Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύστε... φρόνιμα με Αμοιβαία Κεφάλαια

Σε ποια ερωτήματα πρέπει να απαντήσει ένας επενδυτής προτού τοποθετηθεί. Πώς μπορεί να βοηθήσει ο επενδυτικός σύμβουλος. Γράφει ο επικεφαλής Wealth Management της Guardian Trust.

Επενδύστε... φρόνιμα με Αμοιβαία Κεφάλαια
  • του Κωνσταντίνου Κουτσοπέτρα*

Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο σαν μέσο επένδυσης έχει γίνει, τουλάχιστον εκτός των ελληνικών συνόρων, ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο επίτευξης επενδυτικών στόχων τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην ελληνική αγορά, πέραν των εγχώριων διαχειριστών Αμοιβαίων Κεφαλαίων μέσω των Α.Ε.Δ.Α.Κ, πολλοί ξένοι διαχειριστές αντιπροσωπεύονται και έχουν άδεια διάθεσης των μεριδίων τους. Οι ξένοι διαχειριστές που έχουν λάβει άδεια να διανέμουν και να διαφημίζουν τα Αμοιβαία Κεφάλαιά τους εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στον ιστότοπο της Επιτροπής, ένας επενδυτής μπορεί εύκολα να βρει ποιες ξένες εταιρείες έχουν την άδεια να παρέχουν αυτού του τύπου επενδύσεις στο ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Οι διαθέσιμες επενδυτικές στρατηγικές καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα των αναγκών και των κινδύνων των επενδυτών και μπορούν κάτω από τη συμβουλή ενός έμπειρου Συμβούλου να προσφέρουν στο εκάστοτε χαρτοφυλάκιο την απαραίτητη διαφοροποίηση που χρειάζεται για να μην αποκλίνει των επενδυτικών του στόχων. Πάντοτε το πρόβλημα στο οποίο ο επενδυτής πρέπει να δώσει απάντηση είναι ποιο ΑΚ είναι κατάλληλο γι' αυτόν και ποιο από τα αμοιβαία κεφάλαια που ικανοποιούν τις επενδυτικές του επιλογές θα πετύχει τους στόχους του.

Ο επενδυτής για να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να αναζητήσει, εφόσον δεν έχει προσωπική άποψη, τη συμβουλή ενός ειδικού. Ο επενδυτικός σύμβουλος μπορεί να απαντήσει στο πρώτο ερώτημα που αφορά στο επενδυτικό προφίλ του πελάτη και κατ’ επέκταση ποιο ΑΚ αντιστοιχεί σε αυτό το προφίλ. Η απάντηση όμως του δεύτερου ερωτήματος βασίζεται στην ικανότητα και στις γνώσεις του επενδυτικού συμβούλου.

Όταν θα καταλήξει στη μορφή του χαρτοφυλακίου και εφόσον αφορά ΑΚ, θα πρέπει ο σύμβουλος να του έχει παραδώσει όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα από το νόμο έντυπα στην ελληνική γλώσσα, όπως για παράδειγμα το βασικό πληροφοριακό έντυπο που συνοδεύει κάθε ΑΚ, καθώς και να τον ενημερώσει για όλες τις αμοιβές και χρεώσεις που ενσωματώνονται στο ΑΚ. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί δεν πρέπει να αποκλίνει του επενδυτικού του προφίλ. Είναι δουλειά του εκάστοτε συμβούλου επενδύσεων να ακολουθήσει σωστά τις απαραίτητες διαδικασίες και σε τακτά χρονικά διαστήματα να επανεκτιμά τόσο τη διάρθρωση του ΧΦ του πελάτη όσο και τα επιμέρους στοιχεία.

Τα ΑΚ δίνουν τη δυνατότητα στον επενδυτή να τοποθετηθεί σε αγορές που πιστεύει ότι θα δώσουν υπεραξία στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, που όμως, είτε λόγω γνώσεων είτε λόγω ιδιαιτερότητας της αγοράς είτε μεγέθους του χαρτοφυλακίου του, αυτό δεν είναι δυνατό. Τα ΑΚ λύνουν αυτά ακριβώς τα προβλήματα. Απευθύνονται σε όλα τα μεγέθη χαρτοφυλακίων, προσπερνούν ιδιαιτερότητες της αγοράς και προσφέρουν τη γνώση έμπειρων ομάδων διαχειριστών.

Στην επιλογή των ΑΚ γίνονται ενίοτε σφάλματα ακόμα και από έμπειρους επενδυτικούς συμβούλους. Ένα συνηθισμένο σφάλμα είναι η σύγκριση των ιστορικών αποδόσεων δύο ή περισσοτέρων ΑΚ και η πρόκριση εκείνου που για το ιστορικό διάστημα μελέτης είχε τη μεγαλύτερη απόδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε κείμενο αποποίησης ευθύνης των ΑΚ αναγράφεται ότι «ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ».

Ο Επενδυτικός Σύμβουλος θα πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες για το εκάστοτε ΑΚ που προτείνει μελετώντας όχι μόνο τους δείκτες σύγκρισης και τους δείκτες απόδοσης αλλά και ποιοτικά στοιχεία του ΑΚ.

Όπως η εμπειρία των διαχειριστών, τα χρόνια λειτουργίας του ΑΚ, τα επενδεδυμένα κεφάλαια και εφόσον μπορεί, να αναζητήσει πληροφορίες για τον τρόπο που ο διαχειριστής αποφασίζει και τοποθετείται.

Το ΑΚ όπως κάθε επενδυτικό προϊόν δεν εξασφαλίζει το αρχικό κεφάλαιο. Όπως οποιαδήποτε επένδυση, έτσι και το ΑΚ κινδυνεύει από όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι ο βαθμός διασποράς και διαφοροποίησης μειώνουν τον κίνδυνο που θα είχε μια αντίστοιχη μεμονωμένη επένδυση.

Στις ΗΠΑ και στις Δυτικοευρωπαϊκές αγορές είναι στην κουλτούρα των επενδυτών να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε διαχειριστές ΑΚ. Συνήθως σε ΑΚ που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων σε ΑΚ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο επενδυτής τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσει και να λάβει υπόψη του τους κινδύνους και τα οφέλη που συνεπάγετε η επιλογή των διάφορων επενδυτικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Προτού επενδύσετε, αποφασίστε και προσδιορίστε τους στόχους και τις χρηματοπιστωτικές σας ανάγκες. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε προτού επενδύσετε.

 

* Ο Κωνσταντίνος Κουτσοπέτρας είναι επικεφαλής του τμήματος Wealth Management της Guardian Trust.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v