Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ

Ελλειμματικός ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ το 2023, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει και στη φετινή χρονιά.

Βαθαίνει το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ

Πριν λίγες ημέρες σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr αναφέραμε πως προκαλεί «πονοκέφαλο» το γεγονός πως ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) θα είναι ελλειμματικός για το 2024. Αυτό είχε γνωστοποιήσει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης τις προηγούμενες ημέρες, αναφέροντας πως το έλλειμμα θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Πράγματι στο δελτίο του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ για το τέταρτο τρίμηνο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) υπάρχει η εκτίμηση πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 232,56 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα για το 2023 έκλεισε σε 92,99 εκατ. ευρώ.

Η ανά μήνα μέση τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης ημέρας εκτιμάται κατά μέσο όρο σε 77,4 €/MWh για το υπόλοιπο του έτους, ενώ η ανά μήνα εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το υπόλοιπο του έτους λαμβάνεται στα 59,6 €/tn.

Το 2023 συνδέθηκαν 1.700 νέα MW. Η κατανομή της διείσδυσης ανά τεχνολογία έχει ως εξής: αιολικά 486 MW, φωτοβολταϊκά 1.182 MW, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί 14 MW, Σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Θερμότητας 7,5 MW και Βιομάζα 10 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v