Από το Palazzo del Quirinale στο ΕΑΜΑ η έκθεση «Κλασικισμός και Ευρώπη - το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας»(*).
Αρχαιολογική έκθεση με πολιτική χροιά ή απλώς το εννοιολογικό περιεχόμενο και το συμβολικό φορτίο τους (όπως γράφει η Ν. Κοντράρου - Ρασσιά), δεν χρειάζονται και πολλά για να διατυπωθούν οι ιδέες, οι ηθικές αξίες και οι σκέψεις στις οποίες βασίστηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.
Στους 25 θησαυρούς της έκθεσης αναφέρονται σήμερα πολλά Μέσα. Ενδεικτικό το άρθρο της Αγγελικής Κώττη (ΕΘΝΟΣ). Συμπληρώνοντας πως στην ομιλία του για την ανάληψη της προεδρίας του Ε.Σ., ο Ματέο Ρέντσι (**), ο φέρελπις Ιταλός πρωθυπουργός, έκλεψε κατά γενική ομολογία τις εντυπώσεις.
Μίλησε για τον Όμηρο, έκανε αναφορά στον Περικλή και στον Κικέρωνα, στον Αριστοτέλη και στον Δάντη Αλιγκέρι. Έκανε και άλλους ειλικρινείς παραλληλισμούς, στέλνοντας αδιάβαστους τους γύπες της οικονομίας, υποβιβάζοντας (έστω και σημειολογικά) τα χρηματιστήρια αξιών αναδεικνύοντας τις πραγματικές αξίες, δηλαδή τον Άνθρωπο. Νέες αξίες στον Νότο της Ευρώπης (διερωτάται ο Γ. Κάνιαρης). Πράγματι ο 40χρονος Φλωρεντινός πολιτικός απάντησε πρόσφατα (μέσω των Financial Times) στις νουθεσίες του συμπατριώτη του επικεφαλής της ΕΚΤ για την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις «συμφωνώντας με τον Μ. Ντράγκι όταν λέει ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά το πώς θα γίνουν αυτές το αποφασίζει η Ρώμη».
(*) Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στις 27 Αυγούστου (διάρκεια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου).
(**) Όπως κατά γενική ομολογία ελάχιστοι ενθυμούνται το περιεχόμενο της ομιλίας του Έλληνα ομολόγου του στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.