Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η Γαλλία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα»

Τρεις λόγους για τους οποίους η χώρα μας είναι ελκυστικός προορισμός ξεχωρίζει ο Γάλλος πρέσβης Ch. Chantepy. Τονίζει ότι ο Ε. Μακρόν θέλει να δώσει νέα πνοή στις σχέσεις των δύο κρατών.

«Η Γαλλία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα»

Με αφορμή διήμερη επίσκεψή του στην Πάτρα, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συνεργαζόμενη με το δίκτυό μας εφημερίδα Πατρίς του Πύργου και στον συνεργάτη της Γιάννη Αργυρόπουλο.

Μίλησε για το ελληνογαλλικό δίκτυο, για την καινοτομία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής Πρεσβείας και για το ενδιαφέρον μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο ίδιος, μάλιστα, προτρέπει τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας, επικαλούμενος τρεις βασικούς λόγους. Ο κ. Σαντεπί υποστηρίζει ακόμη ότι η εκλογή του προέδρου Μακρόν θα δώσει νέα πνοή στη διαχρονική φιλία των δύο χωρών.

Κύριε πρέσβη, στην εποχή της ψηφιακής ανατροπής, ποια είναι η σημασία του ελληνογαλλικού φόρουμ για την καινοτομία που δημιουργήσατε;

Δημιουργήσαμε ένα ελληνογαλλικό δίκτυο για την καινοτομία, που το βαφτίσαμε MAZINNOV, το οποίο ήδη αριθμεί περίπου 200 μέλη, Γάλλους και Έλληνες (startups, θερμοκοιτίδες, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, πόλους ανταγωνιστικότητας). Ξεκινήσαμε από μία προφανή διαπίστωση: Η Γαλλία είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο για τον δυναμισμό του οικοσυστήματος της οικονομίας που διαθέτει. Και η Ελλάδα -δυστυχώς, είναι λιγότερο γνωστό- έχει επίσης ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα. Προτείναμε στα δύο αυτά οικοσυστήματα τη μεταξύ τους διασύνδεση και όλοι οι παράγοντες στους οποίους απευθυνθήκαμε μας είπαν «ναι». Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε έναν ιστότοπο (www.mazinnov.com). Διαθέτουμε μία σελίδα στο Facebook, καθώς και λογαριασμό στο Twitter.

Χάρη σε αυτό το δίκτυο, οι ανταλλαγές ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα: με αφορμή το δίκτυο, αναπτύσσουμε δεσμούς ανάμεσα στις νεολαίες των δύο χωρών, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους καλύτερα. Όπως γνωρίζετε, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα υπάρχει μία ερωτική ιστορία. Με το δίκτυο προσφέρουμε άλλη μία απόδειξη αγάπης.

Πριν από λίγο καιρό είχατε καλέσει τους συμπατριώτες σας επιχειρηματίες να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η ελληνική οικονομία ήταν έτοιμη να ανακάμψει. Γιατί έχετε αυτή τη γνώμη;

Για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ο ελληνικός λαός, που κατέβαλε μεγάλες αλλά αναγκαίες προσπάθειες για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Οι προσπάθειες αυτές καρποφόρησαν, η Ελλάδα ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τον δημοσιονομικό στόχο που είχε καθοριστεί για το 2016. Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης. Όλο αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη, και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Οι τομείς του τουρισμού, ή καλύτερα οι πολλαπλές μορφές του τουρισμού, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα της πράσινης οικονομίας, ο τομέας του καθαρισμού των λυμάτων, ο τομέα; γεωργίας και τροφίμων, περιμένουν την ανάπτυξη. Ο τρίτος λόγος είναι το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και η ενεργητικότητα που διαθέτει η ελληνική νεολαία, η οποία θέλει να γυρίσει τη σελίδα των ετών της κρίσης, και μάλιστα μέσα στην ίδια τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να εξοριστεί για να βρει δουλειά. Την ενέργεια αυτή τη βλέπουμε, τη μαντεύουμε. Πρέπει να στηριχθούμε σε αυτήν, ώστε να απογειωθεί η χώρα.

Πόσες γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα;

Περισσότερες από 100 γαλλικές επιχειρήσεις, σχεδόν σε όλους τους τομείς, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Παρά την κρίση, όλες σχεδόν επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα. Επιθυμούν και πάλι να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Απασχολούν περισσότερα από 13.000 άτομα. Η Γαλλία είναι ο δεύτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Επίσης, νέες γαλλικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα. Παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και η γαλλική εταιρεία Total.

Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στη χώρα σας από τον Εμανουέλ Μακρόν, θα έχουν συνέχεια οι σχέσεις φιλίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας;

Οπωσδήποτε. Πρόκειται για μία φιλία ιστορική και αδιάψευστη. Επιθυμία του προέδρου Μακρόν είναι να της δώσει νέα πνοή.

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σάς ανησυχεί για το μέλλον της Ευρώπης;

Η αμφιβολία που καταλαμβάνει ορισμένους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τη χρησιμότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη. Όμως, η οπισθοδρόμηση θα ήταν τραγική. Γι’ αυτό πρέπει να εξηγήσουμε και πάλι -να εξηγήσουμε γιατί η κάθε μία χώρα μας είναι ισχυρότερη μαζί με την Ευρώπη, παρά χωρίς την Ευρώπη. Ενωμένοι έχουμε μεγαλύτερο κύρος στον κόσμο. Διαιρεμένοι θα ήμασταν αναποφάσιστοι και αδύναμοι. Και πρέπει βέβαια να ξαναδώσουμε ανάσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, επιμένοντας στις πολιτικές που έχουν συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας, όπως είναι η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η επένδυση στο μέλλον.

Πιστεύετε ότι η τρομοκρατία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σημερινός κόσμος, και ειδικότερα η Ευρώπη;

Η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμάται και με την τελευταία ρανίδα του αίματός μας, στις χώρες μας και στο εξωτερικό. Αυτό άλλωστε γίνεται και πρέπει να συνεχιστεί. Και εδώ επίσης έχουμε ανάγκη τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αξίες μας είναι οι ισχυρότερες και ότι εκείνες θα θριαμβεύσουν πάνω στη βαρβαρότητα. Τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από το να απαρνηθούμε αυτές τις αξίες, γιατί τότε οι τρομοκράτες θα είχαν επικρατήσει. Αγαπάμε την ελευθερία, την αδελφοσύνη, μας είναι εξίσου απαραίτητες όπως και ο αέρας που αναπνέουμε. Αν κάνουμε υποχωρήσεις στο θέμα της ελευθερίας ή αν αναδιπλωθούμε πάνω στον εαυτό μας απορρίπτοντας τον άλλο, θα ήταν για εμάς η αρχή του τέλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v