Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακυκλώστε και κερδίστε

Ο CEO της Cyclefi κ. Γιώργος Στέγγος μιλά στο Euro2day.gr για την πλατφόρμα που μέσω της ανακύκλωσης προσφέρει εκπτώσεις σε λογαριασμούς τηλεφωνίας, ενέργειας και super market. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό «Chivas The Venture».

Ανακυκλώστε και κερδίστε

Η ελληνική start up Cyclefi θα είναι μία εκ των πέντε εταιρειών που έχουν προκριθεί να διεκδικήσουν το διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας «Chivas The Venture».

Οι πέντε αυτές εταιρείες θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2017, όπου η τελική τους παρουσίαση θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και κατόπιν θα προκύψει ο μεγάλος νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Chivas – The Venture στο Los Angeles τον Ιούλιο του 2017.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cyclefi κ. Γιώργος Στέγγος (o εξ αριστερών της φωτογραφίας*) μιλά στο Euro2day.gr για τη δραστηριότητα της εταιρείας, τους στόχους της για το περιβάλλον, αλλά και για ένα πακέτο ανταμοιβής όσων συνεισφέρουν στη διαδικασία ανακύκλωσης, αρχικά μέσα από την παροχή εκπτώσεων σε λογαριασμούς τηλεφωνίας, ενέργειας και super markets.

Ποιο είναι το αντικείμενο της Cyclefi και γιατί πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κερδίσει το διαγωνισμό της Chivas;

Η Cyclefi (Σάικλ-Φάι) είναι μία καινοτόμα προϊοντική υπηρεσία, που μέσω μίας online πλατφόρμας, παρέχει οφέλη, με τη μορφή εκπτωτικών υπηρεσιών, σε όλους όσους κάνουν χρήση των προϊόντων της, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και γενικότερα την υιοθέτηση εκείνης της συμπεριφοράς που συμβάλει στην αύξηση της ανακύκλωσης και γενικότερα στη προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα προσθέτει ποιότητα στις ζωές μας και στις πόλεις μας.

Ουσιαστικά, η Cyclefi παρέχει μια online πλατφόρμα έτοιμη να παρέχει έναν πρωτοποριακό μηχανισμό παρακολούθησης, ιχνηλασιμότητας, ανίχνευσης και καταγραφής της ανακύκλωσης που πραγματοποιούν οι πολίτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία, ενώ παράλληλα τους επιβραβεύει για την συνεπή τους στάση με εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση των γενικότερων εξόδων του νοικοκυριού τους.

Από την ενασχόλησή μας με την διαδικασία της ανακύκλωσης, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι προωθητικές ενέργειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης, αν και ωραίες, τελικά αποδεικνύεται πως δεν αρκούν. Για να έχουμε μια ουσιαστική αλλαγή η όποια λύση πρέπει να έχει επαναληψιμότητα και διάρκεια. Έτσι μόνο η ανακύκλωση θα γίνει τρόπος ζωής. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε πως η Cyclefi μπορεί να σχηματίσει έναν θετικό αντίκτυπο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνή επίπεδο, μιας και αποτελεί έναν αποτελεσματικό φορέα κοινωνικής αλλαγής. Η Cyclefi προσπαθεί να φέρει έναν κοινωνικό αντίκτυπο, έχοντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για να το επιτύχει... Αυτός ο πρωτότυπος τρόπος επιχειρηματικότητας, που προτείνει η Cyclefi, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που στοχεύει να λύσει, μπορεί να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία μέσα από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η συμμετοχή μας στον ελληνικό τελικό του Chivas The Venture, γίνεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς η Cyclefi βρίσκεται στο μεταίχμιο του να δημιουργήσει μια υπηρεσία με τεράστιο θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, την κοινωνία και για το "πορτοφόλια" των πολιτών, σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε μην ξεχνάτε, πως παρόλο που πρόκειται για μία startup, η οποία υπάρχει μόλις λίγους μήνες, το καινοτομικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στο οποίο βασίζεται, έχει χαρίσει πέντε πολύ σημαντικές διακρίσεις στην ομάδα της Cyclefi. Γιατί όχι λοιπόν, να μην κερδίσει και άλλη μια, όπως αυτή του Chivas The Venture.

