Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θερμαίνεται» το ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Κλωστοϋφαντουργία και ένδυση συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη, απασχολώντας περίπου το 5% των εργαζομένων στη βιομηχανία. Τα στοιχεία της Euratex.

«Θερμαίνεται» το ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Κόντρα στη γενικότερα επικρατούσα αντίληψη ότι ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος στην Ευρώπη βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και πως είναι θέμα λίγων ετών να… «σβήσει από τον χάρτη», τα στοιχεία της EURATEX για την πορεία των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης για το 2016 δείχνουν μια σαφώς διαφορετική εικόνα.

Έτσι, αθροιστικά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση σημείωσαν το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών:

-Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 1% (στο +1,9% η κλωστοϋφαντουργία και στο +0,8% η ένδυση).

-Άνοδο κατά 4,8% στην προστιθέμενη αξία των δύο κλάδων.

-Υψηλότερες επενδύσεις κατά 1,1%. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2012 οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 20%, σκαρφαλώνοντας στα 4,8 δισ. ευρώ!

-Διεύρυνση του αριθμού των θέσεων εργασίας κατά 0,2% και των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον υπόλοιπο κόσμο κατά 0,6%.

Να σημειωθεί ότι κατά την περυσινή χρονιά, άνοδο σημείωσαν τόσο η παραγωγή όσο και η εξαγωγική επίδοση του κλάδου στην Ελλάδα.

Ένας δεύτερος μύθος, που θέλει τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες να «σνομπάρουν» την κλωστοϋφαντουργία, καταρρίπτεται επίσης με βάση τα στοιχεία της EURATEX. Έτσι, η «πλούσια» Ιταλία κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, η Πορτογαλία κατατάσσεται τέταρτη, η Γερμανία πέμπτη, το Ηνωμένο Βασίλειο έκτο, η Γαλλία όγδοη, η Ισπανία ένατη και η Ελλάδα βρέθηκε μόλις 15η στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Συνολικά, η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη, κατέχοντας περίπου το 5% της απασχόλησης στη βιομηχανία και το 9% του συνολικού αριθμού των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Το 2016 ο τζίρος του κλάδου διαμορφώθηκε στα 171 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις σε αυτόν υπερέβησαν τα 4 δισ. ευρώ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο δηλώνουν στο Euro2day.gr πως πολιτικοί και λοιποί παράγοντες θα πρέπει να μεταβάλουν την αντίληψή τους για τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v