Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «φουρτούνες» της Αφρικής

Ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας οι χώρες της Αφρικής, βασικός εμπορικός εταίρος και προμηθευτής του Πεκίνου με πρώτες ύλες. Ποιες χώρες «βουλιάζουν» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι «φουρτούνες» της Αφρικής

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πολλά αφρικανικά έθνη χαιρέτησαν την άφιξη της Κίνας ως ένα σημαντικό επιχειρηματικό εταίρο, τόσο από την άποψη του εμπορίου όσο και των επενδύσεων.

Από τους παραγωγούς χαλκού στη Ζάμπια, μέχρι τις εξορυκτικές βιομηχανίες πετρελαίου στην Αγκόλα και σιδηρομεταλλεύματος στη Σιέρα Λεόνε, η άνοδος της Κίνας ως μια βιομηχανική δύναμη προκάλεσε μία τεράστια αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές αγαθών, ενω η Αφρική κατέστη μια σημαντική πηγή διάθεσης των προϊόντων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η "μαύρη" Ήπειρος αντιπροσωπεύει μια καταναλωτική αγορά που διψά για τα κινεζικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα ήταν το διμερές εμπόριο να έχει αυξηθεί από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε πάνω από $200 δισεκατομμύρια το 2014. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τις σημαντικές επενδύσεις σε αγροτική γη που έχουν γίνει κατα την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας με στόχο την τροφοδοσία της κινεζικής αγοράς με τρόφιμα -κατά κύριο λόγο.

Ωστόσο, η παλίρροια αλλάζει. Καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι η ζήτηση για πόρους της περιοχής συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα το διμερές εμπόριο να μειώνεται απότομα. Έτσι, η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας αφήνει την οικονομία της αφρικανικής ηπείρου εκτεθειμένη. Το σίγουρο είναι ότι, ως κύριος εταίρος της Κίνας, η Αφρική, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Καταρχήν , οι εξαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών κυριαρχούν στο αφρικανικο-κινεζικό εμπόριο. Η εξάρτηση όμως είναι μεγαλύτερη καθώς σε πολλά μέρη της Αφρικής, με λιγότερους φυσικούς πόρους, οι κινεζικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης εκμεταλλευόμενες κυρίως το πλεονέκτημα χαμηλού κόστους που παρέχεται από το φθηνό και άφθονο εργατικό δυναμικό. Οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Αφρικής-οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα κ.α- πρόσφεραν στις κινέζικες εταιρίες προσοδοφόρες ευκαιρίες.

Οι επιπτώσεις της σκληρής προσγείωση της Κίνας σίγουρα διαφέρει απο χώρα σε χώρα της αφρικανικής ηπείρου.

Μερικά έθνη, όπως η Σιέρα Λεόνε, η Αγκόλα και η Λιβερία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα. Άλλοι, όπως η Ζάμπια, έχουν ιδιαίτερη εξάρτηση απο τις κινεζικές άμεσες επενδύσεις.

Χρησιμοποιώντας ένα οικονομετρικό μοντέλο για την αξιολόγηση των συνδυασμένων επιπτώσεων των διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι η Ζάμπια και η Νότια Αφρική βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών που επηρεάζονται απο την οικονομική ύφεση της Κίνας.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v