Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 7 2015

O Τσακαλώτος, ο Βαρουφάκης και η εμπιστοσύνη

Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων-πιστωτών είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν υπάρχει συμφωνία και η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από το ευρώ.

Πολλοί θεωρούν κύριο υπεύθυνο τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρώην, πλέον, υπουργό οικονομικών. Ολοι ξέρουμε ότι ο Βαρουφάκης ήταν το κόκκινο πανί για τους συναδέλφους του στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Γι' αυτό τον λόγο ίσως δεν άρεσαν μερικά απ' αυτά που είπε χθες ο νέος τσάρος Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον προκάτοχό του κατά την παράδοση ανάληψης-παραλαβής στο υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που μετέφερε δημοσιογράφος μεγάλου, ξένου δικτύου από συνομιλία του με ανώτατο στέλεχος κεντρικής τράπεζας από μεγάλη κοινοτική χώρα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε πληροφορηθεί τις δηλώσεις Τσακαλώτου, κάτι που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδονται πλέον τα νέα, και του είχαν προκαλέσει αρνητική εντύπωση.

Ειδικά, η αναφορά στο κ. Βαρουφάκη ως εκείνον που έκανε γνωστό το πρόβλημα της Ελλάδας στο εξωτερικό φέρεται να προκάλεσε το εξής αρνητικό σχόλιο. «He (Varoufakis) embarrassed the country beyond repair», φέρεται να είπε στο δημοσιογράφο. «Εξέθεσε τη χώρα ανεπανόρθωτα», σε ελεύθερη μετάφραση.

Είναι μια άποψη. Άλλοι ίσως έχουν διαφορετική. Όμως, μια άλλη θέση του κεντρικού τραπεζίτη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

«Είναι πολύ σημαντικό να στείλει η Ελλάδα ένα πρόσωπο στο αυριανό Eurogroup που (οι υπουργοί των άλλων χωρών) να μπορούν να εμπιστευθούν γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη», φέρεται να είπε, όπως ανέφερε ο ξένος δημοσιογράφος.

Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι αυτό το άτομο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v