Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην πυροβολείτε την Παιδεία

Έχει και η ιδεοληψία όρια. Στο όνομα ποιου «θεού» πρέπει να γίνουν τα πανεπιστήμια της χώρας άντρα τοξικομανών και διακίνησης ναρκωτικών αλλά και ορμητήρια για «αντιεξουσιαστές»; Το έχουμε «χάσει» σε αυτόν τον τόπο;

Μην πυροβολείτε την Παιδεία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η χώρα μας υπομένει σήμερα ένα σημαντικό πλήγμα από τη φυγή ορισμένων εκ των πλέον λαμπρών και πολλά υποσχόμενων νέων της, μέσω του λεγόμενου brain drain, δέχεται ένα ακόμη σημαντικότερο, από όσα διαδραματίζονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματά της.

Εκεί όπου έννοιες όπως η αριστεία όφειλαν να είναι εκ των ων ουκ άνευ, πλέον τείνουν να εξελιχθούν σε ύβρη.

Εκεί όπου όφειλαν να καλλιεργούνται η γνώση και η αρετή, αναφύονται άντρα ανομίας και εγκληματικότητας.

Εκεί από όπου η χώρα μας ήλπιζε να αντλήσει το σημαντικότερο κεφάλαιο για το μέλλον της, μία καλά σπουδαγμένη νεολαία, φαίνεται να χάνεται η ελπίδα.

Η χθεσινή σκαιά και χαμηλότερη των περιστάσεων επίθεση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με ανακοίνωσή του, κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, η οποία εκδόθηκε με αφορμή την ανάγνωση κειμένου περί αριστείας κατά την ένταξη πρωτοετών φοιτητών στο ΠΑΜΑΚ, καθιστά σαφή την ύπαρξη σκοπιμότητας σε όλη αυτή τη διαδικασία υποβάθμισης της εκπαιδευτικής ζωής.

Με ύφος το οποίο σαφώς δεν συνάδει τόσο με τον θεσμικό ρόλο του κ. Γαβρόγλου, όσο και εκείνον του κ. Ζαπράνη, ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται να νουθετεί πρυτάνεις ως προς την άσκηση του έργου τους, ως προς τη δυνατότητά τους να ζητούν τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της νομιμότητας ή ακόμη -μεταξύ άλλων- και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δίνουν… συνεντεύξεις.

Πέραν της κονιορτοποίησης που συνεπάγεται για την έννοια του «αυτοδιοίκητου» των ΑΕΙ, η ανακοίνωση Γαβρόγλου έχει ουσιαστική όσο και σημειολογική σημασία, σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στις ημέρες μας στα πανεπιστήμια της χώρας.

Την ίδια ημέρα που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας «κατέβασε ρολά» επί τετράωρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχή παρουσία τοξικομανών στις εγκαταστάσεις του, ο υπουργός Παιδείας εγκαλεί πρύτανη άλλου Πανεπιστημίου επειδή είχε ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας κατά το παρελθόν για την αποκατάστασης της νομιμότητας στο ΑΕΙ, το οποίο βρίσκεται υπό την ευθύνη του!

Με άλλα λόγια, με ποιων το μέρος βρίσκεται ο φίλτατος υπουργός και γιατί πρέπει η ελληνική κοινωνία να ανέχεται φαινόμενα παραβατικότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

Γιατί πρέπει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να έχει καταστεί αποθήκη πυρομαχικών και ορμητήριο για τους κάθε λογής ταραξίες, ή το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τόπος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών;

Εντέλει, εάν όχι στην Αστυνομία, σε ποιον πρέπει να προστρέξουν πανεπιστημιακοί οι οποίοι έχουν προπηλακιστεί ή στοχοποιηθεί, όπως ο καθηγητής Άγγ. Συρίγος, ο επίκουρος καθηγητής Ν. Βασιλειάδης, ο καθηγητής Ν. Μαραντζίδης και τόσοι άλλοι, από την Κρήτη έως τον Έβρο;

Στο όνομα ποιας ιδεοληψίας τάσσεται υπέρ του «ασύλου» στα ΑΕΙ ο κ. Γαβρόγλου, όταν αυτά -αποδεδειγμένα και πέραν πάσης αμφισβήτησης- έχουν καταστεί κέντρα ανομίας, βίας και εγκληματικότητας;

Σε μία χώρα, η οποία θα έτρεφε έστω ψήγματα σεβασμού προς την εκπαιδευτική διαδικασία, ο υπουργός Παιδείας θα ήταν ο πρώτος που θα καλούσε για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας, μέσω -βεβαίως- των εντεταλμένων φορέων της Πολιτείας, για αυτόν τον σκοπό: των αστυνομικών δυνάμεων.

Εκεί όπου το έγκλημα ανθεί, δεν χωρά διάλογος. Επιβάλλεται η τάξη. 

Όσο για το πώς φτάσαμε έως εδώ -στο σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει γυρισμός-, ελάχιστα πλέον ενδιαφέρει.

Το κακό έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, ενόσω η κυβέρνηση του τόπου αδιαφορεί για αυτό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v