Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μας είπε και τι δεν μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Όταν το ζητούμενο είναι η φυγή προς τα εμπρός, γιατί πρέπει να αρκούμεθα στη διαχείριση; Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της οικονομίας και θα καταστήσει ξανά τη χώρα μας ελκυστική σε επενδύσεις;

Τι μας είπε και τι δεν μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την εικόνα ενός συγκροτημένου πρωθυπουργού, δίχως αυταπάτες και με γνώση των αναγκών «διαχείρισης» που έχουν τα προβλήματα της χώρας, έδωσε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνέντευξή του από τον κ. Ν. Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Δεν έδωσε, όμως, την εικόνα ενός πολιτικού με όραμα και σχέδιο, που είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στη μετά μνημόνιο εποχή.

Κύριος άξονας της επιχειρηματολογίας του ήταν ότι δεν ευθύνεται η πολιτική παράταξη της οποίας ηγείται, ο ΣΥΡΙΖΑ, ή η συγκυβέρνησή της με τους ΑΝΕΛ, για τα δεινά και την υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα η ελληνική κοινωνία, καθώς και ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία.

Κατέστησε σαφή, δε, τη βεβαιότητά του σχετικά με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 22 Μαΐου, αλλά και την πεποίθησή του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και επί του χρέους έως τότε.

Αντίστοιχα, υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ, στους σιδηροδρόμους και στα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι αν και δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησής του, εξασφαλίστηκε τόσο υψηλό τίμημα, όσο και δεσμεύσεις περί επενδύσεων εφέτος και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά, δε, με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την αιτιολόγησε λέγοντας ότι γίνεται σε συμμόρφωση του κοινοτικού Δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Ευρωδικαστηρίου, αναφορικά με το μερίδιο της Επιχείρησης στην ελληνική αγορά.

Όλα αυτά καθώς και άλλες πτυχές της μακράς, από απόψεως τηλεοπτικού χρόνου, συνέντευξής του χθες στον κ. Χατζηνικολάου, καταδεικνύουν την απόσταση που έχει λάβει ο πρωθυπουργός από μη ρεαλιστικές τοποθετήσεις του κατά το παρελθόν, σχετικά με τον τρόπο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Επανέλαβε, εξάλλου, και το δικό του «mea culpa» έναντι παλαιότερης ρητορικής του, λέγοντας ότι «είμαι ο μόνος πολιτικός που είχα το θάρρος να πω ότι είχα αυταπάτες», παραλείποντας, ωστόσο, να αναφερθεί στο κόστος που είχαν αυτές οι αυταπάτες για τη χώρα.

Αυτό, όμως, που δεν άκουσε χθες η ελληνική κοινωνία ή εντέλει το τμήμα της που παρακολούθησε τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον ΑΝΤ1 είναι το δικό του σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αντίθετα, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, τούτη θα συμβεί ως απόρροια της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, καθώς η κυβέρνηση του τόπου θα μπορεί να ασκεί τη δική της ανεξάρτητη πολιτική.

Αν και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ρωτήθηκε σχετικώς από τον φίλτατο κ. Χατζηνικολάου, η απουσία ενός τέτοιου σχεδίου και του οράματος που ενδεχομένως θα το συνόδευε ήταν σαφής.

Αποτελεί, ασφαλώς, ενθαρρυντικό στοιχείο η ύπαρξη ενός διαχειριστή των προβλημάτων στην εξουσία, έστω και μεταμελημένου, όμως το ζητούμενο ήταν και παραμένει το σχέδιο της «επόμενης ημέρας».

Για να μην είμαστε άδικοι, δε, πρόκειται για ένα έλλειμμα που διαπερνά τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Εάν το πολιτικό προσωπικό αυτού του τόπου δεν ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η χώρα να δημιουργήσει για ακόμη μία φορά πλούτο, για την ίδια και τους κατοίκους της, θα περιοριζόμαστε σε μία απλή διαχείριση.

Συμπαθές, αλλά όχι το ζητούμενο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v