Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς φτιάχνεται δημιουργικό κλίμα σε μια εταιρεία

Τα πιο δημιουργικά άτομα δεν είναι αυτά που ονομάζουμε με την συνήθη ορολογία «παραγωγικά». Συνήθως είναι λίγο... διαφορετικά. Η σωστή στάση απέναντι στα λάθη και την «ποσότητα εργασίας».

Πώς φτιάχνεται δημιουργικό κλίμα σε μια εταιρεία

Το δημιουργικό κλίμα φτιάχνεται σταδιακά, στηρίζεται κυρίως στην σωστή επικοινωνία και πιο συγκεκριμένα στην αποφυγή της κριτικής των ιδεών των άλλων. Χρειάζεται, δηλαδή, αυτοπειθαρχία του μυαλού και της γλώσσας την ώρα που κάποιος ξεστομίζει κάτι καινούργιο, όσο περίεργο ή «προφανώς λάθος» φαίνεται. 

Χρειάζεται να ξεπεράσουμε την προκατάληψη που οι περισσότεροι έχουμε σε σχέση με την ποσότητα της εργασίας. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα πιο δημιουργικά άτομα δεν είναι αυτά που ονομάζουμε με την συνήθη ορολογία «παραγωγικά». Συνήθως είναι λίγο διαφορετικά, με συμπεριφορά που ξενίζει έναν που τρέχει όλη μέρα

Πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια, με κύριο αντίπαλο την γραφειοκρατία. Ο πόλεμος αυτός δεν τελειώνει ποτέ, αλλά είναι σίγουρο ότι πνίγει κάθε καινούργια προσπάθεια και δημιουργεί απογοητεύσεις. Υπάρχουν και οι διαδικασίες: μήπως είναι καιρός να ξανακοιταχθούν κάποιες από αυτές, οι οποίες μπλοκάρουν αντί να βοηθούν; Δεν πρέπει να παραδινόμαστε κάθε φορά που κάτι δεν μπορεί να γίνει επειδή κάποια διαδικασία το μπλοκάρει. Μήπως ήρθε η ώρα της αναθεώρησής της;

Πρέπει να ξεκινάμε νέα πράγματα και όχι απλά να συνεχίζουμε αυτά που βρήκαμε να γίνονται. Ας απομακρυνθούμε νοητικά, αλλά και γεωγραφικά, από τον χώρο της δουλειάς και ας σκεφθούμε: Γιατί φτιάχτηκε αυτή η μονάδα; Ποιος είναι ο σκοπός της; Χρειάζεται δηλαδή μία «παρθενική ματιά» στο αντικείμενο. Επειδή βρισκόμαστε διαρκώς στην σκηνή και όλοι παρακολουθούν τί κάνουμε, αλλά και τί δεν κάνουμε, δηλαδή παρακολουθούν πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας, εμείς είμαστε εκείνοι που θα δώσουμε το σύνθημα της δημιουργικής δουλειάς με το παράδειγμά μας.

Το σοβαρότερο σημείο είναι η στάση μας στα λάθη. Ανοίγοντας τα παράθυρα και αφήνοντας να προτείνουν και να τολμήσουν νέα πράγματα, είναι πιθανόν να γίνουν λάθη. Πρέπει να τους στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε τα λάθη με θετικό τρόπο. Τα λάθη είναι ευκαιρίες μέσα από τις οποίες όλοι μαθαίνουμε. Δείχνουν τα σημεία και συχνά τον τρόπο παρέμβασης. Ολέθριο δεν είναι το λάθος, αλλά το να μην μαθαίνουμε από αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κλασσική συνταγή κάθε ανθρώπου που θέλει να φτιάξει γύρω του δημιουργικό κλίμα:

*Ρωτάει –χωρίς προκατάληψη σε άτομα και ιδέες

*Ακούει προσεκτικά

*Δεν απορρίπτει τίποτε από την αρχή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v