Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλω να πληρώσω… και δεν μπορώ!

Αβεβαιότητα και σύγχυση σε εργαζόμενους και εργοδότες. Αυτός είναι ο έως τώρα απολογισμός του ΕΦΚΑ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για ζημία εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα.

Θέλω να πληρώσω… και δεν μπορώ!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Έχει θεσμοθετηθεί από πέρυσι την Άνοιξη και υποτίθεται ότι «δουλεύει» τους τελευταίους δύο μήνες, όμως ακόμη δεν γνωρίζει τι ποσά πρέπει να χρεώσει και σε ποιον.

Εάν η υπόθεση αφορούσε στο «περίπτερο της γειτονιάς» ίσως να μην απασχολούσε κανέναν, πέραν των ιδιοκτητών του.

Όμως, αφορά τον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το μέλλον του μας επηρεάζει όλους.

Όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και άλλοι αναγκάστηκαν να τερματίσουν την επαγγελματική τους πορεία υπό τον φόβο των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που θα αντιμετώπιζαν από 1.1.2017, αλλά χιλιάδες από όσους δεν το έπραξαν, βρίσκονται σήμερα προ αδιεξόδου, καθώς ουδείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει σχετικά με το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν.

Συνολικά 1,5 εκατ. άνθρωποι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, αλλά και μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση τελούν υπό… ασφαλιστική σύγχυση και υπό το φως των προβλημάτων στον υπολογισμό των εισφορών τους από τον ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να παρατείνει έως τις 17 Μαρτίου την προθεσμία καταβολής των εισφορών μηνός… Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ βέβαια, «τρέχει» και η προθεσμία για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ ακόμη δεν έχει καν εκδοθεί η εγκύκλιος για περισσότερους από 100 χιλιάδες εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί και για αυτούς η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Ως αποτέλεσμα, όχι μόνον επικρατεί γενικευμένη ανησυχία σχετικά με το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν αυτοί οι άνθρωποι καθώς και για τον τρόπο που θα… εξοφληθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και σημαντικές απώλειες εσόδων, της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ, από τον ΕΦΚΑ εξαιτίας της κατάστασης αυτής. 

Το γεγονός, δε, ότι ακόμη κι αν εξοφληθούν αυτές οι εισφορές θα θεωρούνται ως… προσωρινές επιτείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα και τη σύγχυση για τη λειτουργία του ενιαίου φορέα, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέα… μπερδέματα.

Δεδομένου ότι βάση υπολογισμού είναι τα εισοδήματα του 2015, εξυφαίνονται σενάρια ότι ο συμψηφισμός με τις ασφαλιστικές εισφορές που γεννούν τα παρόντα εισοδήματά τους μπορεί να τραβήξει έως το… 2018, όταν θα είναι γνωστά τα εισοδήματα του 2016, καθώς οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν στα μέσα του 2017.

Όλα αυτά, δε, σε ό,τι αφορά στο «γενικό πλαίσιο», διότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο μπερδεμένη σε επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως αναλυτικά καταγράφει η συνάδελφος Ρούλα Σαλούρου σε χθεσινό δημοσίευμά της.

Αν όμως το αποτέλεσμα της περίφημης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» είναι ένα σύστημα το οποίο, πρώτον, ενθαρρύνει τη «μαύρη εργασία», δεύτερον, ενισχύει τις τάσεις αύξησης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, τρίτον, ενσπείρει αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και τέταρτον, οδηγεί σε πιθανή ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων τον εαυτόν του, τότε γιατί θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένο;

Γιατί θα έπρεπε να εκλαμβάνεται ως «σοβαρή» μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει τόσο επιπόλαια το ασφαλιστικό της σύστημα και το βάρος που αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό;

Όσο εύλογες, όμως, κι αν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, ουδείς έως τώρα έχει αναλάβει την ευθύνη για την -έως τώρα σαφή- αποτυχία αυτού του κεφαλαιώδους εγχειρήματος.

Ακόμη κυριότερα, ουδείς φαίνεται πρόθυμος να ζητήσει τον καταλογισμό της…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v