Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2009

Επιφυλάξεις, φοβίες και προσδοκίες για το 2009

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια όπου αρχή της χρονιάς κυριαρχούν τόσο αντιφατικά συναισθήματα. Και επιφυλάξεις, εκτιμήσεις, μέχρι… φοβίες αλλά και προσδοκίες για την πορεία των αγορών και του Χ.Α.

Το 2008 με απώλειες 65,5% για τον Γενικό Δείκτη ήταν μακράν η χειρότερη (χρηματιστηριακά) χρονιά για την αγορά μας, που μας φέρνει σε μία αρκετά χαμηλή βάση εκκίνησης για φέτος.

Θα δούμε μειωμένες τιμές, κάτω και από τον πυθμένα των 1.620 μονάδων, κινδυνεύει η περιοχή των 1.400, όπως εκτιμούν κάποιοι φίλοι, θα "σκάσουν" εταιρίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα καλύψει το πακέτο των 28 δισ. ευρώ τα προβλήματα των τραπεζών, θα υποχωρήσει κάτω και από τη μία ποσοστιαία μονάδα το ΑΕΠ (πυροδοτώντας έκρηξη… με 70 - 80 χιλιάδες ανέργους).

Αναμφίβολα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών και της Wall. Αλλά και το 2008 το Χ.Α. υπεραπέδωσε σε απώλειες έναντι της πλειονότητας των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων, καθώς βρέθηκε περισσότερο στη χορεία των αναδυόμενων. Πολλά όμως σχετίζονται με τις εξελίξεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που θα διαδραματιστούν στη χώρα μας, στην περιοχή μας τους επόμενους μήνες.

Για την αμερικανική αγορά η HSBC ξεκινά με μικρό καλάθι, προβλέποντας άνοδο γύρω στο 15% - 20% σε σχέση με πέρυσι. Το Marketwtach και ανάλογα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν εφικτή αντίδραση της τάξεως του 10% - 20% (για την αμερικανική αγορά) χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας δοκιμασίας της κρισιμότατης περιοχής στήριξης πέριξ των 7.400 - 7.550 μονάδων για τον DJIA. Ενδεχόμενο το οποίο τοποθετούν περισσότερο στο πρώτο εξάμηνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη όλες οι ενδείξεις - προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Σε άρθρο του τελευταίου "ΜΕΤΟΧΟΥ" (φύλλο 562) με τίτλο "Τα φαβορί του 2009" επιχειρείται μία πρώτη προσέγγιση των αγορών από τον Τάσο Μαντικίδη.

Εξάλλου, μια παλιά καραβάνα της αγοράς, νουνεχής και δοκιμασμένος στα δύσκολα, θεωρεί πολύ πιθανή την αντίδραση της αμερικανικής αγοράς κατά 15% - 25% σε ορίζοντα 12μήνου, σύμφωνα με την παρακολούθηση του μαθηματικού μοντέλου Andrey Markof και λαμβάνει μεθοδικά υπομονετικά θέσεις.

Υπάρχουν βέβαια και πιο αισιόδοξοι όπως και πάρα πολλοί απαισιόδοξοι -ακόμη και καταστροφολόγοι- που βλέπουν τα πράγματα ανάλογα από τη θέση που τα παρακολουθούν. Το πιθανότερο είναι ότι για το Χ.Α. οι δοκιμασίες και οι προκλήσεις θα είναι περισσότερες από τον μέσο όρο, καθώς η ίδια η χώρα θα χρειαστεί να αποδείξει εάν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως τη ζούμε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία, η οικονομία οι αντοχές των παραγωγικών τάξεων, του συστήματος, του ανθρώπινου ιστού αυτού του τόπου. Όλα αυτά θα υπολογιστούν και θα αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην πορεία των εισηγμένων και στις διακυμάνσεις των δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v