Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κ. Ντράγκι και τα «οικονομικά της προσφοράς»

«Εμείς κάναμε την δουλειά μας, ώρα και των κυβερνήσεων να κάνουν τη δική τους». Αυτή είναι η θέση του κεντρικού τραπεζίτη για τον αποπληθωρισμό και την ύφεση στην ευρωζώνη, παρά τις αναφορές για «στροφή Ντράγκι». Ο Κέινς και οι πολιτικές λιτότητας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι και τα «οικονομικά της προσφοράς»

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο Ιταλός Ντράγκι, ανακάλυψε-πάλι- τον βρετανό Κέινς. Όμως όλα δείχνουν ότι κάνουν λάθος, καθώς ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης εξακολουθεί να παραμένει οπαδός των «οικονομικών της προσφοράς».

Εμείς κάναμε την δουλειά μας, ώρα και των κυβερνήσεων να κάνουν τη δική τους. Αυτή είναι η θέση του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της ύφεσης που απειλεί τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί, ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση και των κεντρικών κυβερνήσεων, οι οποίες με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δημόσιες επενδύσεις θα ενισχύσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Αυτό άλλωστε έγινε φανερό στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, μετά την παρουσίαση της ομάδας του Jean-Claude Juncker στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η θέση που διατυπώνει πλέον ο σούπερ Μάριο είναι, ότι θα πρέπει να γίνει μία γενικότερη συζήτηση σχετικά με το συνολικό προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ, η οποία θα εστιάζεται στην ιδέα της αύξησης της δημόσιων επενδύσεων για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα ο κ. Ντράγκι, παραδέχεται ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να στηρίξει την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ και ότι στην πραγματικότητα απαιτείται η αρωγή των κεντρικών κυβερνήσεων, ώστε να αρθούν δυσκολίες και εμπόδια και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι προσπάθειες για αύξηση των επενδύσεων.

Η θέση αυτή, όσο και αν κάποιοι αναλυτές θέλουν να την ταυτίσουν με τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ιαπωνία, αποτελεί μία ενδιάμεση στάση μεταξύ της απευθείας ενίσχυσης της ζήτησης μέσω παρεμβάσεων στο επίπεδο των μισθών και της γερμανικής θέσης για πιστή συνέχιση των προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθερότητας, οι οποίες αποκλείουν παρεμβάσεις αυτού του χαρακτήρα.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη γαλλική κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο με τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες να υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το κοινό κείμενο που συνέταξαν οι υπ. Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ανάπτυξη, στο οποίο αφού επισημαίνουν την ανάγκη για επενδύσεις, ξεκαθαρίζουν ότι η πολιτική των περικοπών θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς τα χρέη στην Ευρώπη εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αν και κάποιοι αναλυτές με αφορμή τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε, έκαναν λόγο για «στροφή Ντράγκι», εντούτοις ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης εξακολουθεί να παραμένει υποστηρικτής της «οικονομίας της προσφοράς» και αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι η πρόταση του αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων με παρεμβάσεις διαρθρωτικού και πιστωτικού χαρακτήρα. Για να επιστρέψουν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων υποστηρίζει, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν το ρυθμιστικό τους περιβάλλον, έτσι ώστε να μην "υπονομεύει την εμπιστοσύνη", ενώ παρότρυνε τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων πέρα από το ενιαίο τραπεζικό σύστημα.

"Πρέπει να αναπτύξουμε αξιόπιστες πηγές, μη-τραπεζικής χρηματοδότησης, όπως αγορές μετοχών και ομολόγων, τιτλοποίηση, δάνεια από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων ..." , είπε.

Και για να μη υπάρξουν παρεξηγήσεις, ξεκαθάρισε την ανάγκη για «συνεπή και αξιόπιστη εφαρμογή του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των κρατών του μελών».

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v