Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι απόψε το «καλό» σενάριο για την Ελλάδα

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν απόψε για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Λέξεις κλειδιά «αξιοπιστία» και μεταρρυθμίσεις. Τα επόμενα βήματα, ο σκόπελος του Ιουλίου και ποια είναι τα ενδεχόμενα για τον τραπεζικό τομέα και τα capital controls.

Ποιο είναι απόψε το «καλό» σενάριο για την Ελλάδα

Η μόνη λύση για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις είναι να πειστούν απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι υπάρχει κοινός τόπος για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά και να πείσει η κυβέρνηση (και κυρίως προσωπικά ο κ. Τσίπρας) ότι μπορεί να υπάρξει «αξιοπιστία» στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

Εν ολίγοις ότι η Ελλάδα θα αποδεχτεί τους στόχους, που λίγο-πολύ έχουν ήδη τεθεί για τα πλεονάσματα των επομένων ετών, αλλά και ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, τους θεσμούς και στις αγορές προϊόντων.

Οι λέξεις κλειδιά θα είναι «αξιοπιστία» και μεταρρυθμίσεις.

Τα «χαρτιά» που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός, δεν είναι αμελητέα κι αφορούν δύο πράγματα:

1. Ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (πλην της Χ.Α. και του ΚΚΕ) έχουν προσυπογράψει τη κατεύθυνση των μέτρων και

2. Ότι αυτή η συμφωνία θα περάσει από το κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι όπως προκύπτει και από το κοινό ανακοινωθέν η ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ ζητάει ρύθμιση του χρέους εδώ και τώρα, αλλά μια συγκεκριμένη δέσμευση για το κοντινό μέλλον, το «αγκάθι» αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Εάν και εφόσον υπάρξει μια τέτοια πολιτική συμφωνία απόψε (η οποία θα πρέπει να έχει υποστηριχθεί προηγουμένως από τους υπουργούς του Eurogroup, με μια γνωμοδότηση ότι οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν «βάση» για συζήτηση ενός 3ου προγράμματος) τότε αναμένεται να συμβούν τα εξής:

-Θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρίτου προγράμματος και του "conditionality" για τις εκταμιεύσεις των δόσεων στα δάνεια που θα περιλαμβάνει.

-Θα πρέπει η EKT εν όψει όλων αυτών, να αναθεωρήσει το ύψος στο κούρεμα ενεχύρων και να αυξήσει τον ELA προκειμένου να διατηρηθεί το όριο αναλήψεων ή και να αυξηθεί σταδιακά, κι ενδεχομένως να υπάρξουν ειδικές προωθητικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές συναλλαγές με το εξωτερικό, αλλά και την πληρωμή ιδιωτικών υποχρεώσεων προς το κράτος.

- Δεδομένου ότι την 20ή Ιουλίου υπάρχει η «σκληρή» προθεσμία για τη χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι της ίδιας της ΕΚΤ (κατέχει ελληνικά ομόλογα που λήγουν), αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ως τότε πλήρως, δεν αποκλείεται να παρασχεθεί ένα «δάνειο γέφυρα», προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος

- Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι από όλη αυτή την ιστορία θα προκύψει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ασχέτως του αν έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα, σε εκείνο υπήρχαν κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ τα οποία όσο υπήρχαν επιβάρυναν το ελληνικό χρέος και μετά την 30ή Ιουνίου διαγράφηκαν. Που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πάλι χωρίς να επέρχεται μεταβολή στο συνολικό ύψος του ελληνικού χρέους.

Σημειωτέον ότι η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μπορεί να περιλαμβάνεται ως μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος βοήθειας από τον ESM, βάσει των κανονισμών του.

Ωστόσο το αν αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι «αναίμακτη» σε ό,τι αφορά τους ομολογιούχους των τραπεζών αλλά και τις μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) εξαρτάται από τις προθέσεις των δανειστών και βεβαίως από το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες δεν αναμένεται να ανοίξουν «κανονικά» πριν υπάρξει μια «ισχυρή» συμφωνία που θα πείθει και τους καταθέτες ότι δεν υπάρχει λόγος να σηκώνουν τα χρήματά τους, προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους διπλού νομίσματος κ.λπ.

Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν το καλό σενάριο για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ισχυρά «βέτο» από τον Βορρά κυρίως της Ευρώπης, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι οι κύκλοι που εξαρχής πίεζαν έμμεσα ή άμεσα για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, θα παίξουν και αυτοί τα δικά τους χαρτιά.

Αναμφίβολα η θετική στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας θα παίξει σημαντικό ρόλο, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα κάνει η ίδια η κ. Μέρκελ.

Aν θα έπρεπε όμως να στοιχηματίσω ακόμη και σήμερα, θα στοιχημάτιζα υπέρ μιας λύσης και όχι μιας τεράστιας ελληνικής χρεοκοπίας ή ενός Grexit.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v