Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βαρύ τίμημα της ασάφειας

Εμείς είμαστε πιο έξυπνοι και ασφαλώς «δημιουργικά ασαφείς», αλλά τελικά -έτσι που πάνε τα πράγματα- εμείς θα την πατήσουμε. Ο λόγος; Απλός. Φτάσαμε στο σημείο να μας λένε κατάμουτρα ότι δεν μας πιστεύουν…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Οι πιστωτές δεν είναι κάποιοι μεγάλοι οργανισμοί σε τεράστια κτίρια που μιλούν με μια μικρή κυβέρνηση. Είναι απλοί άνθρωποι, πολίτες σαν κι εσάς, άνεργοι, φοιτητές, επιχειρηματίες (…), οι οποίοι περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω…».

Για τον 43χρονο Φινλανδό, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, τα πράγματα είναι σαφή, αν και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων για την ελληνική διάσωση «διέσωσε» τις τράπεζες του εξωτερικού.

Από τον συνομιλητή του και πολύ περισσότερο από τον εταίρο του περιμένει να τηρήσει το λόγο του. Περιμένει αυτό που στη χώρα μας αποκαλούμε μπέσα.

Ότι αυτό που λέει το εννοεί και θα το κάνει πράξη. Ότι τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει τελικά, τις εκπληρώνει. Δεν περιμένει ούτε δημιουργική ασάφεια, ούτε μονομερείς ενέργειες, ούτε αθέτηση των υπεσχημένων.

Διότι όταν τα βρίσκει όλα αυτά μπροστά του, φτάνει στο σημείο να χάνει την εμπιστοσύνη που είχε στον συνομιλητή και εταίρο του και -στην περίπτωσή μας- αυτό το είπε χθες όσο πιο ξεκάθαρα του επέτρεπε η βορειοευρωπαϊκή καταγωγή του και η θέση του στην Κομισιόν…

«…Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς εάν δεν εμπιστεύεσαι τους άλλους»…

Για τον ίδιο, οι άνθρωποι που έβαλαν το χέρι στην τσέπη και δάνεισαν την Ελλάδα στη δύσκολή της ώρα δεν ήσαν απρόσωπες κυβερνήσεις, τράπεζες ή άλλοι μεγάλοι οργανισμοί.

Αυτός που μας δάνεισε είναι ο φορολογούμενος Ευρωπαίος πολίτης, διά μέσου βεβαίως των εκλεγμένων αντιπροσώπων του.

Ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, σηκώνεται και πάει κάθε μέρα στη δουλειά του για να χτυπήσει οκτάωρο και όποτε κρίνει ότι η τσέπη του το αντέχει έρχεται για διακοπές στη χώρα μας…

Το χρήμα αυτού του ανθρώπου το σέβεται ο κ. Κατάινεν και περιμένει αντίστοιχο σεβασμό να δείξουμε και εμείς, όταν μας παρέχεται, για να μπορέσουμε να χτίσουμε ξανά τον τόπο μας, ξεπλένοντάς τον από τα κάθε λογής ατοπήματα του παρελθόντος.

«Είναι κρίσιμο να βοηθάμε τα άλλα κράτη, αλλά είναι κρίσιμο να είμαστε και δίκαιοι προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω», μας είπε και ζήτησε και ο ίδιος «να πάμε σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση»….

Την κατεύθυνση εκείνη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να βάλει πραγματικά σε τάξη τον οίκο της.

Αν και όσα συμβαίνουν στις ημέρες μας στην Ελλάδα ξεπερνούν κάθε προηγούμενη «επίδοση» της πατρίδας μας, ο κ. Κατάινεν έχει κάθε λόγο να αναφέρεται όχι μόνον στην παρούσα αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτού του τόπου.

Για μεταρρυθμίσεις τους μιλούσαν, υπερφορολόγηση καταλάβαιναν.

Για απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων τους έλεγαν, διατήρηση προνομίων συντεχνιών και καρτέλ έκαναν πράξη, και βεβαίως για δομές και διαδικασίες αξιοκρατίας στο Δημόσιο τους συμβούλευαν και αυτοί κρατούσαν τα αφτιά τους κλειστά.

Ήρθαν και οι σημερινοί, με τις δημιουργικές ασάφειες, τις κόκκινες γραμμές και όλα τα συμπαρομαρτούντα… και άντε να βγάλει άκρη ο Φινλανδός και οι λοιποί φίλοι του στους… θεσμούς.

Έτσι, όμως, δεν θα πάμε μακριά.

Γιατί όταν οι έως τώρα φίλοι σου λένε ευθέως «δεν σε πιστεύω», σε ποιους θα στραφείς και ποιους θα αφήσεις;

Τα πιο απλά πράγματα στη ζωή, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να τους κοροϊδεύουμε όλους και πάντα, επειδή -νομίζουμε- είμαστε πιο έξυπνοι, γιατί δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v