Στα 3 δισ. ευρώ το πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο, αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Εξαιρουμένων των επιστροφών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Στα 713 εκατ. ευρώ όμως είναι η τρύπα στα φορολογικά έσοδα.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, και το ενδιαφέρον διαφορετικό στοιχείο είναι πως οι δηλώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών είναι σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους σε σχέση με του υπουργού Γ. Στουρνάρα, που με αφορμή προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία είχε δώσει πολύ πιο πανηγυρικό τόνο. Θυμόμαστε, φαντάζομαι, οι περισσότεροι την προηγούμενη φορά.
Ωστόσο, θα επιμείνουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με την παρουσίαση οικονομικών μεγεθών καθώς το μόνο ίσως θετικό είναι η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη, αλλά οι αιτιάσεις του ΣΕΒ για κυβερνητική φοροεπιδρομή δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες.
Πλεόνασμα της τάξης του (περίπου) 1,6% του ΑΕΠ στο 8μηνο, όντως.
Όμως πρόκειται για προσωρινά στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι συνολικά της Γενικής Κυβέρνησης.
Επίσης, για την επίτευξη του στόχου ας μην ξεχνάμε πως «θυσιάστηκαν» 700 εκατ. ευρώ φόροι που δεν επιστράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα (ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία στεγνή πραγματική οικονομία και ενώ το τραπεζικό σύστημα χορηγεί με φειδώ -πολλή φειδώ- όταν χρηματοδοτεί), με 1,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (όπως οριζόταν από τον Προυπολογισμό). Ό,τι επίσης σημαίνει αυτό για τη «ζώσα οικονομία».
Κατανοητός και εν μέρει θεμιτός ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» (με ποιες μεθοδεύσεις όμως...), καθώς ο Γ. Στουρνάρας θέλει να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές. Ει δυνατόν την περίοδο των εκλογών του Μαΐου 2014, ακόμη καλύτερα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχει πάρει πάνω του και παίζει ένα δύσκολο - παρακινδυνευμένο στοίχημα (καθώς μπορεί να... κρύβει μέχρι και νέα μέτρα).
Όμως, ακόμη και στην ευκταία περίπτωση, πολύ φοβούμεθα πως θα επαληθευτεί ο κανόνας ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι ασθενούν (σ.σ. αλήθεια, το οικονομικό επιτελείο έχει εξετάσει ποιο θα ήταν το -ενδεχόμενο- πολλαπλασιατικό όφελος από τη χρηματοδότηση αυτών των 2 δισ. ευρώ - ή μεγάλου μέρους τους- στην πραγματική οικονομία;).
Εξαιρετικά χρήσιμη η πρωινή προσέγγιση του Dr Money για το... πόσα «λεφτά υπάρχουν» στα σεντούκια.