Ποια είναι η βασική πηγή εσόδων της Cyclefi προκειμένου να είναι σε θέση να επιβιώνει και γιατί όχι να κερδίζει; Ποιος είναι ο διαχειριστής;

Το business model της Cyclefi έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί μία επικερδή επιχείρηση που θα συμβάλλει οικονομικά σε κάθε χώρα που θα εφαρμόζεται με τη δημιουργία πολλαπλών θέσεων εργασίας. Η κύρια πηγή εσόδων της Cyclefi προκύπτει από την πώληση του πακέτου ανακύκλωσης που οφείλει να προμηθευτεί κάθε χρήστης της Cyclefi για να μπορεί να συμμετέχει στην υπηρεσία μας. Παράλληλα μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της υπηρεσίας θα προκύψουν και άλλες επιπλέον δευτερεύουσες πηγές εσόδων, κυρίως από παροχή υπηρεσιών, που στην παρούσα φάση δεν λαμβάνονται υπόψη.

Θα μπορούσατε να αποτιμήσετε σε όγκο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το «οικολογικό έργο» που μπορεί να προσφέρει η Cyclefi σε ένα χρόνο;

Το «οικολογικό έργο» της Cyclefi αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του κάθε πολίτης που θέλει να συμμετέχει στην υπηρεσία μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνειδητοποιεί κάθε άνθρωπος την πραγματική προσφορά του στο περιβάλλον, αν ανακυκλώσει τις συσκευασίες που προκύπτουν από το νοικοκυριό του. Για αυτόν το λόγο υπολογίσαμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που προσφέρει η ανακύκλωση με τη χρήση ενός πακέτου ανακύκλωσης της Cyclefi δηλαδή με τις πέντε πορτοκαλί σακούλες.

Είναι υπολογισμένο, πως μόνο με τη διενέργεια του πιλοτικού μας, αναμένεται να εκτραπούν άμεσα 368 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, οι οποίοι χωρίς την υπηρεσία θα κατευθύνονταν στους ΧΥΤΑ, και επιπλέον να αποφέρει εξοικονόμηση πόρων στους συμμετέχοντες Δήμους της τάξης των €7,000 και τουλάχιστον €50 στους λογαριασμούς κινητής και ρεύματος των συμμετεχόντων πολιτών. Επιπλέον, η Cyclefi, εκτιμά, πως το ισοδύναμο των 368 τόνων των απορριμμάτων, που θα εκτραπούν από τους ΧΥΤΑ, θα οδηγήσουν σε έμμεση εξοικονόμηση 780K λίτρων νερού και σε 250MWh ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προστατέψουν 500 δέντρα, αποτρέποντας 802Kgs εκπομπών CO2, να βγουν στην ατμόσφαιρα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στόχος της Cyclefi είναι η πώληση 1.000.000 πακέτων με τσάντες ανακύκλωσης μέσα σε ένα έτος μόνο στην Ελλάδα, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Εξηγείστε μας αναλυτικότερα, με ποιο τρόπο η πλατφόρμα καταγράφει τις επιδόσεις των ατόμων που θα το επιλέξουν στον τομέα της ανακύκλωσης;

Ο μηχανισμός της Cyclefi προσφέρει ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης και ιχνηλασιμότητας της πορείας των ανακυκλώσιμων υλικών από το νοικοκυριό και τον χρήστη έως τον τελικό τους προορισμό δηλαδή το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας, θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανακυκλώνουν, γεμίζοντας την πορτοκαλί τους τσάντα, την οποία αφού τη δέσουν, θα πρέπει να περάσουν την ειδικά σχεδιασμένη μπλε ετικέτα, με τον μοναδικό QR κωδικό, στο “χεράκι”/λαβή της τσάντας. Μετά πετάνε την πορτοκαλί τσάντα στον πλησιέστερο μπλε κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς τους. Τόσο απλά! Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα απορριμματοφόρα οχήματα της δημοτικής αρχής συλλέγουν από τους μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και τα μεταφέρουν στο συνεργαζόμενο με τον Δήμο εργοστάσιο ανακύκλωσης (Κ.Δ.Α.Υ.). Η ομάδα της Cyclefi έχει φυσική παρουσία στα συνεργαζόμενα εργοστάσια ανακύκλωσης (Κ.Δ.Α.Υ.), όπου εντοπίζει, αφαιρεί και συγκεντρώνει τις ειδικές μπλε ετικέτες με τους μοναδικούς QR κωδικούς. Στη συνέχεια, η ομάδα της Cyclefi σαρώνει τους συγκεκριμένους κωδικούς με ειδική συσκευή ανάγνωσης QR κωδικών, και αρά επαληθεύει αρχικά αν έκανε ανακύκλωση κάποιος και στη συνέχεια πόσο σωστά την έκανε.

