Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αθόρυβο έργο μιας... διαφορετικής τράπεζας

Εντυπωσιακό και ουσιαστικό είναι το φιλανθρωπικό έργο της Τράπεζας Τροφίμων, που λειτουργεί από το 1995. «Παιδί» του αείμνηστου Γ. Βασιλόπουλου διανέμει κάθε μήνα πάνω από 100 τόνους τρόφιμα σε συσσίτια και ιδρύματα. Οι χρηματοδότες, οι στόχοι και οι εθελοντές.

Την ίδρυσε το 1995 ο αείμνηστος Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει βοσκός αλλά, τελικά έγινε πρωτοπόρος στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο.

Ωστόσο, φέρνοντας στον αμέριμνο τότε Έλληνα καταναλωτή «και του πουλιού το γάλα», ο ιδρυτής των ΑΒ είχε πάντα στο μυαλό του και τους φτωχούς συμπολίτες μας. Αποφάσισε έτσι να ιδρύσει μία Τράπεζα Τροφίμων, η οποία ήταν τότε και το πρώτο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που άρχισε να λειτουργεί στην Αθήνα.

Σκοπός του ήταν η καταπολέμηση της πείνας μέσω της συγκέντρωσης δωρεών σε τρόφιμα, αναψυκτικά, είδη καθαριότητας και πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανέμονταν δωρεάν σε Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, Εκκλησίες και άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, πιστοποιημένους και αναγνωρισμένους από την Τράπεζα Τροφίμων.

Όπως μας είπε ο στρατηγός ε.α. Αριστομένης Διονυσόπουλος, ο οποίος σήμερα διευθύνει την Τράπεζα Τροφίμων, «τα προϊόντα που συγκεντρώνονται διανέμονται σήμερα σε συσσίτια και 144 Ιδρύματα της Αττικής, τα οποία φιλοξενούν 23.000 απόρους συνανθρώπους μας. Στο πλαίσιο δε αυτής της δραστηριότητας, το Ίδρυμα διακινεί κάθε μήνα πάνω από 100 τόνους τρόφιμα, τα οποία οι πιστοποιημένοι φιλανθρωπικοί φορείς παραλαμβάνουν με δική τους δαπάνη από τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας στο Κρυονέρι».

Για τη δραστηριότητά της αυτή, η Τράπεζα Τροφίμων απασχολεί σε επαγγελματική βάση τρία άτομα, έναν λογιστή και δύο αποθηκάριους, αλλά το έργο της συντρέχουν 12 έως 15 εθελοντές. «Η καλλιέργεια της ιδέας του εθελοντισμού αποτελεί βασικό μας στόχο», τονίζει ο κ. Διονυσόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα το Ίδρυμα έχει κινητοποιήσει έως και 300 εθελοντές.

Οι βασικές δαπάνες καθώς και οι έκτακτες φιλανθρωπικές του δραστηριότητες καλύπτονται από κληροδότημα που έχει αφήσει ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος και από δωρεές. Κατά κύριο λόγο, η Τράπεζα Τροφίμων στηρίζεται από τα Ιδρύματα Λάτση, Μποδοσάκη, Λεβέντη και Νιάρχου, τα οποία κατά καιρούς της αναθέτουν και ειδικές φιλανθρωπικές δράσεις. Επίσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στηρίζει και αυτός ηθικά την Τράπεζα και πάντα συνιστά στα μέλη του να αποστέλλουν σε αυτήν είδη διατροφής που πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους.

«Επειδή αυτά τα είδη διατροφής έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, φροντίζουμε να φθάνουν εγκαίρως στους φορείς που τροφοδοτούνται από εμάς ώστε να μοιράζονται στα άτομα που τα έχουν ανάγκη υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας», τονίζει ο κ. Διονυσόπουλος. Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι αυτό είναι ένα λεπτό κομμάτι του έργου της Τράπεζας Τροφίμων, η οποία, όπως είναι φυσικό, πρέπει να διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη προσοχή τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που δέχεται καθημερινώς. Αυτός είναι και ο λόγος που η Τράπεζα, με τη σειρά της, ελέγχει σχολαστικά τις διαχειριστικές δυνατότητες και ικανότητες των φορέων που τροφοδοτούνται από αυτήν, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα παρατράγουδα.

Τα βασικά προϊόντα που διανέμει η Τράπεζα σε συσσίτια και Ιδρύματα της Αττικής είναι όσπρια, γάλα εβαπορέ, λάδι, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι, τοματοειδή, δημητριακά, σοκολάτες, μπισκότα και ορισμένα απορρυπαντικά.

«Απαράβατος στόχος της Τράπεζας», μας λέει ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, «είναι η διαφάνεια και η συνεχής μέριμνα ώστε τα προϊόντα που διανέμονται να φθάνουν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη». Ο συνομιλητής μας, που είναι και πρόεδρος του ΣΕΒΤ, εκτιμά ότι τα προϊόντα που καταστρέφονται σε χωματερές και αλλού λόγω λήξης της ημερομηνίας τους αντιπροσωπεύουν αξία περί τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με το γάλα να καλύπτει το 10%. Σαφώς δε, αντί τα προϊόντα αυτά να καταστρέφονται όταν λήξουν, είναι προτιμότερο να πηγαίνουν σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους λίγο πριν.

«Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί μεγάλη προσοχή», επισημαίνει ο επικεφαλής της Τράπεζας Τροφίμων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι κάθε προϊόν που παραδίδεται στο Ίδρυμα έχει δικό του κωδικό, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθησή του. Επίσης, τα προϊόντα κατατάσσονται και ανάλογα με το φύλλο, την ηλικία κ.λπ. αυτών που τα παραλαμβάνουν –γεγονός που απαιτεί σχολαστικό διαχειριστικό έργο, όχι απλό και εύκολο.

Έργο που, στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, έχει τεράστια σημασία και αποτελεί μορφή έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης, πολύ πιο ουσιαστικής από διάφορες «κοινωνικού χαρακτήρα» γνωστές κενολογίες.
Από ιστορικής πλευράς, εμπνευστής της Τράπεζας Τροφίμων υπήρξε ο John van Hengel, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη Τράπεζα Τροφίμων το 1967 στο Φοίνιξ της Αριζόνας, στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η προσπάθεια επεκτάθηκε στην Ευρώπη, με πρώτη χώρα τη Γαλλία (Παρίσι, 1984). Σήμερα, η Τράπεζα Τροφίμων της Αθήνας είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων (FEBA), στην οποία ανήκουν 160 Τράπεζες Τροφίμων από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία εδρεύει στο Παρίσι.

Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Τροφίμων είναι ο κ. Παναγής Βουρλούμης και συμμετέχουν σε αυτό οι κ.κ. Ευ. Καλούσης, Π. Νίκας, Ηλ. Μωυσής, Α. Θανόπουλος και οι κυρίες Αθηνά Βασιλοπούλου και Μαρία Αναγνωστοπούλου. Το Ίδρυμα έχει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο προϋπολογισμός του ελέγχεται και εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες στον ιστότοπο www.traptrof.gr

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v