Ανοδικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο

Νέα καύσιμα ψάχνει η εγχώρια αγορά προκειμένου να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1.500. Μετά το λελογισμένο profit taking, ορισμένοι παίκτες έχουν αυξημένη ρευστότητα.

Ανοδικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν κοντά στα υψηλά της ημέρας. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό.

Τα παραπάνω παρά τις χθεσινές δηλώσεις Πάουελ, σύμφωνα με τις οποίες «η Fed πρέπει να δείξει υπομονή και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν. Δεν θεωρείται πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση των επιτοκίων».

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι δείκτες FTSE 100, CAC 40, EuroStoxx 600 και Nasdaq.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές σήμερα το πρωί σε Ασία - Ειρηνικό, με αργία σε Ν. Κορέα και Χονγκ Κονγκ.

Σε οριακές μεταβολές παραπέμπουν και τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς το σύνολο των traders περιμένει τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ.

Στα καθ' ημάς, δεν υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Greece Standard. Παραμένει με δέκα εισηγμένες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίο και Motor Oil). Δύο ακόμα ελληνικές εισηγμένες προστέθηκαν στον δείκτη MSCI Small Cap στην τριμηνιαία αναθεώρηση που ανακοινώθηκε. Πρόκειται για τον ΔΑΑ και την Optima bank. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31 Μαΐου.

Στο Χ.Α. αργά αλλά σταθερά γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτο πως η Εγχώρια Αγορά θέλει τη νέα είδηση που θα επαναφέρει το ενδιαφέρον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και θα δώσει τα απαιτούμενα «καύσιμα» προκειμένου ο Δείκτης να πετύχει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1.500 μονάδων, φέρνοντας σε «δύσκολη θέση» όσους έχουν προχωρήσει σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, ο αριθμός των οποίων σταδιακά θα βαίνει μειούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη (16/5) αναμένονται τα αποτελέσματα α' τριμήνου από Alpha Βank, Eurobank και Ελ. Πετρέλαια.

Την Παρασκευή, 17/5, λήγουν τα συμβόλαια Μαΐου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στις 31/5 αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο.

Στα επιμέρους, με ενδιαφέρον παρακολουθείται η «άτυπη κόντρα» κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ Eurobank (7,522 δισ. και υψηλά 102 μηνών) και Εθνικής (7,464 δισ. και υψηλά 101 μηνών), την ώρα που αναζητούνται οι νέοι πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v