Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... απάντηση

Μετα το θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή το άρθρο - άποψη, για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά παραγώγων και τη Σοφοκλέους, ο ειδικός συνεργάτης του Euro2day.gr, απαντά στην... απάντηση του ΧΑΑ!!!

Η... απάντηση
Αρθρο ειδικού συνεργάτη*

Να διευκρινισθεί ευθύς εξ’ αρχής ότι η μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου από τον Σεπτέμβριο του 1999 σαφώς και δεν οφείλεται στην ύπαρξη του ΧΠΑ. Τα αίτια πρέπει κατ’ αρχάς να αναζητηθούν στην πέραν κάθε λογικής, υποβοηθούμενη άνοδο των μετοχών την περίοδο της φούσκας.

Να αναγνωρίσω αμέσως ότι ο επίσημος όγκος short μετοχών είναι όντως περίπου 2,05 εκατομμύρια, και όχι 20,5 που ως εκ παραδρομής (οφθαλμοφανούς) αναφέρθηκε στο άρθρο. Ομως η συντριπτική πλειοψηφία του όγκου short μετοχών αντιστοιχούν στις μετοχές του FTSE20.

Μιας και άνοιξε όμως η συζήτηση για shorting μετοχών (πράγμα που δεν ήταν στις αρχικές μου προθέσεις), είναι γνωστό ότι ο κανονισμός του shorting σε uptick μπορεί να παρακαμφθεί πλήρως. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι εξαιρετικά απλή και δεν θα εξηγηθεί εδώ, για προφανείς λόγους. Είναι φανερό τι αποτέλεσμα έχει η δυνατότητα ανοιχτής πώλησης χωρίς uptick σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ρηχή αγορά λίγων δεικτοβαρών μετοχών και την υπερτροφική αγορά παραγώγων. Το ΧΑΑ/ΧΠΑ πρέπει να κλείσει αμέσως αυτή την πληγή.

Οσο για την άθροιση ΣΜΕ (futures) και δικαιωμάτων προαίρεσης (options) για υπολογισμό άλλων ποσοστών, που επιχειρείται από το ΧΑΑ: δεν προσθέτονται, ούτε διαιρούνται ανόμοια πράγματα απλά και μόνο επειδή ονομάζονται συνολικώς παράγωγα. Η δε σύγκριση της ελληνικής αγοράς με άλλες εκτός των ΗΠΑ αποτελεί επιλογή του συγκρίνοντος. Δυσκολεύομαι όμως να αντιληφθώ γιατί - στην συγκεκριμένη περίπτωση - θα ήταν θεμιτότερο να συγκρινόμεθα με άλλες αγορές πλην της πλέον ανεπτυγμένης του κόσμου, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Τα παράγωγα κατ’ αρχάς υπάρχουν για την αντιστάθμιση επενδυτικών κινδύνων και γι’αυτό η λειτουργία αποτελεσματικών αγορών παραγώγων θεωρείται σημάδι ανεπτυγμένης αγοράς. Ας μου εξηγήσει όμως - όποιος μπορεί – ποιους εκπληκτικά περισσότερους κινδύνους αντισταθμίζει στην Ελλάδα ο εννέα φορές μεγαλύτερος τζίρος futures προς μετοχές απ’αυτόν των ΗΠΑ. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η πραγματική αγορά, αυτή των μετοχών του ΧΑΑ, πάνω στην οποία στηρίζεται ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα άντλησης και μετακίνησης πολύτιμων επενδυτικών κεφαλαίων, νοσεί βαρύτατα και για πολλούς λόγους, τους πλείστους καθαρά εγχώριους. Η επιτάχυνση και όξυνση των προβλημάτων της μέσω μιας υπερτροφικής αγοράς παραγώγων (σε σχέση πάντα με την υποκείμενη αγορά μετοχών) εγκυμονεί υπαρκτούς κινδύνους απώλειας του ελέγχου.

Θέλω να είμαι σαφής: η λειτουργία του ΧΠΑ πρέπει να είναι ομαλή και ανεμπόδιστη και οι επαγγελματίες της αγοράς να κάνουν την δουλειά τους. Ας κρίνουν όμως σοβαρά όλοι, χρηματιστές και θεσμικοί επενδυτές, τραπεζικοί και δημόσιοι λειτουργοί, ποια είναι η δουλειά τους και πως εν τέλει συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας.

* Στα X-views δημοσιεύονται απόψεις στελεχών της αγοράς, που για ευνόητους λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v