Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2024

Παράθυρο για νέο guidance από Β. Ψάλτη - Υποκλοπές: Ο Ανδρουλάκης και οι ξένοι... πράκτορες - Δάνεια: Κακά μαντάτα

Παράθυρο για νέο guidance από Β. Ψάλτη - Υποκλοπές: Ο Ανδρουλάκης και οι ξένοι... πράκτορες - Δάνεια: Κακά μαντάτα

ALPHA BANK: Ορθάνοιχτο άφησε το παράθυρο για βελτίωση του guidance ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στους αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα Q1.

Σε ερώτηση αναλυτή για το κόστος ρίσκου, που διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη της τράπεζας το Q1 (στις 69 μονάδες βάσης), και για το αν αυτό εμπεριέχει upside για τα μεγέθη της τράπεζας, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι όντως το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν ήπιες τάσεις σε όρους ποιότητας ενεργητικού.

«Είμαστε σίγουροι για το guidance που έχουμε δώσει, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη, δεν το ανεβάζουμε και θα επανέλθουμε μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου», τόνισε ο CEO της Alpha.

 

ALPHA BANK-CoR: Σε οργανικό επίπεδο, οι ζημίες απομείωσης για το κόστος πιστωτικού κινδύνου δανείων (Cost of Risk-CoR) περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου σε 39 εκατ. ευρώ (43 μ.β.) έναντι 65,4 εκατ. το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο 2023), ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου NPEs.

Αν συμπεριληφθεί και το κόστος διαχείρισης δανείων (11,5 εκατ. ευρώ σε Cepal), το CoR διαμορφώθηκε, όπως προαναφέρθηκε, σε 69 μ.β., αισθητά μειωμένο έναντι του 4ου τριμήνου (96 μ.β.).

Τέλος, οι ζημιές από συναλλαγές NPEs, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω μεγέθη, συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο σε 6,6 εκατ. ευρώ από 109 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο.

 

SKYLINE: Κατά 37 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η περίμετρος του χαρτοφυλακίου Skyline, το 65% του οποίου πρόκειται να μεταβιβάσει η Alpha στην κοινοπραξία Dimand- Premia.

Η μείωση προέκυψε λόγω πώλησης ακινήτων, της εξαίρεσης συγκεκριμένων ακινήτων από την περίμετρο και μιας μικρής πρόσθετης ζημίας απομείωσης (3,6 εκατ. ευρώ).

Όπως έγραψε ο Χαμαιλέων, η μεταβίβαση του 65% της εταιρείας Skyline αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της φετινής χρονιάς. Η συναλλαγή καθυστέρησε, σύμφωνα με την Alpha, λόγω θεμάτων που προέκυψαν στη μεταβιβασιμότητα κάποιων εκ των ακινήτων και της αλλαγής της νομοθεσίας.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Εφόσον ευσταθούν οι χθεσινές πληροφορίες της Καθημερινής, η ΕΥΠ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα όσα αποφάσισε το ΣτΕ και στη συνέχεια η ΑΔΑΕ για την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με τους λόγους παρακολούθησής του.

Η δικαιολογία που επικαλείται, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είναι ότι εάν αποκαλύψει τους λόγους, θα κινδυνεύουν οι σχέσεις της με… ξένες μυστικές υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι όταν πρωτοξέσπασε το σκάνδαλο, οι χώρες που είχαν κατονομαστεί σε ρεπορτάζ ως υπαίτιες για την παρακολούθηση του πολιτικού (Ουκρανία και Αρμενία) έσπευσαν να το διαψεύσουν.

Όπως και να 'χει, όμως, το γεγονός ότι η ΕΥΠ φέρεται να αρνείται την εκτέλεση δικαστικής απόφασης, επικαλούμενη σχέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες και πράκτορες, προκειμένου μάλιστα για την παρακολούθηση εξέχοντος πολιτικού προσώπου (που επιπροσθέτως αποδείχθηκε αθώο), λέει από μόνο του πολλά.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε, εφόσον ισχύουν τα παραπάνω περί ξένων μυστικών υπηρεσιών, με ποια ακριβώς στοιχεία ή τεκμήρια αποφάσισε η ΕΥΠ (και ενέκρινε η εισαγγελέας) την παρακολούθηση ενός Έλληνα πολιτικού και ευρωβουλευτή.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΙΙ: Σε χθεσινή συνέντευξή του, πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε σχετικά πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι η ΕΥΠ δεν σέβεται την ανώτατη δικαιοσύνη και ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει νομικά.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται κατ' αρχάς στην αντίδραση της ΑΔΑΕ, που αναμένεται να έρθει την ερχόμενη Τετάρτη. Διότι η Αρχή πρόσφατα είχε αποφασίσει με ψήφους 4-3 ότι θα κρίνει η ίδια εάν θα πρέπει να δημοσιοποιήσει στον κ. Ανδρουλάκη τους λόγους παρακολούθησής του, εξετάζοντας αν διακυβεύεται ο σκοπός εθνικής ασφαλείας για τον οποίο έγινε η παρακολούθηση.

Κάποιοι πάντως βάζουν ήδη στοιχήματα ότι πριν τις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να βγει άκρη στην υπόθεση. Ενδεχομένως ούτε και μετά!

ΥΓ: Στις 24 Απριλίου είχαμε γράψει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει επίκληση του αιτήματος ξένων μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για να μη δοθούν τα έγγραφα στην ΑΔΑΕ. 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δίνουν και παίρνουν.

Ξεκάθαρη εικόνα, πάντως, για τις προθέσεις του δεν έχουν ούτε οι στενοί του συνεργάτες, ενώ η αίσθηση που υπάρχει συσχετίζει τις τυχόν αλλαγές -και το εύρος τους- με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές τόσο πιο λίγες θα είναι οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις στα χαρτοφυλάκια των υπουργείων. Αν πάλι δεν κυλήσουν τα πράγματα όπως τα υπολογίζουν στην κυβερνητική παράταξη, τότε δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως «ποντάρουν τα λεφτά τους» στην πρώτη εκδοχή, λαμβάνοντας και ενθαρρυντικά μηνύματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι ο πήχης του 33% (ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019) θα ξεπεραστεί. 

 

ΑΠΕ: Ολοκληρώθηκε χθες πρόωρα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», για το οποίο κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έχουν ανακοινωθεί βέβαια λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα (net-billing), κάτι που σύμφωνα με τα όσα μαθαίνει η στήλη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Κρίσιμο είναι το ύψος της επιδότησης στο net-billing, καθώς και σε ποια τιμή θα πωλείται η πλεονάζουσα ενέργεια.

Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού αφορούσε μέχρι τώρα το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας (net metering). Πλέον θα αφορά το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.

 

ΔΑΝΕΙΑ: Νέα άνοδο στο κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών καταγράφει το ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο, με το μέσο κόστος να διαμορφώνεται στο 6,3%.

Αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα με τις ανταγωνίστριες εταιρείες στην Ευρώπη. Η σχετική απόκλιση (spread) αυξήθηκε τον Μάρτιο, από τις 87 στις 112 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v