντάρ τους.

Με αφορμή την παρουσία του σε ναυτιλιακό συνέδριο που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, το στέλεχος της Credit Suisse ρωτήθηκε να πει τη γνώμη του για τον κλάδο της ναυτιλίας, στον οποίο η χώρα έχει ηγετική θέση διεθνώς.

”Η ναυτιλία αποδεικνύει ότι ο Έλληνας μπορεί να λειτουργήσει και να πετύχει στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες απευθύνονται ολοένα και περισσότερο στις κεφαλαιαγορές. Μόνο η Credit Suisse έχει ρόλο συμβούλου σε ντιλ αξίας δισ. δολαρίων τα δύο τελευταία χρόνια”, τονίζει ο κ. Μεγάλου.

”Πιστεύω ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ναυτιλιακό κλάδο θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η νέα γενιά εφοπλιστών που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς εφοπλιστές είναι πιο ανοικτή σε τέτοιες κινήσεις.”

Αναφορικά με το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο ίδιος παρατηρεί ότι ”υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα καθώς ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρίες κάνουν παρουσιάσεις στο εξωτερικό και υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη των μετοχών τους από τους αναλυτές των ξένων οίκων”.

Ο κ. Μεγάλου δεν δίστασε να τοποθετηθεί επίσης απέναντι στις επικρίσεις που δέχονται ορισμένες εκθέσεις αναλυτών που εργάζονται για ξένους επενδυτικούς οίκους από τρίτους στην Ελλάδα που διαβλέπουν εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

”Η αξιοπιστία μιας τράπεζας και η προσωπική αξιοπιστία του κάθε αναλυτή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τις διάφορες εκθέσεις. Οι εκθέσεις διαβάζονται, αξιολογούνται και λαμβάνονται υπόψη από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο που είναι και οι σημαντικότεροι πελάτες αυτών των τραπεζών. Κατά συνέπεια δεν είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να εκδίδουν αναλύσεις που αποσκοπούν μόνο και μόνο να εξυπηρετήσουν βραχυπρόθεσμα συμφέροντα πελατών ή της τράπεζας. Εξάλλου αυτές οι αναλύσεις είναι εκτιμήσεις των αναλυτών και δεν πρέπει να θεωρούνται αλάνθαστες”, τονίζει, προσθέτοντας ότι ”οι κανόνες που διέπουν τις εκθέσεις των αναλυτών είναι τέτοιες που κανένας τραπεζίτης δεν θα διακινδύνευε την καριέρα του για να κάνει ένα ντιλ”.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν την Credit Suisse να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της φιλικής σχέσης του ιδίου με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ζητήθηκε από τον κ. Μεγάλου να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

”Η Credit Suisse ήταν από τις πρώτες ξένες τράπεζες που ασχολήθηκαν με την ελληνική αγορά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επενδύοντας σημαντικά ποσά σε ανθρώπους και οργάνωση, όταν οι περισσότεροι ξένοι οίκοι τη θεωρούσαν εκείνη την εποχή μικρή για δουλειές. Τόσο επί υπουργίας Παπαντωνίου όσο και επί υπουργίας Χριστοδουλάκη και κυρίως επί Αλογοσκούφη, η Credit Suisse δεν έχει τύχει καμιάς ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως άλλωστε προκύπτει από μια απλή ματιά στους σχετικούς πίνακες”, παρατήρησε.

Όμως, ο κ. Μεγάλου βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο για ένα ακόμη θέμα καθώς φερόταν ως υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας. Ρωτήθηκε λοιπόν τι ακριβώς συνέβη.

”H Credit Agricole είναι ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ως εκ τούτου η πρόταση που μου έγινε ήταν ιδιαίτερα τιμητική. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν συζητήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της”, ήταν η απάντηση.

Ερωτηθείς τέλος για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα όπου η Credit Suisse είχε τον ρόλο του συμβούλου της Εθνικής, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι ”δεν σχολιάζω ποτέ τις συμβουλευτικές δουλειές που έχει κάνει η Credit Suisse.

Θα ήθελα μόνο να σημειώσω ότι αν βοηθήσουν οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς η εξαγορά της Finansbank θα αποδειχθεί χρυσοτόκος όρνιθα για τον όμιλο της Εθνικής και μια από τις καλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει ποτέ από ελληνική επιχείρηση”.

--------

Ποιος είναι ο Χρήστος Μεγάλου

O Χρήστος Μεγάλου είναι γενικός διευθυντής (managing director) επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse και υπεύθυνος (country manager) για την Ελλάδα με έδρα το Λονδίνο.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Arthur Andersen στην Αθήνα το 1984 και συνέχισε στην Barclays ως μάνατζερ στη διεύθυνση χρηματοδότησης επιχειρήσεων (corporate finance). Kατόπιν ανέλαβε επικεφαλής του γραφείου της BZW (Barclays de Zoete Wedd) στην Αθήνα για να μετακομίσει αργότερα στο Λονδίνο ως διευθυντής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Ο κ. Μεγάλου βρέθηκε στην CSFB (Credit Suisse First Boston) μετά την εξαγορά της BZW από τον ελβετικό όμιλο.

Ήταν σύμβουλος σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ντιλ που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά όπως η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική, η συγχώνευση της Τρία Έψιλον με την Coca Cola Beverages, η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας από την Alpha Bank, η είσοδος του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλα.

Ο κ. Μεγάλου έχει πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το βρετανικό Aston University στο Birmingham.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v