Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι κανόνες για μια... δημιουργική σύγκρουση

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες το στέλεχος νιώθει ότι πρέπει αναγκαστικά να συγκρουστεί με κάποιον. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες «παγίδες» που πρέπει να αποφύγει για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Oι κανόνες για μια... δημιουργική σύγκρουση

Ο δρ. Βασίλης Πετρίδης, οργανωτής και εισηγητής σε σεμινάρια self-management, γράφει πως καλόν είναι να αποφεύγουμε την αντιπαράθεση αν δεν νοιώθουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες νοιώθετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να συγκρουστείτε με κάποιον, έστω και αν νοιώθετε οργή απέναντί του.

Τότε φροντίστε ώστε:

*Να δημιουργήσετε πρώτος εσείς, με την ανάλογη συμπεριφορά σας, ατμόσφαιρα επικοινωνίας μεταξύ συνετών ανθρώπων. Αν δεν τα καταφέρετε, όμως, δεν χρειάζεται να έχετε ενοχές για την ανώριμη συμπεριφορά του άλλου. Σε τελική ανάλυση, είμαστε υπεύθυνοι μόνον για την δική μας συμπεριφορά.

*Να καταλάβετε την άποψη του άλλου. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να την αποδεχθείτε. Γι αυτό, αφήστε τον άλλον να μιλήσει και ακούστε τον προσεκτικά, χωρίς να τον διακόπτετε κάθε λίγο. Με τον τρόπο αυτόν, εκτός τού ότι καταλαβαίνετε καλύτερα τί θέλει να σάς πει, συμβάλλετε και στην δημιουργία επικοινωνιακής ατμόσφαιρας.

*Να αναφέρεστε στο συγκεκριμένο γεγονός της σύγκρουσης και να μην γενικολογείτε.

*Όσο γίνεται, αποφεύγετε τις αναφορές στο παρελθόν: «πάντα τέτοιος ήσουν», «το ίδιο έκανες και όταν...», «θυμάσαι τότε που...».

*Μην μπλέκετε σε λογομαχίες και μην κάνετε επίδειξη εξυπνάδας.

*Μιλάτε με σεβασμό και χωρίς πρόθεση να προσβάλλετε τον άλλον. Να αποφεύγετε χαρακτηρισμούς του τύπου «είσαι ένας βλάκας που...», «μόνον γυναικούλες σαν εσένα..», κ.α.

*Μην διατυπώνετε απειλές τις οποίες δεν θα έχετε την διάθεση ή την δύναμη να υλοποιήσετε.

*Πάνω απ΄ όλα, χαλαρώστε και προσέξτε το ύφος σας, το οποίο πρέπει να είναι ευγενικό αλλά και σταθερό. Αληθεύει ότι «δεν έχει σχέση τόσο το τί λες, αλλά πώς το λες».

*Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το ιδανικότερο που θα μπορούσε κάποιος να πει στον εαυτό του όταν βρίσκεται σε κατάσταση θυμού είναι «έχω τέτοια νεύρα, που μού έρχεται να ...χαλαρώσω». Αν σας εμπνέει να έχετε στον νού σας το ρεαλιστικό πρότυπο κάποιου σύγχρονου ανθρώπου που μετέτρεψε όχι μόνον την δική του οργή, αλλά και την οργή ενός ολόκληρου λαού, σε δημιουργική ενέργεια ειρήνης, προσέξτε το παράδειγμα του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος χρησιμοποίησε την αρχή της μη-βίας και απελευθέρωσε τις Ινδίες χωρίς την χρήση όπλων.

Και να θυμάστε μία Αριστοτέλεια σκέψη: Όποιος δεν έμαθε να σιωπά, δεν ξέρει και να συζητά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v