Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλαγές θα φέρει στη χρηματιστηριακή αγορά η MiFID II

Νέα δεδομένα εισάγει η κοινοτική νομοθεσία. Μπαίνει φρένο σε OTC συναλλαγές σε μετοχές, όριο για θέσεις σε παράγωγα και εισάγονται νέα μέτρα διαφάνειας. Τις αλλαγές περιγράφει η Βασιλική Λαζαράκου, α' αντιπρόεδρος της Ε.Κ.

  • της Βασιλικής Λαζαράκου*
Τι αλλαγές θα φέρει στη χρηματιστηριακή αγορά η MiFID II

Σημαντικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές και στη συναλλακτική πρακτική εισάγει η συμφωνία που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων φτάσαμε σήμερα σε αυτό που ονομάζεται νέα MiFID. Ειδικότερα, στις 15 Μαΐου 2014 εκδόθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/65/EU (MiFID ΙΙ) και ο Κανονισμός No 600/2014(MiFIR) (στο εξής και τα δύο MiFID ΙΙ), τα οποία τροποποιούν την υπάρχουσα Οδηγία 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων» (MiFID), που είναι σε ισχύ ήδη από το 2007 και αποτελεί τη «Βίβλο» της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Νέο πλαίσιο διάρθρωσης της αγοράς, φρένο σε OTC συναλλαγές σε μετοχές, όρια για τις θέσεις στα παράγωγα και μεγαλύτερη ρύθμιση γενικότερα στα παράγωγα, νέα μέτρα διαφάνειας και προστασίας των επενδυτών, αυξημένες οργανωτικές απαιτήσεις για ΕΠΕΥ, νέο πλαίσιο κυρώσεων και δημιουργία νέας υποκατηγορίας αγοράς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι βασικοί άξονες που εισάγει η νέα MiFID.

Η έναρξη εφαρμογής της Οδηγίας και του Κανονισμού (στο εξής MiFID II) έχει καθορισθεί για τον Ιανουάριο του 2017. Οι τροποποιήσεις όμως που επέρχονται -ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη και τα σχετικά μέτρα εφαρμογής- είναι πολυάριθμες, και αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά το χρηματιστηριακό τοπίο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία της αγοράς ώστε η μετάβαση στο νέο πλαίσιο να γίνει ομαλά . Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίθεται να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ενημέρωση των στελεχών και των εταιριών, ώστε να μπορέσουν εγκαίρως να εφαρμόσουν τις σχετικές αλλαγές.

Τόσο η τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων όσο και η θέσπιση νέων διατάξεων στη MiFID II αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας και της διαφάνειας των χρηματοπιστωτικών αγορών και της προστασίας των επενδυτών και στην επέκταση των τομέων αρμοδιότητας και εποπτείας των ρυθμιστικών φορέων. Τώρα, θα πρέπει να εκδοθούν μέτρα εφαρμογής της MiFID II.

Τα μέτρα αυτά βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ- ESMA), η οποία έχει θέσει σε διαβούλευση από τις 22 Μαΐου 2014 ενοποιημένο κείμενο συζήτησης, και ενοποιημένο κείμενο διαβούλευσης. Καταληκτική ημερομηνία για διατύπωση παρατηρήσεων έχει ορισθεί η 1η Αυγούστου 2014.

Μία περίληψη των κύριων αλλαγών που επήλθαν με τη MiFID II περιλαμβάνει κυρίως τα ακόλουθα:

• Εισάγει ένα νέο πλαίσιο διάρθρωσης της αγοράς. Επιβάλλεται στις ΕΠΕΥ (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων) η υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι συναλλαγές τους σε μετοχές καταρτίζονται μόνο σε ρυθμιζόμενους τόπους εκτέλεσης συναλλαγών ή σε ισοδύναμους τόπους διαπραγμάτευσης τρίτης χώρας, εκτός εάν οι συναλλαγές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. είναι μη συστηματικές, ad hoc κ.λπ.). Άρα περιορίζονται οι «εξωχρηματιστηριακές» συναλλαγές (OTC) σε μετοχές. Επίσης, εισάγεται σε ΕΠΕΥ με εσωτερικό σύστημα ταύτισης εντολών πελατών (Broker Crossing Network) η υποχρέωση αδειοδότησης ως Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) και η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων. Υιοθείται νέος πολυμερής τόπος διαπραγμάτευσης, ο Μηχανισμός Οργανωμένης Διαπραγμάτευσης (ΜΟΔ-OTF) μόνο για μη μετοχικούς τίτλους.

