Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανησυχητικά μηνύματα του ευρωπληθωρισμού

Τι σημαίνουν τα αρνητικά πρόσημα στους δείκτες τιμών καταναλωτή των χωρών της Ε.Ε. Ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού, η μυωπική στάση της Γερμανίας και οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης. Γράφει ο Κ. Μελάς.

  • του Κώστα Μελά*
Τα ανησυχητικά μηνύματα του ευρωπληθωρισμού

Μετά την Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι χώρες που ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές από τη στιγμή που οι τελευταίες φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι τιμές κατανάλωσης στη Γερμανία αυξήθηκαν 0,3% τον Ιούλιο, και σε ετήσια βάση στο 0,8% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από τον Φεβρουάριο του 2010. Η Bundesbank προβλέπει πληθωρισμό 1,1% στο τέλος του 2014, έναντι 2% που είναι η πρόβλεψη της ΕΚΤ. Μείωση που έρχεται να προστεθεί στην πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών.

Στη Γαλλία αντιθέτως οι τιμές καταναλωτή μειώνονται: τον Ιούλιο κατά 0,3% , ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,5%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Οι τιμές κατανάλωσης υποχώρησαν και στην Ισπανία τον Ιούλιο 0,3% σε ετήσια βάση, με βάση την ισπανική στατιστική υπηρεσία Inc, η οποία επιπλέον εκφράζει ισχυρούς φόβους για αντιπληθωρισμό στην Ευρώπη. Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται στις χαμηλές τιμές των μεταφορών, της στέγασης, των ποτών και των τσιγάρων.

Η οικονομία της Ιαπωνίας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2014, μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 8%, σημειώνοντας μείωση σε πραγματικούς όρους το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 1,7% και 6,8% σε ετήσια βάση. Η κατανάλωση μειώθηκε σε ποσοστό 5%.

Τα μοναδικά θετικά νέα έρχονται από την Κίνα, όπου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 9%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν 12,2% και 17% αντίστοιχα το εννεάμηνο του 2014.

Τώρα, παρά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο Διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, σε συνέντευξή του στη Le Monde, επιμένει ότι για την Ε.Ε. δεν υπάρχει κανένα σενάριο αντιπληθωρισμού.

Η μείωση του πληθωρισμού προσδιορίζεται από τρεις παράγοντες: από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, την ανατίμηση του ευρώ και από τις εν εξελίξει δημοσιονομικές προσαρμογές σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Συνεπώς για τον Jens Weidmann, δεν υπάρχει σενάριο αντιπληθωρισμού.

Δύσκολο να λάβει κανείς σοβαρά τις δηλώσεις του όταν η πραγματικότητα δείχνει άλλα. Δυστυχώς η Bundesbank για άλλη μία φορά βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, κοιτώντας μόνο μέσα από τα γερμανικά γυαλιά της, τα οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, και αυτά τελευταία δεν επιτρέπουν σωστή όραση ούτε για τη γερμανική οικονομία.

Την επομένη των δηλώσεων του Jens Weidmann, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εξελίξεις του γερμανικού ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2014 οι οποίες δείχνουν το πόσο λανθασμένες είναι οι εκτιμήσεις του Γερμανού διοικητή της Bundesbank. Συγκεκριμένα:

Η γερμανική οικονομία εμφανίζει μείωση μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ και η γαλλική εμφανίζεται στάσιμη την ίδια περίοδο. Το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη του προηγούμενου τριμήνου αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα κάτω. Η Γαλλία είδε μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ της, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τον στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος να απομακρύνεται. Οι εξελίξεις αυτές ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αρνείται τις συμφωνίες για τη μείωση του ελλείμματος ζητώντας χαλάρωση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, με το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο το β' τρίμηνο. Την εικόνα των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης συμπληρώνει το -0,2% της Ιταλίας που είχε ανακοινωθεί προ ημερών. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των «17» στο δεύτερο τρίμηνο βρίσκονταν περί του +0,1%.

Ήδη από τον Απρίλιο είχαμε επισημάνει ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να μπει σε κατάσταση στασιμότητας και αντιπληθωρισμού αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Η Γερμανία βασιζόμενη στις εξαγωγές της (ενάντια και στα συμφέροντα των γειτόνων της σύμφωνα με τη γνωστή οικονομική θέση ότι μεγεθύνοντας την οικονομία μόνο μέσω εξαγωγών ουσιαστικά κλέβεις τους γείτονές σου, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει στο διηνεκές) αρνιέται πεισματικά να το δεχθεί.

Όμως οι οικονομικές συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και η εμπλοκή της σε κυρώσεις και αντικυρώσεις ήδη προκαλούν σημαντικές απώλειες στο εξωτερικό της ισοζύγιο και κατά συνέπεια στη μεγέθυνση της οικονομίας της. Παρότι η αδήριτη πραγματικότητα επιβάλλει αναγκαστικές προσαρμογές, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα πράξει η Γερμανία.

 

* Ο κ. Κώστας Μελάς είναι Δρ Οικονομίας, Όμιλος Κοινωνικού - Οικονομικού Προβληματισμού και Πολιτικής Δράσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v