Κόπωση, για να μην πω εξάντληση, δείχνουν σχεδόν όλα τα στοιχεία που αφορούν στα έσοδα, στη φοροδοτική δυνατότητα, στην αποδοτικότητα των βαρύτερων ΦΠΑ, ειδικά από τον Ιούλιο -πρώτο μήνα του πολύ κρίσιμου δεύτερου 6μήνου.
Εύλογη η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι ο μήνας όπου θα πρέπει να πληρωθούν η δεύτερη δόση εισοδήματος, η πρώτη του ΕΝΦΙΑ, συν τα συνήθη βάρη που επωμίζεται μία οικογένεια κάθε αρχή της σχολικής (και φοιτητικής) περιόδου.
Πλέον είναι πασιφανές πως αυτό το φορομοντέλο εσόδων δεν «περπατάει» καν, «σέρνεται», εξαντλεί τις αντοχές όλο και περισσότερων.
Ανατρέχοντας στο πλούσιο αρχείο του Euro2day.gr «έπεσα πάνω» σε ένα άρθρο του Dr Money για την καμπύλη του Laffer και την Ελλάδα.
Στις 23 Αυγούστου του 2010, η σχετική ανάρτηση, με τον Δόκτορα να αναλύει και να υπενθυμίζει τα λίγο έως πολύ γνωστά σε πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών.
Τότε βέβαια αφορούσαν στην τότε κυβέρνηση. Πλην όμως η αναφορά είναι τόσο επίκαιρη, που είναι προφανές πως αφορά και την τωρινή.
Και αυτό είναι το πρόβλημα...
σ.σ. Εκτός από τη σχετική ανάρτηση του Δόκτορα (της 23ης/8/2010) παραπέμπω και στην πρόσφατη της rodiaki.gr για την υπερφορολόγηση και την καμπύλη Laffer.
Περί ου ο λόγος και στο wikipedia.org: Laffer curve.