Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης

ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν. Πώς από τα προεκλογικά συνθήματα φτάσαμε σε τέσσερις πικρές αλήθειες. Γιατί πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση. Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

  • Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη
Η «επόμενη μέρα» της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης

Προεκλογικά, ο γράφων -και όχι μόνο- είχε προειδοποιήσει με κάθε μέσο και τρόπο ότι η επιχειρηματολογία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ήταν εντελώς αδιέξοδη. 

Είχα προειδοποιήσει για τις μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης που θα συναντούσαμε, προβλέποντας ακριβώς ό,τι τελικά συνέβη! Άρα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κ. Βαρουφάκης δικαιούνται να υποστηρίξουν ότι… δεν γνώριζαν. Γνώριζαν και παραγνώριζαν.

Το παράδοξο μάλιστα είναι πως ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Οικονομικών είχε παραδεχτεί προεκλογικά -και μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες- ότι η πίεση των δανειστών θα ήταν εντονότατη, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απειλούσε μέσα από τη ρευστότητα των τραπεζών, συμπληρώνοντας πως τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να… κλείσει το τηλέφωνο στον κ. Μάριο Ντράγκι!

Ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές, τα συνθήματα για «σκίσιμο του μνημονίου», για «κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» και για μια σειρά παροχών έχουν μπει στη γωνία και έτσι -ευτυχώς λέω εγώ- η Ελλάδα απέφυγε τη ρήξη με τους Ευρωπαίους κατά το Eurogroup της 23ης Φεβρουαρίου.

Αυτό όμως που μου προξένησε κάκιστη εντύπωση είναι η καταφανής αδυναμία του υπουργού Οικονομικών να διαπραγματευθεί στοιχειωδώς, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον το… «άλφα μικρό» προς όφελος της χώρας μας.
Εξετάζοντας λοιπόν, ψύχραιμα τα πράγματα, ας δούμε τι «καταφέραμε» στο περιβόητο Eurogroup, μετά την «πραγματική και σκληρή διαπραγμάτευση» του κ. Βαρουφάκη»:

Πρώτον, αναγνωρίσαμε το σύνολο του δημόσιου χρέους και μάλιστα αποδεχτήκαμε ότι είναι βιώσιμο.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε πως για τους επόμενους τέσσερις μήνες θα καταβάλουμε στο ακέραιο το σύνολο των υποχρεώσεών μας προς τους πιστωτές μας.

Τρίτον, οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας συμφώνησαν(!) -μετά προφανώς και από την… πίεση του κ. Βαρουφάκη, που για πρώτη φορά διαπραγματεύθηκε τόσο σθεναρά- να μην μας δώσουν ούτε ένα ευρώ-τσακιστό…

Τέταρτον, δεχτήκαμε ότι για να αποφασίσουμε το παραμικρό θα πρέπει να έχουμε την έγκριση της τρόικας, που τώρα λέγεται «θεσμοί».

Έτσι, ο κ. Βαρουφάκης δέχτηκε όλους τους μνημονιακούς όρους χωρίς να πάρει ευρώ και κυρίως… ξέχασε(!) να ρυθμίσει το πώς θα καλυφθεί χρηματοδοτικά η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τίποτε από αυτά που λέω δεν έχουν διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης του όλου θέματος, επειδή ο υποφαινόμενος ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Αντίθετα:

Επειδή πιστεύω ότι η χώρα διαθέτει κυβέρνηση,

επειδή πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει,

επειδή πιστεύω πως τίποτε ακόμη δεν έχει χαθεί παρά τα όσα δυσμενή ακούγονται και γράφονται,

καλώ την κυβέρνηση να μιλάει λιγότερο, να δουλεύει περισσότερο, να προσαρμοστεί άμεσα στην τρέχουσα και σκληρή πραγματικότητα, να αναζητήσει συμμάχους εντός και εκτός Ελλάδας και κυρίως να αρχίσει να διαπραγματεύεται με ζητούμενο το αποτέλεσμα και όχι το θεαθήναι.

Ολοι οι Έλληνες στην παρούσα φάση θα πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να διατηρήσει τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v