Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά!

Η -έστω πρόσκαιρη- άρση της αβεβαιότητας που ακολούθησε την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης έχει ημερομηνία λήξης. Την ημέρα εκείνη, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι «μπορούμε». Για αυτό κάνουμε κάτι;

Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καλές οι αναπτυξιακές τράπεζες, όποτε κι αν γίνουν, καλές και οι ρήτρες ανάπτυξης, καλά και τα όσα αποκόμισε η κυβέρνηση σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όποτε κι αν αυτή συμβεί.

Σήμερα, ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι τίποτε περισσότερο από υποσχέσεις. Αφορούν κάτι το οποίο θα συμβεί στο μέλλον και εφόσον, βεβαίως, υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις.

Το δε αναπόδραστο σε σχέση με το σήμερα είναι ότι αύριο θα αποτελεί το χθες.

Θα αποτελεί τον χρόνο που κύλησε και η αποτίμησή του θα είναι δυνατή μόνο στη βάση των αποτελεσμάτων που έφερε.   

Το οριστικό «τέλος χρόνου», δε, είναι το επόμενο καλοκαίρι.

Σε δώδεκα μήνες από τώρα, οπότε τελειώνει το «τρίτο-τέταρτο» μνημόνιο που υπέγραψε η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι «τα κατάφερε».

Ότι, δηλαδή, μπορεί να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της και έχει καλύψει το έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας του οποίου έχασε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.

Εάν το έχει κατορθώσει, όλα καλώς ή περίπου… Διότι η «δίαιτα» θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμη, όπως κι αν έρθουν τα πράγματα.

Μόνη εξαίρεση, σε αυτή τη «διαιτητική» πορεία,  να μεγαλώσει η πίτα. Να υπάρξει, δηλαδή, περισσότερος πλούτος που να μπορεί να «αλλάξει χέρια».

Ως προς αυτό, δε, εάν λάβουμε ως αφετηρία την πρόσφατη έρευνα της MRB, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εκτιμά ότι σημαντικά περισσότερος πλούτος δεν θα υπάρξει καθώς και ότι τα «πράγματα» δεν θα γίνουν καλύτερα, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τις οικογένειές τους.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την προσωπική απασχόλησή τους, ποσοστό 52,6% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα διατηρήσει την εργασία του, αλλά με μικρότερες αποδοχές, προβλέποντας έτσι συρρίκνωση εισοδήματος.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα εάν οι θυσίες των πολιτών θα «πιάσουν τόπο» και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, ποσοστό 76,1% απαντά «Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 76,6% «Μάλλον Όχι και Σίγουρα Όχι».

Με άλλα λόγια, η γενική εκτίμηση είναι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε πολύ καλύτερα και σε αυτήν δεν καταλήγουν μόνον οι πολίτες αλλά και φορείς όπως το ΙΟΒΕ, που χθες έβαλε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,5% για εφέτος.

Όλα αυτά, αν μη τι άλλο, μας δείχνουν ότι ο χρόνος κυλά δίχως ουσιαστικό όφελος για τους πολίτες, για την οικονομία και για τη χώρα.

Όπως επίσης μας δείχνουν ότι στο απελπιστικά σύντομο χρονικό διάστημα που υπολείπεται έως ότου η Ελλάδα χρειαστεί να αποδείξει ότι «τα κατάφερε», δεν χωρούν ούτε εκλογές, ούτε πόλωση και ένταση με εξεταστικές επιτροπές ένθεν και ένθεν, για τα όποια ατοπήματα υπήρξαν κατά το μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν.

Ούτως ή άλλως, για τέτοια ζητήματα υπάρχουν θεσμοί όπως η Δικαιοσύνη

Έτσι, λοιπόν, για να μην κοιτάμε το χθες με βλέμμα απλανές, ως την περίοδο κατά την οποία «χάσαμε την ευκαιρία», ας φροντίσουμε να το εκμεταλλευτούμε όσο πιο εποικοδομητικά μπορούμε.

Ας υλοποιήσουμε επιτέλους αυτές τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε ως χώρα -σε όλα τα μνημόνια στα οποία βάλαμε την υπογραφή μας- και ας παρουσιάσουμε επιτέλους -πέρα και πάνω από αυτά τα μνημόνια- το περίφημο «σχέδιο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας», το οποίο από διετίας και πλέον μας τάζει το υπουργείο Οικονομίας…

Φίλτατοι, ο χρόνος πίσω δεν γυρνά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v