Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οταν η βιομηχανία τροφίμων καινοτομεί!

Σε μία εποχή όπου η διατροφή είναι αγώνας δρόμου, η Ελλάδα μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν του «ευ ζην». Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΒΤ, τα κοινοτικά προγράμματα και οι διακρίσεις. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Μπορεί να μην κάνουν πολύ θόρυβο, πλην όμως διαπρέπουν στο εξωτερικό - αν όχι σε πωλήσεις, για την ώρα, σίγουρα όμως σε ποιοτικά καινοτόμα προϊόντα. Και αυτά τα τελευταία συνδέονται άμεσα με την ελληνική διατροφή, η οποία με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει εφαλτήριο εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, από την άποψη αυτή, το έργο που αθόρυβα επιτελεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά κοινοτικά προγράμματα, προωθητικά της καινοτομίας και της τεχνολογικής αναβάθμισης του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος, μαζί με άλλους έξι εταίρους από τον ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχει στο πρόγραμμα Open New Food (Open Innovation for New Food Product Development in the European Food Industries), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανάπτυξης και Καινοτομίας Leonardo da Vinci, μέσω του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA).

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης για εργαζόμενους της Βιομηχανίας Τροφίμων πάνω σε θέματα που αφορούν στην καινοτομία - όπως ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων, διαχείριση καινοτομιών, συνεργασία με άλλους φορείς, διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ.

Ο καθορισμός των εκπαιδευτικών θεμάτων γίνεται από τους Συνδέσμους Τροφίμων που συμμετέχουν στο έργο, ενώ η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιείται από τα δύο πανεπιστήμια. Μέσα από το έργο αυτό θα εκπαιδευτούν άμεσα 150 στελέχη μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες, ενώ οι Σύνδεσμοι Τροφίμων της Κοινοπραξίας θα δημιουργήσουν τις Εθνικές Μονάδες Ανοικτής Καινοτομίας, που θα είναι σταθερές και επιφορτισμένες με τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του έργου μέσα στον χρόνο.

Το Open New Food ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Συντονίζεται από το FEDACOVA (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων της περιοχής της Βαλένθιας).

Επίσης, πάντα με στόχο την καινοτομία και την προώθηση της γνώσης -κορυφαία πρώτη ύλη της εποχής μας– ο Σύνδεσμος, με την ιδιότητα του μέλους της οργάνωσης FoodDrinkEurope (FDE), πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Τροφίμων «Food For Life». Ξεκίνησε έτσι η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Τεχνολογική Πλατφόρμα συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2009, με πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ και της ΕΤΑΤ Α.Ε., στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, και συγκεντρώνει τους κύριους εταίρους του κλάδου των τροφίμων - όπως, μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου, επιχειρήσεις της πρωτογενούς παραγωγής, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, ελεγκτικούς φορείς, παράγοντες πολιτικού σχεδιασμού, ενώσεις καταναλωτών κ.λπ.

Μέχρι σήμερα, στην Εθνική Πλατφόρμα συμμετέχουν 26 πανεπιστήμια, ερευνητικοί και λοιποί φορείς, που εμπλέκονται ενεργά στην έρευνα στο πεδίο των τροφίμων κα της διατροφής, καθώς και μεγάλος αριθμός επιστημόνων από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Κύριος στόχος είναι να ενταχθούν σε ενιαία στρατηγική οι ερευνητικές προσπάθειες γύρω από τα τρόφιμα, η οποία θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την ωφέλεια του καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή του ΣΕΒΤ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NU-AGE (New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of Elderly Population for a Healthy Ageing in Europe), το οποίο μελετά την επίδραση της διατροφής στη διαδικασία της γήρανσης και στοχεύει στην ανάπτυξη νέων διατροφικών στρατηγικών που λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων άνω των 65 ετών. Το έργο βρίσκεται στη φάση υλοποίησης των απαραίτητων κλινικών μελετών, που γίνονται σε ηλικιωμένους, ώστε να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί με τους οποίους επιδρά η διατροφή στη διαδικασία της γήρανσης.

Τα στοιχεία που θα προκύψουν όταν ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες μελέτες θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τροφίμων που θα συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας των ηλικιωμένων. Παράλληλα, οι Σύνδεσμοι των 10 χωρών που συμμετέχουν στο έργο εργάζονται για τη θέσπιση συστάσεων, που θα κατατεθούν στην Ε.Ε. και θα αφορούν τη νομοθεσία για τα τρόφιμα κα για τη συλλογή των στοιχείων που υπάρχουν διαθέσιμα στην κάθε χώρα για τη διατροφή των ατόμων άνω των 65 ετών, τις προτιμήσεις τους και τις συνήθειές τους.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στα μέσα του Οκτωβρίου 2014 η Ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που πήρε μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής, κατέκτησε την τρίτη θέση στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Sial στο Παρίσι, γεγονός που ανεβάζει το κύρος της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Βραβεύτηκε το καινοτόμο προϊόν Carobites, ένα επιδόρπιο-σνακ οικολογικού χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών λιπαρών, που είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ τον Ιούλιο 2014.

Το προϊόν της ελληνικής συμμετοχής, για το οποίο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από εταιρείες να κυκλοφορήσει στην αγορά, συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα του χαρουπιού με την καινοτόμο τεχνολογία των εδώδιμων επικαλύψεων. Ας σημειωθεί ότι στη Sial ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς και οι 15 χώρες που συμμετείχαν (Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Ελβετία) είχαν να επιδείξουν πραγματικά μοναδικά προϊόντα, με έντονα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα.

«Αυτή η διάκριση απονέμεται για δεύτερη φορά σε ελληνικό προϊόν διατροφής και, υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί ελπίδα. Παράλληλα, όμως, είναι και η έμπρακτη απόδειξη ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό της και στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της, μπορεί να αποτελέσει όχημα εξωστρέφειας και εξόδου της χώρας από την κρίση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v