• Υποχρεώνει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. προς το G20, τους αντισυμβαλλόμενους να διενεργούν συναλλαγές σε παράγωγα που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις μόνο σε ρυθμιζόμενους τόπους διαπραγμάτευσης (ρυθμιζόμενες αγορές, ΠΜΔ, ΜΟΔ).

• Ενισχύει σημαντικά τη διαφάνεια των συναλλαγών. Για παράδειγμα, η MiFID II επεκτείνει τους κανόνες (προ- και μετά-) συναλλακτικής διαφάνειας, που ισχύουν σήμερα για μετοχές τόσο σε άλλους μετοχικούς τίτλους, όπως τα αποθετήρια έγγραφα, όσο και σε μη μετοχικούς τίτλους (π.χ. ομόλογα, παράγωγα).

• Προβλέπει ενισχυμένες εποπτικές εξουσίες και ένα εναρμονισμένο καθεστώς θέσης ορίων για παράγωγα επί εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, οι εποπτικές αρχές θέτουν όρια σε θέσεις προσώπων, σύμφωνα με μεθοδολογία υπολογισμού, που ορίζεται από την ESMA. Τίθενται συνεπώς περιορισμοί στις θέσεις που έχει κάποιος σε τέτοια παράγωγα.

• Υιοθετεί μια σειρά μέτρων και υποχρεώσεων τόσο για τις ΕΠΕΥ όσο και για τους τόπους διαπραγμάτευσης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την ομαλή λειτουργία και την ακεραιότητα των αγορών που σχετίζονται με τη διαρκώς αυξανόμενη κατάρτιση αλγοριθμικών συναλλαγών ή και χρήση τεχνικών κατάρτισης αλγοριθμικών συναλλαγών σε υψηλή συχνότητα (High Frequency Trading).

• Θεσπίζει μία σειρά οργανωτικές απαιτήσεις για τις ΕΠΕΥ ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

• Θεσπίζει ένα νέο εναρμονισμένο πλαίσιο για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις τρίτων χωρών στην Ε.Ε. με διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με το εάν οι υπηρεσίες παρέχονται σε ιδιώτες πελάτες ή σε επαγγελματίες.

• Προβλέπει τη δημιουργία νέας υποκατηγορίας τόπου διαπραγμάτευσης, η οποία ονομάζεται «Αγορά για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και είναι πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ). Διαχειριστής ενός τέτοιου ΠΜΔ μπορεί να ζητά μία αγορά να καταχωρίζεται ως τέτοια εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. τουλάχιστον 50% των εκδοτών στην αγορά να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Οι παραπάνω είναι κάποιες μόνο από τις βασικές τροποποιήσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου. Η νέα MiFID, όπως προαναφέρθηκε, θα μεταβάλει σημαντικά το χρηματιστηριακό τοπίο στην Ευρώπη, με τις αλλαγές αυτές, και βέβαια και στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα πολύπλοκο ζήτημα και είμαστε ευτυχείς που η επίτευξη και η υπογραφή της συμφωνίας υπό την ελληνική προεδρία τεκμηριώνει πως τόσο τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και η χώρα μας γενικότερα έχουν και τη θέληση και την ικανότητα να δώσουν λύσεις που συνεισφέρουν εποικοδομητικά σε μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

 

* Αντιπρόεδρος Α' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προεδρεύουσα της ομάδας της Ελληνικής Προεδρίας για τη MiFID II, στην οποία επίσης συμμετείχαν οι εθνικοί εκπρόσωποι Μανώλης Αρβανίτης και Βασιλική Κουλαρμάνη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v