Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι χρέος τους

Πλήρως σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά και στο μεγαλύτερο μέρος αναφορικά με τις λοιπές δεσμεύσεις της, η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Για τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της μπορεί να λεχθεί το ίδιο;

Είναι χρέος τους

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, δίχως αμφιβολία, θα δοθεί κάποια ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.

Εάν βασιστούμε στις πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, κατ’ αρχάς, θα υπάρξει μία αυξημένη δόση ώστε να ενισχυθεί στο ποσό των 20 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» που σχηματίζει η χώρα μας και να διασφαλιστεί έτσι η εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων έως το 2020, εφόσον βεβαίως  επιτυγχάνονται και οι δημοσιονομικοί της στόχοι.

Στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συγκαταλέγονται, κατά πάσα βεβαιότητα, μία επιμήκυνση  του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, πιθανώς η «αξιοποίηση» αδιάθετου μέρους κεφαλαίων του ESM για την αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή κερδών από τα SMPs και ANFAs, δηλαδή, από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και πάλι υπό τον όρο ότι τηρούνται τα «συμπεφωνημένα».

Με άλλα λόγια, θα γίνει η μισή δουλειά.

Διότι, ολόκληρη «η δουλειά» αφορά μόνο σε ένα πράγμα: στη διασφάλιση της επιστροφής της χώρας μας στις διεθνείς αγορές κατά τρόπο ομαλό και βιώσιμο, κάτι που προϋποθέτει γενναία ελάφρυνση χρέους.

Τη στιγμή κατά την οποία άπαντες -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν- αναγνωρίζουν ότι υπό τους παρόντες όρους εξυπηρέτησής του το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, το συλλογικό όργανο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υιοθετήσει για ακόμη μία φορά ημίμετρα και «μερικές λύσεις» αναφορικά με την ελάφρυνσή του, θέτοντας στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» παλαιότερες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Αυτό, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι κάτι που αφορά μόνον στους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας αλλά -και πάλι ας μη γελιόμαστε- αφορά κυρίως αυτούς.

Από τον Νοέμβριο του 2012, οπότε το Eurogroup δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «όταν η Ελλάδα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα» (...when Greece reaches an annual primary surplus…) έως σήμερα που η χώρα μας εμφανίζει όχι μόνον πρωτογενές αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας έχουν ανανεώσει αυτή τη δέσμευσή τους επανειλημμένως αλλά ουδέποτε την εκπλήρωσαν.

Τώρα που φτάνει το πλήρωμα του χρόνου και η Ελλάδα ολοκληρώνει τη μακρά της μνημονιακή θητεία,  εμφανίζονται εξίσου διατεθειμένοι να… ξεχάσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η στάση που τήρησε η χώρα μας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, δίχως αμφιβολία, κατέστησε ευχερή την «αμνησία» των Ευρωπαίων εταίρων μας, όμως, στο τέλος αυτής της μακράς -οκταετούς- περιόδου καθίσταται σαφές, για ακόμη μία φορά, ότι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει το σημαντικότερο τμήμα εξ όσων της αναλογούσαν, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διστάζουν να κάνουν το δικό τους… χρέος, υπό το βάρος προφανών πολιτικών πιέσεων.

«Όχι άλλες φασαρίες λόγω Ελλάδας» διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Welt, αναφερόμενη στους σκοπέλους αντιδράσεων που θα συναντούσε στο εκεί κοινοβούλιο μία γενναία πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αντίθετα, μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους σε συνδυασμό με αυστηρό πλαίσιο εποπτείας για τη σταδιακή χορήγησή της, αναμένεται ότι θα εγκριθεί άνετα από το γερμανικό κοινοβούλιο ή εντέλει από μία επιμέρους επιτροπή του.

Ας μονολογεί ο φίλτατος Π.Μοσκοβισί, αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος περί τα οικονομικά, ότι «η Ελλάδα σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».

Ποιος τον ακούει στην Bundestag;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v