Είναι πολύ σημαντικό αρχικά να γνωρίζει κάθε καταναλωτής τι πρέπει να ανακυκλώνει και πως να το κάνει σωστά. Με αυτό τον τρόπο, η Cyclefi να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο σύστημα ανακύκλωσης, καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα ανακυκλώσιμα του καταλήγουν τελικά στην ανακύκλωση. Η Cyclefi θα εξαφανίσει με αυτόν τον τρόπο κάθε αμφιβολία, αφού θα μπορούμε να ειδοποιούμε τον χρήστη μας ότι έφτασε επιτυχώς η πορτοκαλί του τσάντα στο εργοστάσιο και παράλληλα να τον εκπαιδεύουμε για τα σωστά υλικά που πρέπει να ανακυκλώνει.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημιουργία του περιβαλλοντικού αντίκτυπου που έχουμε δημιουργήσει στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Έχοντας λάβει υπόψη τα παγκόσμια στατιστικά της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης των απορριμμάτων έχουμε δημιουργήσει στην πλατφόρμα μας ένα μηχανισμό που μετατρέπει τις πορτοκαλί σακούλες που ανακυκλώνει κάθε χρήστης στις ποσότητες που εξοικονομούνται σε νερό, ενέργεια, δέντρα και ατμοσφαιρική ρύπανση μόνο από τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα είναι τοποθετημένα μέσα στις πέντε πορτοκαλί σακούλες του κάθε πακέτου της Cyclefi. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάθε χρήστης της υπηρεσίας μας να γνωρίζει άμεσα την ουσιαστική του προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και να συγκρίνει την προσωπική του περιβαλλοντική επίδοση με τους υπόλοιπους συνδημότες του.

Η εταιρεία σας ωστόσο προσφέρει και κίνητρα σε όσους ανακυκλώνουν. Ποια συγκεκριμένα είναι αυτά;

Η Cyclefi επιθυμεί να δημιουργήσει μία κοινωνία, όπου όλοι οι πολίτες θα ανακυκλώνουν καθημερινά. Σε χώρες που δυστυχώς οι κάτοικοι δεν έχουν στην κουλτούρα τους την ανακύκλωση πρέπει να δημιουργηθεί κάποιος μηχανισμός που να δημιουργήσει μία αλλαγή συμπεριφοράς. Οι έρευνες δείχνουν ότι για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου πρέπει να υπάρξουν κάποια κίνητρα που θα οδηγήσουν κάποιον να προσθέσει μία ακόμα συνήθεια στην καθημερινότητα του και δεν θα αποσκοπεί στην αλλαγή συμπεριφοράς μέσω της μεθόδου της ποινής.

Σε αυτό το σημείο δίνει μεγάλη βαρύτητα η Cyclefi και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα "καλάθι κινήτρων" που να ικανοποιεί και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών μιας χώρας για να συμμετέχουν στην υπηρεσία της. Αρχικά η Cyclefi επιθυμεί να μειώσει τα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού. Για το λόγο αυτό, προσφέρουμε εκπτωτικές υπηρεσίες σε κατανάλωση ρεύματος, σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και σε σούπερ μάρκετς. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στο μέλλον περισσότερες εκπτωτικές υπηρεσίες και ο κάθε χρήστης να έχει τη δυνατότητα να εξαργυρώνει τους εκπτωτικούς πόντους της υπηρεσίας άμεσα με την αγορά κάθε πακέτου Cyclefi και σε όποιο συνεργαζόμενη επιχείρηση επιθυμεί.

 

* Η «ομάδα» της Cyclefi αποτελούμενη από τους Γιώργο Στέγγο, Εύη Φρέρη και Άκη Μαρούτα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v