Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύνατον και ανόητο να αγνοηθεί το βρετανικό μήνυμα

Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση, γράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου. Τι χρειάζεται η Ευρώπη.

  • του Δημητρη Παπαδημούλη*
Αδύνατον και ανόητο να αγνοηθεί το βρετανικό μήνυμα

Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας. Νίκησαν οι απόψεις του κ. Φάρατζ και της κας Λεπέν, που έχουν ως ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης. 

Η απόφασή τους είναι απολύτως δημοκρατική και σεβαστή. Προκαλεί ήδη αβεβαιότητα και αναταραχές πριν απ’ όλα στη Μ. Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό. Είναι αδύνατον και ανόητο να αγνοηθεί. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση.

Η ΕΕ χρειάζεται:

Ανάπτυξη και όχι αιώνια λιτότητα

• Ενίσχυση της συνοχής και όχι των ανισοτήτων

• Περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, αντί για αποφάσεις παρασκηνίων πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτή η ιστορική ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής και όχι της διάλυσης της Ευρώπης είναι πριν απ’ όλα ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Απέναντι στο σημερινό τέλμα και τις εντεινόμενες ανισότητες, που γεννά η κυρίαρχη νεο-φιλελεύθερη πολιτική, απέναντι στην ατζέντα της διάλυσης και του απομονωτισμού που προβάλλει η άκρα δεξιά, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας οφείλουν να προβάλλουν τώρα ένα πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο αλλαγής και προόδου, μέσα από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών.

Η σεισμική εξέλιξη στη Μεγάλη Βρετανία και οι ευρύτερες αναταράξεις που προκαλεί θέτουν πρόσθετες προκλήσεις και για τη χώρα μας, καθώς επιβάλλουν ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι πριν: Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση μακριά από εμφυλιοπολεμικούς διχασμούς, συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας και αποφασιστική επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα. Και φυσικά, εθνικό μέτωπο για την ελάφρυνση του χρέους και τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Ο ελληνικός λαός έδωσε πριν εννέα μήνες εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να βγάλουν τη χώρα από την ύφεση και να στρέψουν την οικονομία στην ανάπτυξη. Τώρα η κυβέρνηση καλείται να γίνει πιο αποτελεσματική.

Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιταχύνει τα βήματά της σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μεταρρύθμιση του κράτους και η καθημερινότητα του πολίτη. Εκτός από τις μεγάλες μάχες που η κυβέρνηση έχει δώσει με πείσμα, πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη και στα μικρά, επιτυγχάνοντας θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δηλαδή «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».

 

* Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v