Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαϊδάς: Ποιες προοπτικές έχουν οι επενδύσεις της Ικτίνος

Ο πρόεδρος της Ικτίνος Ελλάς μιλά στο Euro2day.gr για το μπαράζ των πρόσφατων επενδυτικών κινήσεων του ομίλου. Η αλματώδης άνοδος των επιδόσεων, το λατομείο στην Πελοπόννησο και το τουριστικό project στην Κρήτη.

Χαϊδάς: Ποιες προοπτικές έχουν οι επενδύσεις της Ικτίνος

Η Ικτίνος Ελλάς, μια εταιρεία με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, προχώρησε το τελευταίο δωδεκάμηνο σε τρεις σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, ενώ παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους αναμένει και την άδεια ενός ακόμη λατομείου στην Πελοπόννησο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου ομίλου κ. Ευάγγελος Χαϊδάς μιλά στο Euro2day.gr για τις προοπτικές των συγκεκριμένων projects, αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων που ενδιαφέρουν τους χρηματιστηριακούς επενδυτές, όπως για την πορεία των φετινών οικονομικών επιδόσεων, την πολιτική μείωσης της εξάρτησης από την κινεζική αγορά, αλλά τα στάδια σχεδιαζόμενης εκμετάλλευσης του σύνθετου τουριστικού project στην Κρήτη.

Κύριε Χαϊδά, το τελευταίο δωδεκάμηνο η Iκτίνος Μάρμαρα έχει εξαγγείλει τρεις σημαντικές επενδύσεις. Είναι σε θέση να τις χρηματοδοτήσει;

Πράγματι, έχουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στο εργοστάσιο (των Μαρμάρων Λαζαρίδης) στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, ενώ επιπλέον προχωρήσαμε έναντι περίπου 14 εκατ. ευρώ στην αγορά του υπόλοιπου 80% των μετοχών της Latirus (σύνθετη τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη) και πρόσφατα αποκτήσαμε από τα Μάρμαρα Καβάλας έναντι επτά εκατ. ευρώ  τη διαχείριση του λατομείου λευκού δολομιτικού μαρμάρου στο νομό Δράμας για είκοσι χρόνια. Σε ότι αφορά το ερώτημά σας, η χρηματοδότηση των επενδύσεών μας προέρχεται από τις πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες της διετίας 2017-2018 και της πολιτικής που έχουμε έτσι ώστε πέραν του ποσού που προορίζεται για τους μετόχους, το υπόλοιπο τμήμα των κερδών να κατευθύνεται σε υποσχόμενες τοποθετήσεις. Αν τώρα, κατά καιρούς χρειάζεται να δανειστούμε από τις τράπεζες κάποια ποσά για το σκοπό αυτό, το κάνουμε.

Πείτε μας περισσότερα πράγματα για την επένδυση στο νέο λατομείο;

Το λατομείο βρίσκεται σε αδράνεια και για να αρχίσει να λειτουργεί θα χρειαστεί μόνο μηχανολογικός εξοπλισμός. Αυτός κατά κύριο λόγο θα εξευρεθεί από την ανακατανομή του εξοπλισμού άλλων λατομείων μας, ενώ δευτερευόντως ενδεχομένως να απαιτηθεί και η αγορά κάποιων μηχανημάτων. Η ουσία είναι πως το λατομείο θα αρχίσει σε κάποιο βαθμό να αποφέρει έσοδα από φέτος, ενώ ουσιαστικά θα συνεισφέρει από το 2019, όταν και θα μπορούσε να προσθέσει ετήσια έσοδα της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Να περιμένουμε και νέα επεκτατικά σχέδια φέτος;

Περιμένουμε εντός του έτους να λάβουμε την άδεια ενός σημαντικού λατομείου στην Πελοπόννησο. Γενικότερα, υπάρχει στην εταιρεία η πρόθεση για εκμετάλλευση και άλλων κοιτασμάτων, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Υπάρχει πλέον πρόθεση να πουληθεί το αιολικό πάρκο που διαθέτει ο όμιλος;

Όχι. Το πάρκο λειτουργεί κανονικά και εμείς προτιθέμεθα να παραμείνουμε στη συγκεκριμένη επένδυση.

Τώρα που διαθέτετε το 100% της εταιρείας Latirus, πώς σκοπεύετε να εκμεταλλευθείτε τη μεγάλη έκταση που διαθέτει στην Κρήτη και η οποία προορίζεται για σύνθετη τουριστική εκμετάλλευση;

Το πρώτο στάδιο αφορά την οικιστική περιοχή, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εκατό βίλες. Πριν αρχίσουν οι πωλήσεις των σπιτιών, επιβάλλεται από εμάς να έχουμε κατασκευάσει τα απαιτούμενα έργα υποδομής (πχ φωτισμός, δρόμοι, αποχετεύσεις). Η επένδυση αυτή είναι της τάξεως των πέντε εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Στη συνέχεια, υπάρχει η άδεια για δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου και καταφυγίου σκαφών. Εμείς είμαστε στο στάδιο της εξεύρεσης επενδυτή, ο οποίος θα συμφωνήσει να το αγοράσει είτε τώρα, είτε μετά την κατασκευή του έργου. Το θετικό είναι ότι υπάρχει έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων στην Ανατολική Κρήτη. Και τέλος, σε απώτερο χρονικό στάδιο (έχουν εγκριθεί προκαταρκτικοί περιβαλλοντικοί όροι) υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης οικιστικής περιοχής (διακόσια σπίτια και γήπεδο γκολφ) σε έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Πώς εξελίσσεται η μέχρι τώρα φετινή πορεία των οικονομικών επιδόσεων της Iκτίνος; Στην τακτική γενική συνέλευση είχατε προϊδεάσει για ανοδική πορεία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών μας παρουσίασαν αύξηση που προσέγγισε το 50%, εξέλιξη που κυρίως οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μας και στη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση των μαρμάρων μας από το εξωτερικό. Σε μικρότερο βαθμό ωφέλησε και η εκκίνηση λειτουργίας του νεοαποκτηθέντος εργοστασίου στη Δράμα. Η ανοδική τάση των πωλήσεών μας αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Έχετε κατά τα τελευταία χρόνια ξεκινήσει μια προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης των πωλήσεων της εταιρείας από την κινεζική αγορά. Πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα;

Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη συμμετοχή της κινεζικής αγοράς στο 50% των συνολικών μας εξαγωγών, καταφέρνοντας να πουλάμε τα προϊόντα μας σε 90 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v