Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «δώρο» Λαφαζάνη στον Αλέξη Τσίπρα

Ο άνθρωπος που «οραματίζεται» την Ελλάδα της δραχμής και του αυταρχισμού νομιμοποιεί την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει νέες πολιτικές προοπτικές στον επικεφαλής του

Γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές μας δεν ανησύχησαν καθόλου όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου;

Ο πρώτος και σοβαρότερος λόγος είναι δίπτυχος: πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάσσεται από τη σταλινική και φιλοτρομοκρατική πτέρυγά του και, δεύτερον, φεύγουν από την κυβέρνηση οι «εθνικιστές» Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ιδρυτής τους Π. Καμμένος. Κατά συνέπεια, πιστεύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, διανοίγεται μία νέα εποχή μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, η οποία έχει πλέον αυξημένες δυνατότητες να καταστεί κανονικό μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας, όπως γράφει και ο κ. Γιάννης Λούλης, ο Παν. Λαφαζάνης και οι συν αυτώ άνοιξαν στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο για εκλογές, τις οποίες ευελπιστεί ότι θα κερδίσει, και παράλληλα επιτρέπουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός διαφορετικού από αυτό των συνιστωσών κόμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και όχι σε ιδεοληψίες ανθρώπων συμπλεγματικών και ανεπάγγελτων.

Επίσης, η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στον τέως πρωθυπουργό τη μοναδική ευκαιρία να της «φορτώσει» όλα τα τραγικά λάθη της οκτάμηνης διακυβέρνησης του σχήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Υπό αυτή την έννοια, «πολύτιμη» για τον κ. Αλ. Τσίπρα είναι και η οικειοθελής αποχώρηση από την ελληνική πολιτική σκηνή, για την ώρα, του ανεκδιήγητου κ. Γ. Βαρουφάκη -που από κάθε άποψη υπήρξε ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στο κύρος και στην αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η αποχώρηση του κ. Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, ανεβάζοντας ταυτοχρόνως και τις μετοχές του επικεφαλής της κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έτσι, η κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει περιοριστεί στις δύο μέσα σε ένα δεκαήμερο, η δε δημοτικότητα του κ. Αλ. Τσίπρα πέφτει, με την αντίστοιχη του κ. Β. Μεϊμαράκη να ανεβαίνει. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σοβαρό διακύβευμα στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα -που πίστευε ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές «δια περιπάτου»– αποτελεί το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα ή όχι.

Συνεπώς, οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας και Β. Μεϊμαράκης έχουν να δώσουν σκληρή μάχη για την ψήφο των αναποφάσιστων, από την οποία μπορούν να προκύψουν σοβαρότατες εκπλήξεις. Επισημαίνουμε δε στο σημείο αυτό ότι το προσεχές εικοσαήμερο, αποφασιστική θα είναι στη διαμόρφωση των εκλογικών εξελίξεων η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όχι με ιδεοληπτικά συνθήματα και αρλουμπολογίες αλλά με συγκεκριμένες αποτελεσματικές δράσεις.

Τέλος, αναφέρουμε ότι βασική πρόβλεψη των Ευρωπαίων εταίρων μας είναι ότι την 21η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει συμμαχική κυβέρνηση μονοετούς διάρκειας, με εγνωσμένης αξίας πρόσωπο ως πρωθυπουργό.

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v