Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έξυπνη ζαριά των Κυπρίων

Το στοίχημα που παίζεται στο κοίτασμα Ονησίφορος του οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ αυτές τις ημέρες δεν αφορά μόνον στην Κύπρο. Αφορά στα συμφέροντα σειράς κρατών της περιοχής, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης.

Η έξυπνη ζαριά των Κυπρίων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πώς αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ενός ισχυρότερου αντιπάλου ένας -κατά τεκμήριο- αδύναμος «παίκτης»;

Η προφανής απάντηση είναι μέσω ακόμη ισχυρότερων συμμάχων και στην περίπτωση της Κύπρου ακριβώς εκεί συνοψίζεται το στοίχημα που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στην Ανατ. Μεσόγειο σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Από χθες το πρωί, η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total πλέει από τα νότια της Κρήτης με προορισμό το Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Εκεί και για την ακρίβεια στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11, η γαλλική Total σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ΕΝΙ, θα προχωρήσουν έως τις 20 Ιουλίου στην πρώτη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δημοσιοποιηθεί.

Θα μπορέσουν να προχωρήσουν ανενόχλητες από τυχόν τουρκικές «οχλήσεις»;

Κατά πάσα βεβαιότητα, ναι.

Παρά την κλιμακούμενη ένταση στη ρητορική τόσο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά της Κύπρου αλλά και των δύο ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιριών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη γεώτρηση, οι πιθανότητες πραγματικής «εμπλοκής» θεωρούνται ισχνές, δίχως όμως να αποκλείονται.

Και τούτο διότι, εάν υπάρξουν προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, μέσω μίας πιθανής παρεμπόδισης της δραστηριότητας των δύο πετρελαϊκών εταιριών στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτομάτως ισχυροποιείται το -ανομολόγητο, πλην σαφές- ενδεχόμενο προάσπισης των συμφερόντων τους εκ μέρους τόσο της Γαλλίας όσο και της Ιταλίας.

Αν και το στοίχημα αυτό θα παιχτεί τις επόμενες ημέρες, η έκβασή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υπό το φως και του μεγέθους της επένδυσης που πραγματοποιούν αμφότερες οι εταιρίες, που σε ημερήσιο επίπεδο κυμαίνεται περί το μισό εκατ. ευρώ και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υλοποιούνταν, εάν δεν είχαν παρασχεθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωσή της.

Δίχως αμφιβολία, ωστόσο, το κυπριακό στοίχημα δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

Η ρητορική Ερντογάν και Γιλντιρίμ, χθες, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη, ήταν υψηλών τόνων και χαρακτηριζόταν από σαφείς απειλές.

«Ορισμένες ενεργειακές εταιρείες συμμετέχουν σε ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας πως «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού».

Αντίστοιχα «κάθετη» ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος έστειλε «προκαταβολικό μήνυμα» στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων.

Στον βαθμό που η όλη επιχείρηση εξελιχθεί κατά τρόπο θετικό και καρποφορήσουν οι έρευνες των δύο πετρελαϊκών κολοσσών για υδρογονάνθρακες στο συγκεκριμένο κοίτασμα, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και δεν θα αφορούν μόνον στην Κύπρο.

Πρώτον, θα έχουν κατοχυρωθεί -κατά τρόπο έμπρακτο- οι δυνατότητες που παρέχει στην Κύπρο το διεθνές νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της, εν προκειμένω του οικοπέδου 11.

Δεύτερον, θα έχει ενισχυθεί η θέση της Κύπρου έναντι της Τουρκίας στην όποια μελλοντική διαπραγμάτευση για το εδαφικό και τρίτον  θα έχει υπάρξει «προηγούμενο» για αντίστοιχες κινήσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στη ΝΑ Μεσόγειο, στη βάση πάντα των όσων προβλέπει το σχετικό διεθνές νομικό πλαίσιο.

Το πεδίο «δοκιμής» όλων αυτών ωστόσο ξεκινά αυτές τις ημέρες, από το κοίτασμα «Ονησίφορος»…

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v