ΕΥΔΑΠ: Μετά τη δήλωση του CEO της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννη Μπενίση ότι για τη διετία 2017-2018 σχεδιάζονται επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ, φαίνεται να μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες για μια μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου της εισηγμένης προς τους μετόχους της (τα διαθέσιμα στις 31/12/2015 ήταν 260 εκατ. ευρώ), άσχετα αν ο κ. Μπενίσης παραπέμπει συστηματικά το θέμα στον βασικό μέτοχο.
Η δήλωση αυτή ωστόσο έχει προβληματίσει τη χρηματιστηριακή αγορά, όχι μόνο γιατί ορισμένοι επενδυτές είχαν ποντάρει στο σενάριο της μεγάλης επιστροφής, αλλά επίσης γιατί πολλοί θέλουν να ενημερωθούν για την ανταποδοτικότητα που προβλέπεται να έχει αυτό το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα.
ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Μείωση πωλήσεων (μόλις στα 3,38 εκατ.) και ζημιογόνο αποτέλεσμα (-216 χιλ. ευρώ) εμφάνισε στο εξάμηνο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, λόγω της μεγάλης υποχώρησης του κόστους, το προ αποσβέσεων αποτέλεσμα ήταν ελαφρά κερδοφόρο και επίσης οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές μείωσαν τον καθαρό δανεισμό.
Η διοίκηση της εισηγμένης ερευνά το ενδεχόμενο συνεργασιών και νέων δραστηριοτήτων, με όπλο την ακίνητη (και προς εκμετάλλευση) περιουσία που διαθέτει.
QUEST: Μπορεί η Quest Holdings να εμφάνισε πολύ καλύτερη καθαρή κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2016 (+4,66 εκατ. έναντι -1,08 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), αλλά αυτό αναμφίβολα επηρεάστηκε και από έκτακτα αποτελέσματα, όπως η εγγραφή κερδών 1,4 εκατ. από τη φετινή πώληση περιουσιακού στοιχείου της θυγατρικής Quest Energy και η περυσινή απομείωση στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχει μια δυναμική δραστηριότητα στον Όμιλο που αναπτύσσεται ταχύτατα, χωρίς αυτό μέχρι σήμερα να έχει απεικονιστεί στην «κάτω γραμμή» των λογιστικών του καταστάσεων.
Πρόκειται για τη θυγατρική Card Link (παροχή υπηρεσιών δικτύου POS, δραστηριότητα που έχει εκτιναχθεί μετά την επιβολή των capital controls και αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω από τυχόν νομοθετικές ενέργειες της κυβέρνησης υπέρ των ηλεκτρονικών συναλλαγών), η οποία βλέπει τον ρυθμό εγκατάστασης νέων τερματικών να ανεβαίνει ταχύτατα και μάλιστα εκτιμά ότι στο τέλος του έτους η εγκατεστημένη βάση της θα εκτοξευθεί στις 150.000-160.000 τερματικά!
Το «μυστικό» της όλης υπόθεσης είναι πως λόγω των αρχικών πρώτων εξόδων που συνεπάγεται η εγκατάσταση κάθε τερματικού (βαρύνουν την εταιρεία), η μεγάλη άνοδος των εργασιών δεν έχει ακόμη «μεταφραστεί» σε κερδοφορία.
Αντίθετα, όμως, έχει δημιουργήσει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για μεγαλύτερα νούμερα στο μέλλον.
ΥΓ: Ο Όμιλος διαθέτει μηδενικό καθαρό δανεισμό και διαπραγματεύεται κάτω από το 40% της λογιστικής του αξίας. Αλλά, δυστυχώς για το ΧΑ, κάθε άλλο παρά η μόνη περίπτωση είναι στο ταμπλό.